Politiek Noem het twee gezichten, noem het draaien. Uri Rosenthal zegt in ieder geval niet altijd hetzelfde. Foto: ANP
145 seconden leestijd

Draaikont: de twee gezichten van Uri Rosenthal

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) waarschuwt voor de PVV. Hij vreest dat Nederland internationaal in een isolement geraakt als de PVV ‘het voor het zeggen’ krijgt. Opmerkelijk, de afgelopen jaren zag Rosenthal geen problemen in de samenwerking met zijn voormalig gedoogpartner. Dat is trouwens niet helemaal waar. In 2009 dacht hij anders over de ‘radicaal-rechtse’ PVV. De draaikont spreekt.

“Ik heb geen signalen gekregen dat dat zo zou zijn. Ik merk ook dat ook de werkgeversorganisaties geen geluiden van dien aard laten horen.”
Op de vraag of de gedoogconstructie met de PVV internationale handelsbelangen zou schaden. Telegraaf, zaterdag 20 november 2010.

“We zijn pro-actief in dit soort aangelegenheden. Wij leggen ontspannen en standvastig uit hoe de zaak in Nederland in elkaar zit. Als je dat helder uitlegt, dan is de reactie er een van geruststelling en duidelijkheid.”
Hoe Rosenthal de gedoogconstructie uitlegde in het buitenland. Elsevier, donderdag 9 december 2010.

“De ambtenaar had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk politiek oordeel op zijn persoonlijke Facebook pagina. Hij is hierop aangesproken en heeft de betreffende pagina inmiddels ‘ge-unliked’.”
Beantwoording Kamervragen over een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die op Facebook een anti-PVV pagina had ‘geliked’. Donderdag 9 februari 2012.

Minister Rosenthal heeft in debat met de Tweede Kamer nog eens benadrukt dat het PVV-meldpunt de relaties met de Midden- en Oost-Europese landen niet heeft veranderd. “De relaties met deze landen zijn zonder meer uitstekend en zullen alleen nog maar verder verbeteren’, aldus de minister. Dit zijn dezelfde conclusies die hij samen met de ambassades van tien Midden- en Oost-Europese landen enige tijd geleden getrokken heeft.”
Persbericht ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag 6 april 2012.

“Ik zie geen klippen. Nederland heeft er geen last van, want de relatie met Turkije is hecht.”
In de Tweede Kamer op dinsdag 17 april 2012 over PVV-kritiek op het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül.

2009: ‘PVV is radicaal rechts en biedt geen oplossingen’
Het liet zich wel aanzien dat Wilders sterk zou gaan scoren, zoals heel radicaal-rechts in Europa goed zou gaan scoren. (-) “Wilders benoemt wel de problemen, maar biedt geen hanteerbare oplossingen aan.” (-) De PVV komt in de problemen omdat ze aan de ene kant salonfähig wil zijn en aan de andere kant die boze mensen moet bedienen.”
Dan nog VVD-senator Uri Rosenthal in 2009 in het Katholiek Nieuwsblad. Een jaar later was hij informateur en poogde hij de PVV en de VVD samen te brengen. Kort daarna werd hij minister van Buitenlandse Zaken.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • a.doorgeest

  Paljas Rosenthal – ooit door Thomas von der Dunk zeer trefzeker omgedoopt tot Ufo Rosenthal, vanwege diens complete wereldvreemdheid – is zonder twijfel de meest wonderlijke minister van Buitenlandse zaakjes die dit land sinds mensenheugenis heeft gekend. Hij lijkt een beetje op een kruidenier die een éénmanszaak drijft. Als Uri aan het woord is hoort slechts Uri dat Uri aan het woord is en de leden van het gezelschap waarin hij zich bevindt duiken al ginnegappend weg achter de toonbank.
  Waar een klein land zoal niet klein in kan zijn.
  Zijn meest recente meninkjes over de PVV hebben geen enkel niveau: eerst willens en wetens zakendoen met de duivel en dan deze duivel betichten van diabolische praktijken.
  Zielig ook hoe Uri met wat open sollicitaties bezig is de laatste tijd.
  Toen hij aantrad dacht ik dat deze ietwat stumperige man werd ingezet om vast voor te sorteren op één Europese minister van Buitenlandse zaken. Nederland had kennelijk besloten zichzelf op te heffen en Uri – de incapabele Uri – zou als hekkensluiter fungeren. Perfect kleurloos, en zowel hij als het ambt zouden door niemand gemist worden op het moment dat er een Europese Minister van Buitenlanden zou aantreden.
  Misschien krijg ik alsnog gelijk en lopen we met deze wandelende mascotte inderdaad op verdere Europese besluitvorming vooruit…

 • Dick.

  Onnozele Uri is een machtig man geworden,,maar niet zo machtig als Mabel.
  Zij is de machtigste vrouw van nederland,,mede door onnozele Uri.
  Valt het kwartje?

 • Wim

  Je kunt je soms lelijk vergissen in mensen met een sullig voorkomen, maar niet in Uri. De man is het onbenul zelve.

 • zjoz

  Eng mannetje, oppassen!

  Zjoz.

Meer artikelen