Politiek GroenLinks stemmers hebben meer vertrouwen in Pechtold (l) dan Sap. Foto: ANP
149 seconden leestijd

GroenLinks-stemmers: Pechtold is betrouwbaarder dan Sap

Het lijkt onvermijdelijk dat GroenLinks flink gaat inleveren op 12 september. De partij die in 2010 onder leiding van Femke Halsema nog tien zetels vergaarde, stevent af op een halvering in de Tweede Kamer.

Donderdag peilde Een Vandaag onder GroenLinks stemmers dat zij Pechtold prefereren als premier boven Sap. Vervelend, maar Sap verweerde zich vrijdagochtend op Radio 1 kranig. Het was ‘logisch dat GroenLinks stemmers haar niet al premier zagen, gezien de peilingen’ en de GroenLinks stemmers zouden ‘realistisch’ zijn. Dat klinkt plausibel, maar hoe realistisch is het dat Pechtold wél premier wordt?

Een verband tussen de lage premierwaardigheid en het geringe vertrouwen in Sap als lijsttrekker verwijst ze ferm naar het rijk der fabelen (luister het interview hier terug, vanaf 8.30), verwijzend naar de uitkomst van het lijsttrekkersreferendum waar zij Tofik Dibi met 84 procent van de stemmen versloeg.

Kieskompas en HP/De Tijd onderzochten in welke lijsttrekker de GroenLinks-stemmers het meeste vertrouwen hebben. De uitkomsten laten geen twijfel: Pechtold (34,6 procent) wordt door maar liefst twee keer zoveel GroenLinksers als meest betrouwbare lijsttrekker gezien boven Sap (16,2 procent), op kleine achterstand volgen Samsom (12,8 procent) en Roemer (12,2 procent). Onder kiezers die aangeven ‘links’ te stemmen ranked Sap zelfs achter al deze kandidaten (7 procent), waarbij ze amper hoger scoort dan VVD-leider Rutte (5 procent).

De rol van Sap
Waarom die focus op de rol van partijleider Jolande Sap? De GroenLinks-frontvrouw die na de verkiezingen van 2010 het stokje overnam van de populaire Femke Halsema, moest de partij klaarstomen voor regeringsdeelname. Dat deed ze door daadkracht te tonen, bijvoorbeeld in het dossier omtrent de politiemissie in Kunduz. Maar zowel binnen de fractie als onder de leden werd dit niet door iedereen met applaus ontvangen. Ook de hevige strijd om het lijsttrekkerschap, waarin Tofik Dibi de leiderschapsstijl van Sap kraakte, richtte vooral schade aan.

Volgens Alexander Pechtold zijn de verschillen tussen D66 en GroenLinks groter geworden sinds het vertrek van Femke Halsema. GroenLinks kiezers verkiezen Pechtold nu boven Sap.

Halsema-lijn
In het tijdperk-Halsema trok GroenLinks veel op met D66. Alexander Pechtold zei hier woensdag, in een interview met de Volkskrant, nog het volgende over: “We [hij en Halsema, red.] hebben mooie debatten gevoerd met Balkenende. Het is nu anders. De verschillen met GroenLinks zijn groter geworden”.

De GroenLinks-stemmers lijken meer op de Halsema-lijn te zitten, gezien hun vertrouwen in Pechtold. De Halsema-lijn lijkt bovendien niet beperkt tot de inhoud, maar gaat ook met name over een verschil in leiderschap. De komende twee weken zijn voor Sap van vitaal belang om het vertrouwen als geschikte leider te herwinnen van de (potentiële) GroenLinks kiezer.


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
 • luck

  Groen Links heeft net als CDA ’n vleugeltjesprobleem, eigenlijk overbodig want ter rechterzijde is geen serieuze groene concurrentie en links zit de PvdD waarmee goed wordt samengewerkt.
  Molensteen Kunduz is lastig maar wordt vooral door anderen misbruikt zoals ”Kunduz-coalitie”.
  Het probleem is dat economie nr.1 is, en immateriele onderwerpen hekkesluiter zijn op de begroting, dat ligt niet aan de groene gedachte maar aan de tijdsgeest, doorbijten en hopen op betere tijden.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  De geenqueteerde GroenLinks aanhangers zijn niet goed bij hun hoofd

  Natuurlijk is het beter een econoom als premier te hebben tijdens deze economische crisis.
  En dat is Jolande Sap

  Wat moeten we met de burgermeester van Wageningen als premier?
  Of een liegende personeelschef?
  Of een joviale wethouder?
  Of een goedgebekte Greenpeace actievoerder?

