Pauline Bijster vanderstaay
172 seconden leestijd

Van der Staaij – domme jongen

Jezus Christus zou zich omdraaien in zijn graf, schreef ik vorige week over de bijdrage van Van der Staaij aan het eerste NOS debat voor lijsttrekkers. Ik schreef dat omdat ik hem zo kleingeestig vond, onder andere omdat hij geen andere inspiratiebron in zijn leven of werk kon verzinnen dan de Bijbel.

Nu ben ik zelf geen christen maar ik heb wel sympathie voor verschillende geloven (niet alleen het christelijke) en ik deel sommige christelijke normen en waarden, evenals sommige islamitische en boeddhistische standpunten. Als je alle excessen en het extremistische eraf haalt, als je de bekrompen ouderwetse standpunten niet meerekent, blijven er waardevolle en handzame dingen over, en een houvast voor mensen die graag iets vasthebben. Ik geloof ook dat Jezus Christus best een goeie gast was, stel dat hij heeft bestaan, en dat hij een mooi, beschaafd plan had met mensen. Daarom kon ik me voorstellen dat, als Christus zelf zo iemand als Van der Staaij zou kunnen zien vanaf zijn wolkje, hij zich vast zou schamen. Dat dit ervan was gekomen zo lang na zijn dood! Dit kon nooit zijn bedoeling geweest.

Dat was nog maar het debat. Inmiddels heeft Van der Staaij veel meer haat veroorzaakt. Hij heeft ervoor gezorgd dat alle weldenkende mensen in Nederland hem haten. Hij heeft ervoor gezorgd dat alle vrouwen hem nog meer haten, als ze dat al niet deden. Zoals Sanne Rooseboom hier omschrijft. De SGP voorman heeft bovendien gezorgd voor méér christenhaat dan er al was en afschuw, en welk punt hij ook had over abortussen (wat mijns inziens best een onderwerp is dat eens besproken zou mogen worden), het nu alleen maar meningen heeft geradicaliseerd en voor- en tegenstanders tegen elkaar opgezet. De nuance die zo’n precair onderwerp verdient, heeft hij op een onreligieuze manier de das om gedaan.

Als er nu één waarde uit het Christendom is die voor iedereen waardevol is en waar je moeilijk tégen kan zijn, is het wel liefde. Naastenliefde. Het zorgen voor zwakken, het helpen van elkaar, het opkomen voor elkaar. Volgens Wikipedia is liefde zelfs de belangrijkste waarde in die Bijbel van Van der Staaij. Wat hij heeft gezegd over abortussen en verkrachte vrouwen is niet zo liefdevol, verkiezingsstrijd of niet. Misschien heeft hij zelf niet genoeg liefde gehad als jongen, of misschien krijgt hij het nog steeds niet. Misschien was zijn moeder een heks, of kreeg hij met de stok van zijn schooljuffrouw. Tenminste ergens moet het zijn misgegaan tussen hem en vrouwen.

Laten we hem nu niet met dezelfde onchristelijke middelen weghonen als die hij blijkbaar graag gebruikt. Laten we niet kinderachtig gaan terughaten zoals Pieter Rietman (D66) deed op Twitter met zijn tekst: “Van der Staaij zélf bewijs noodzaak abortus”.

Daarentegen kunnen we hem eervol Christelijk gedrag laten zien. Liefde. Vrouwenliefde. Een denkbeeldige knuffel geven, een aai over zijn bolletje. Arme jongen, verloren zonder moederschoot in die boze grotemensenwereld. Hem niet nadoen.


Pauline Bijster

Pauline Bijster, cultuurwetenschapper, freelance journalist, romanschrijver (Slash/mama, Prometheus, 2010). Onderzoekt- en schrijft over relaties en cultuur. Jonge moeder van vier kinderen. Ook paulinebijster.nl

Lees ook
 • arnold

  Verrassend hoor, al die stukken op de HP-site over Kees van der Staaij.
  Heb ik de afgelopen 24 uur verder weinig over vernomen.
  En origineel ook dat jullie het dus NIET met hem eens zijn.
  Gaaaaaaaaaaaaaaaap.

 • Jan

  U haalt het zelf al aan liefde tot de naaste en met name voor de zwakke.
  Dat ongeboren kind is wel het zwakste en afhankelijkste wat je je kunt vorstellen, maar dat komt maar in weinig mensen op.
  Ook een ongeboren mens is een mens en verdiend onze bescherming.
  Als we dan verder ook de moeders die ongewenst zwanger zijn geworden op een liefdevolle manier benaderen, is er al veel led geleden.
  Voor hen die laten aborteren simpel omdat het hen niet goed uit komt om in verwachting te zijn heb ik daarentegen weinig begrip, dat is gewoon een vorm van egoisme, je eigen belang eerst en boven dat van de ander stellen.

