Haagsche Post emile roemer (foto anp)
144 seconden leestijd

Zó gaat Emile Roemer vanavond het KvdB-debat winnen

Is het over en uit met de premier-aspiraties van Emile Roemer? Welnee. Want vanavond komt de SP-leider in het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink niet bepaald met lege handen. Hij heeft namelijk meegenomen…

1: Zijn twee beeldschone dochters
Heeft Rutte niet (en Wilders trouwens ook niet). De twee meiden zitten duidelijk zichtbaar in het publiek en als Roemer spreekt over “het Nederland van onze kinderen en kleinkinderen” wijst hij even in hun richting.

2: Het Rode Boekje van Mao Tse-toeng
“En wat ik ook helemaal zat ben,” zegt Roemer vanavond als hem weer eens ‘socialistisch’ beleid wordt verweten, “is dat eeuwige gezeur over het maoïstische verleden van de SP. Want met die Mao wil ik helemaal niets te maken hebben!” Waarna hij een meegebracht exemplaar van het Rode Boekje met een sierlijke boog over zijn schouders gooit. Zelfs HP/De Tijd durft nu niet meer over de Chinese connecties van de SP te beginnen.

3: Witte sokken en sandalen
Te vaak heeft Roemer zich de afgelopen weken laten fotograferen in kostuums die – anders dan al zijn vorige pakken – niet afkomstig leken uit de rekken van C&A. Zo heeft Roemer zich vervreemd van zijn benedenmodale achterban, maar hij maakt dat helemaal goed door bij KvdB te verschijnen in sandalen en witte sokken. Kan best, ’t is tenslotte zomer.

4: Een fietsenrek
Veel te weinig mensen weten dat Roemers eerste politieke daad een fietsenrek betrof. Het ding stond in zijn woonplaats Boxmeer bij het zwembad, aan de overkant van een drukke straat. Het gemeentebestuur wilde de verplaatsing op de begroting van het volgende jaar zetten. “Toen hebben we op een avond met een hele club mensen het rek zelf maar naar de overkant gesjouwd, hoezo moet zoiets maanden duren?” Dat verhaal gaat Roemer vanavond opnieuw vertellen en omdat het oog ook wat wil, heeft hij het fietsenrek in kwestie achter de coulissen klaar laten zetten. Geen enkele linkse kiezer kan er dan nog omheen: Roemer is een praktische man die je gerust de eurocrisis kunt laten oplossen. Hoezo moet zoiets maanden duren?

5: Een kettingzaag
“Luister jongens,” zegt Roemer vanavond bij aanvang van het debat tegen Mark Rutte, Geert Wilders, Diederik Samsom, Sybrand Buma en Alexander Pechtold. “Eén leugen over – bijvoorbeeld – het verhogen van het eigen risico in de zorg en ik zet dít apparaat aan.” Olijk lachend en zwaaiend met een kettingzaag staat Roemer vrijdagochtend op de voorpagina’s van alle kranten. Zo kennen we Emile weer!


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Sonmirega

  Als iemand de notificatie van zwevend politikus verdient is het Emile Roemer wel. Hoe hij ook poogt de socialistische waarden van de SP over het voetlicht te krijgen,zijn neigingingen tot navolging van amerikaans populisme worden hem voortdurend de baas. Heeft Nederland behoefte aan zo’n premier? of scoort hij daardoor beter bij Europeesche leiders? Neen tegenover Ja of plus 1 tegen min 1..het blijft toch weer nul en daar hebben we al iemand voor. Dan kunnen we net zo goed alles bij het oude laten. Dus laten we op 12 september nu eens lekker thuisblijven en zien hoe ons parlement zich daar uitdraait.

  • Diosa

   http://www.youtube.com/watch?v=xY1w-RJYW4I

   Een ieder heeft wel eens een zwak moment, ook een Emile Roemer.
   Maar om hem daar nu gelijk op af te rekenen, beetje zwak.
   Wat hebben die vlotte babbels van het vorige kabinet en onder Balkenende ons opgeleverd? Armoede en flink ook.
   Misschien was Roemer nu armoedig in zijn woord maar de daad van de SP is groot! Laat dit voorval NIET overschaduwen op alles wat Roemer wel aan woord goed overbracht!
   Maar eerlijk is eerlijk met Samson kan de PVDA zeker goed voor de dag komen, maar of zijn babbel ook dezelfde daadkracht heeft………

 • Poncke Prinse

  @Sinmirega

  Kijken naar de inhoud is blijkbaar niet jouw ding

 • luck

  Het gaat niet tussen links en rechts.
  Het gaat niet over gelovig of ongelovig.
  Het gaat niet over allo- en autochtoon.
  Het gaat niet over behoudend of progressief.
  Het gaat over to be or not to be, dat is de vraag.