  Als er met Angela Merkel onderhandelt moet worden, kunne we beter een econoom sturen

  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2012/08/een-econoom-als-premier/

 • Tom Arisal

  Nu begrijp ik ook waarom Groenlinks zo’n debater als Pechtold als leider willen!! http://www.flickr.com/photos/paulgeeve/7864335920/

 • h.groen

  Elke groenlinks lijsttrekker heeft bij zijn/haar aantreden te maken gehad met electorale terugval. Dat gold voor Paul Rosenmoller maar ook voor Femke Halsema en nu dus voor Jolande Sap. Is de klap dan ineens zo groot?
  De partijen waar Groenlinks uit is opgebouwd hadden voorheen 16 zetels in het parlement. Na de fusie zakte GL terug en bleef jaren rond de 10 zetels hangen. Toen Femke het overnam zakte GL zelfs terug naar 7 zetels. Na jaren van strijd wist Femke GL terug te brengen naar 10 zetels. Dat lijk een mooie overwinning maar is het eigenlijk niet. Gezien het statuur en respect dat FH had opgebouwd en het potentieel van GL op 15 zetels ligt, valt het feitelijk tegen.

  Met jolande is de koers an GL gewijzigd. Onder Femke sterk op vrijzinnige politiek, maar duurzaamheid werd een ondergeschoven kindje. Net zo goed als de sociale thema’s. Die duurzaamheid en sociale thema’s heeft Jolande weer terug op de agenda gezet, zoals ook was bevorderd door het GL congres. IN het lenteakkoord komt dat ook klip en klaar naar voren. De nare anti sociale maatregelen van Rutte zijn grotendeels teruggedraaid: pgb gehandhaafd, minima gaan er niet op achteruit, kosten gezondheid meer inkomensgericht, belasting op kolen, 6% handhaving voor duurzame energie. Het GroenLinks programma ten voeten uit.

  Waar het mis gaat is dat GroenLinks hiervoor heeft moeten samenwerken met de VVD en het CDA. En dat is vele groenlinks stemmers[niet te verwarren met gl leden!] een schop tegen het zere been. Met wie wordt samengewerkt schijnt belangrijker te zijn dan het resultaat. Maar de GL leden zijn vol lof over Jolande.Nog altijd kan zij op een enorme steun rekenen vanuit de leden.

  Dat t betekent dat we bij de verkiezingen gaan verliezen is ingecalculeerd. Liever wat minder zetels en wat meer duurzaamheid dan andersom. Dat veel stemmers dat niet begrijpen betekent eerder dat zij GroenLinks als partij niet echt hebben doorgrond. GroenLinks is van oudsher een principiële partij. GL gooit niet zomaar haar standpunten bij het oud vuil zoals PVV, VVD,CDA,D66 of PVDA doen. Compromis tot daar aan toe, mits er maar voldoende tegenover staat.

  En dat GL naar 5 zetels zakt? Ach in 2006 stond D66 op 3 zetels in de 2e kamer. En kijk waar zij nu staan. GroenLinks krijg je niet somber.

 • Marten de Vries

  Over het algemeen heb ik toch een redelijk positieve idee over het intelligentiepeil van de gemiddelde GroenLinkser.
  Je gaat toch niet op de leider van een andere partij (met een echt ander programma ) stemmen omdat de leider van je eigen partij niet zo goed is als je zou willen. Pragmatisch zou zijn als je je stem geeft aan een ander van de lijst. En daarbij kan je ook contact met GL opnemen en je mening geven, of op afdelingsvergaderingen.
  Maar dan maar op Pechtold gaan stemmen en dus op D66. Dat is toch wel erg dom en principeloos. En dat voor een GroenLinkser!
  Jolande Sap zit met een moeilijke erfenis: de opvolging van Femke Halsema. Sorry, Jolande slaagt daar niet in, maar om daarom op een andere partij te gaan stemmen?!

Meer artikelen