 • Mark

  De bible belt misdadigers vinden het belangrijk dat je kinderen zo goed als dood moet slaan om ze in Jezus woord te laten geloven. Waarom mag aborteren dan niet? Wanneer worden deze gristelijke ´lebensborn´ fetisjisten verboten!?

 • Mark

  Als je een vrouw ontzegt dat ze zich voor de rest van haar leven niet mag ontdoen van een zwaar trauma ben je net zo erg als diegene die het erin geplant heeft.

  • hans

   Kind zwaar trauma? Het is in ieder geval voor 50% kind van die vrouw zelf

  • Mark

   Onwaardig leven bestaat.

 • a.doorgeest

  Een uitstekend artikel van mevr. Bijster – een gedeelte van weldenkend en goed schrijvend Nederland aan het woord.

 • Leendert

  Wat jammer dat journalisten te beginnen bij Frits Wester,bewust Kees van der Staaij willen beschadigen. Een politicus die het standpunt van zijn partij, dat al jaren lang onverandert is, op een bijzonder vervelende manier in een hoek wil drukken. Leer eens goed luisteren naar wat mensen werkelijk vertellen en onthou je als journalist daarbij van je eigen mening. Kennelijk is men al lang niet meer geinteresseerd wat partijen uitdragen, mijn verklaring kan geen andere zijn dan dat er hetze gevoerd wordt tegen alles wat niet links is in dit land. Ook al ben ik van mening dat de SGP een partij is die niet past in mijn politieke opvattingen en veel onderwerpen verwerp ik dan ook, inclusief hun mening over abortus. Dit neemt niet weg dat ze een achterban vertegenwoordigen die al jaren lang een stabiele partij vormt. Kees van der Staaij is een correcte, stabiele factor met uitzonderlijke dossierkennis, zijn kwaliteiten zijn veel verder ontwikkelt dan journalisten en presentatoren zoals Wester, Knevel en van de Brink. Het is niet toevallig dat deze partij bij vrijwel alle formaties een belangrijke adviesfunctie vervullen.

  • Hans

   Inderdaad, ik vind het ook zeer triest dat deze man zo wordt afgehakt. Het is een bijzonder politicus, met veel kennis. Hij moet ook wel erg goed zijn om de standpunten van zijn partij uit te dragen, in het Nederland van tegenwoordig met Pechtolds (christenhater), Wildersen etc. Ik heb in ieder geval meer respect voor SGP dan voor CU en CDA. Christelijk gezien is dat geen vlees-geen vis

 • Cees

  Beste mevrouw Bijster,

  Er staan een aantal misvattingen in uw artikel over de vermeende ‘vrouwenhater’ Van der Staaij.
  Wanneer u enige Bijbelkennis heeft, kunt u weten dat Jezus niet in een graf ligt, omdat hij na drie dagen is opgestaan en daarna is opgevaren naar de hemel. Gelukkig dat uw eerste zin onjuist is, anders was er geen redding mogelijk voor de mensen.
  ‘Ouderwetse’ ideeen per definitie afschrijven is u afzetten ten opzichte van onze voorouders met de pretentie het beter te weten. Echter durf ik dit gezien de weldenkendheid van dit artikel ernstig in twijfel te trekken.
  Graag ga ik met u het debat aan voor de rechten van de vrouw. Ik durf tegenover u te verdedigen dat er geen partij of stroming in Nederland is, die vrouwenliever is dan de SGP. Helaas is de nederlandse vrouw een lustobject geworden waar schuine grappen over mogen worden gemaakt. Ook zou een vrouw alles moeten kunnen presteren wat mannen kunnen. Echter behoeft het geen betoog dat nu juist vrouwen voorbestemd zijn om kinderen te krijgen. Wees eens eerlijk, zou een vrouw, haar eigen vlees kunnen doden omdat ‘een kind niet uitkomt’? Mevrouw Bijster, helaas gebeurt dit wel in Nederland. Zo’n 30.000 kinderen worden in ons land jaarlijks gedood. Onder het schijn van ‘liefde’.
  Laten we met elkaar tot inkeer komen en ons omkeren van dit grote kwaad.
  De SGP heeft als lijn altijd gehad dat het tegen abortus is, in welke situatie dan ook. Dat is een helder geluid en in welke verschrikkelijke situaties een vrouw ook kan komen, ontneem haar in ieder geval niet het mooiste vrouwenrecht. Het weghalen en doden van een kind is niet de oplossing. Dat haalt de pijn niet weg en zal in het geweten van de vrouw wroeging achterlaten. En terecht, het doden van je eigen kind is het doden van een stukje van jezelf.
  In alle liefde tot u gezegd, u spreekt over een dode Jezus maar ik gun u het Licht van de opgestane Jezus en hoop dat Hij ook uw Redder mag worden. U kunt hem ontmoeten in de Bijbel.

Meer artikelen