 • Diosa

  Na de Tweede Wereldoorlog is het stelsel van sociale zekerheid verder uitgebreid. Zo komt er, met de inwerkingtreding van de Werkloosheidswet in 1949, een sociale verzekering voor het werkloosheidsrisico. Ook voor bepaalde vormen van geneeskundige zorg komt er een sociale verzekering in de vorm van de Ziekenfondswet die in 1964 in werking trad. Verder worden de Ongevallenwet en de Invaliditeitswet in 1966 samengevoegd in de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Hiernaast komen diverse volksverzekeringen tot stand die zich richten op ingezetenen. Tot deze categorie behoren de Algemene Ouderdomswet (AOW) van 1956, de Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) van 1959, de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) van 1962 en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van 1967. Met de komst van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW) in 1976 wordt dit bouwwerk voltooid.

  Dit alles is niet zonder slag of stoot gegaan in de jaren 60-70 kwamen de Rode jaren in Nederland en deze hebben met harde hand gedemonstreerd en niet zonder gevolgen, hun leven was niet veilig. Maar ze kregen waar ze voor streden, hierboven genoemd.

  Zij hebben gezaaid, daarna hebben wij allen, dus ook jij, de vruchten ervan mogen plukken, ook een Rutte een Wilders, een verhagen. Maar het vervaagde langzaam wat er aan vooraf is gegaan, vergeten waren de Rode jaren voor ons hebben gedaan voor het VOLK, ons bedje was gespreid geen zorgen meer.

  Nederland slaapt en slaapt, worden wakken voor een sigaret die niet meer gerookt mag worden in cafés of voor het kratje bier wat niet mee mag op de carnaval kar. Daarna slapen we weer verder en laten onze kaal plukken. Bank directeuren vullen hun zakken, Ziekenhuis directies idem enz. en het volk, die slaapt. En als we NIET wakker worden, zijn we terug bij af en hebben we geen sociale zekerheid meer!

  In 2007 draaide de Nederlandse economie als nooit tevoren. Maar in 2008 was het opeens crisis, ook in Nederland. Hoe kon dat gebeuren? Weet hoe banken met goedkeuring van de politiek gigantische risico’s namen om steeds grotere winsten en bonussen te behalen. En hoe ze de rekening van de crisis bij ons neerlegden. Hoe kon Nederland veranderen van een land met gevulde spaarvarkens in een land dat leefde op de pof?

  Die mensen die toen voor ONS gestreden hebben, zijn nu bejaard en hebben het nakijken……….omdat wij niets meer doen!
  25 jaar Hollandse hebzucht, nu is het GENOEG!!

  Doe iets, STEM en kom op voor je rechten, Vecht terug!
  Laat de rijken de crisis betalen!!

  http://www.youtube.com/watch?v=xY1w-RJYW4I

  • toine

   Lang leve het kapitalisme !
   Weg met Ajax !
   Dood aan de arbeiders !

 • Pingback: Mark Rutte zag een gaatje en glipte erdoorheen – Parool.nl | The HitZ()

 • Roel Visser

  Wat een ongelooflijk flauw stukje. Als dat het niveau is van journalisten die universitair geschoold zijn, dan is het tijd om D’66 te stemmen, die zoals bekend het onderwijs hoog in het vaandel heeft staan. Hoewel het de vraag is of gevoel voor verhoudingen en stijl middels het onderwijs kan worden bijgebracht.

 • Piet Van Veen

  Roemer doet meer en meer denken aan ene Job de flop van de PvdA.
  Ook in bovenvermeld debat weer kopje onder.

  Wederom stal Geert Wilders zonder al te veel moeite de show.
  Met als hoogtepunt zijn wegzetter tegen kereltje Pech.

  Leg de rekening van de zieken niet bij de zorg maar bij de Grieken!

  Als we niet oppassen zijn we na 12 september uitgeteld.

  Daarom: tel mee stem PVV

Meer artikelen