Beatrijs Ritsema buma, pechtold en rutte bij Knevel & Van den Brink (foto anp)
181 seconden leestijd

Wedden dat het midden gaat winnen op 12 september?

Hoe meer verkiezingsdebatten ik zie, hoe minder ik weet welke partij mijn stem gaat krijgen bij de komende verkiezingen. De debatten zijn bedoeld om de zwevende stemmer te laten neerdalen bij een partij (beter gezegd, bij een lijsttrekker) die een thuisgevoel verschaft, zo van: ja, inderdaad, spijker op de kop! Maar die verlossing komt nooit, integendeel, ik word er alleen maar ontheemder van.

De debatten zijn eigenlijk een soort rituele dans, waarbinnen de deelnemers vaste patronen uitvoeren. Een dans waar nooit iets onverwachts gebeurt, omdat alle pasjes, buigingen, sprongen en knikjes van tevoren doorgeëxerceerd zijn. Het is net alsof je zit te kijken naar een ge-oliede voorstelling van Het Zwanenmeer, waarbij het publiek vooral gespitst is op huzarenstukjes dan wel uitglijers van de dansers, terwijl de muziek zelf zo bekend is dat die nauwelijks nog wordt geregistreerd.

Het valt politici niet te verwijten dat ze nooit eens iets zeggen waarvan je rechtop gaat zitten, want hun partijprogramma’s zijn allemaal door de mangel van het CPB gehaald dat er wisselende rapportcijfers maar in ieder geval zijn fiat aan heeft gegeven. Cijfermatig gezien kloppen al die partijprogramma’s – er zijn alleen verschillende prioriteiten, verschillende accenten, verschillende belangen van verschillende doelgroepen.

Daar kun je dan over gaan discussiëren, maar zodra iemand een bepaalde interpretatie van bepaalde cijfers geeft, kan een ander (die een andere interpretatie heeft) roepen dat de eerste het bij het verkeerde eind heeft, oftewel de zaken verkeerd voorstelt, oftewel een loopje met de waarheid neemt, oftewel liegt. Modder gooien wegens details. De marges waarbinnen politici inhoudelijk een beetje hun gang kunnen gaan zijn erg nauw. De kunst is om jezelf te profileren ten opzichte van politieke tegenstanders – daarvoor is afstand nemen noodzakelijk – en tegelijk zo veel mogelijk potentiële kiezers te bekoren – daarvoor is enige gematigdheid noodzakelijk. Het zijn hoe dan ook twee onverenigbare opdrachten, dus geen wonder dat de manier waarop de lijsttrekker zich hieruit redt, de hoe-kom-ik-over-factor, veel doorslaggevender is in de reacties dan de voorspelbare inhoudelijke uitspraken. De beste debater wordt tot winnaar uitgeroepen, maar wint die daar ook zwevende kiezers mee of wint-ie alleen het debat?

Toch werd mij wel iets duidelijk uit het debat met de zes lijsttrekkers bij Knevel & Van den Brink op donderdag. Allen speelden hun rol voortreffelijk, maar zes grote en iets minder grote partijen is eenvoudig te veel om een coalitie van rechtse danwel linkse signatuur te krijgen. Het is onbestaanbaar dat Wilders er nog aan te pas komt na diens deconfiture in het Catshuis. Een linkse coalitie is in Nederland nooit van de grond gekomen en dat zal ook nu niet gebeuren, zelfs niet als de SP de grootste wordt, wat uiterst onwaarschijnlijk is. Het enige wat overblijft is een coalitie met de middenpartijen: VVD, PvdA, CDA, D66. Die zullen het moeten doen en het lijkt niet zo moeilijk om tot een akkoord te komen. Toevallig zijn dit ook net de partijen waartussen ik zweef. Ik hoef me niet langer het hoofd te breken over wat te stemmen, want het maakt toch niet uit: ik gooi twee munten tegelijk op.

Lees ook
 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Beste Beatrijs
  Je illustreert perfect waarom iedereen zich toch een beetje met de politieke INHOUD moet bemoeien.

  Juist door als burger na te denken waar het volgens jou heen moet met onze samenleving, creëer je je eigen referentie waar je politici op kunt beoordelen
  Het mooie is dat je alle vrijheid hebt om zelf het onderwerp te kiezen.

  Het gaat er dan om of politici denken in wat de beste diagnose is voor jou probleem, snappen ze waar het om gaat, of dat ze niet verder komen dan het roepen van een mooie maar feitelijk wezenloze ambitie
  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2012/08/goede-diagnoses-geven-de-politiek-weer-zin-en-inhoud/

 • Pingback: Wedden dat het midden gaat winnen op 12 september? – HP/De Tijd()

 • luck

  Alle 4 (midden)grote partijen hebben in wisselende samenstelling al met elkaar samengewerkt o.a. op landelijk niveau, alleen valt er te hopen dat ook de oppositie iets serieuzer genomen wordt dan in het verleden.
  De mogelijkheden om onderwerpen zelfstandig te regelen worden er niet groter op, ’n extra financiele eis uit Brussel zal ongetwijfeld over de verkiezingen heen getild worden, zodat we weer over de 3% drempel uitkomen met de inmiddels bekende consequenties.

 • shuri

  “”Het is onbestaanbaar dat Wilders er nog aan te pas komt na diens deconfiture in het Catshuis”
  Niemand heeft het nog over de deconfiture van Wouter Bos die midden in een economische crisis het kabinet Balkellende Zoveel opblies. en dat met een lulsmoes over Afghanistan.Hou toch op met dat gezeur over dat Kotshuis-akkoord. Ze zijn allemaal hetzelfde. Stemt u op het veilige midden van de corrupte regentenkliek.. Ik stem op de partij die de tollenaars en schriftgeleerden de tempel uitranselt, nl de PVV.

 • Dick.

  Begrijp ik dat de wedstrijd al is gespeeld, de uitslag van 11-9 al bekend is?
  Gele en een rode kaart zijn al uitgedeeeld,,wat ik zie zijn nederlandse belchinezen in Brusselse dienst.

 • Zwevende kiezer

  Wilders heeft veel visionaire punten, onderschat die man niet. Hij heeft veel goede ideeën, maar slaat ook vaak de plank mis. Daarentegen vind ik hem te heethoofdig. Te vaak brullen. Moet nog steeds mijn geld verdienen van de internationale markt. Al helemaal nu die in Nederland door dat kotsakkoord op zijn gat ligt. Maak weken van 80 uur en hou mijn hart vast hoe dat verder moet.

  PVDA, ja o.k. had gekund, tot Samson zij dat Rutte te vertrouwen was. Het zelf niet zo nauw nam met de waarheid. Viel zowat van mijn stoel (wat een verrassing). Geen enkel vertrouwen in die partij. Dat is jammer want ze hebben zo nu en dan goede ideeën.

  D66 vind ik zo’n schijnheilige partij. Praten over vaag begrip hervorming en ondertussen eigen risico naar 600 euro. Doei stem * 66.

  De populariteit van de SP kan ik nog wel begrijpen. Ze hebben er hard voor gewerkt. Noord Koreaanse toestanden zit ik echter niet op te wachten.

  CDA? Nee, dank je. Hebben dit land naar de kloten geholpen. Met al dat gezwalk geen betrouwbare bestuurderspartij meer.

  Wat ik niet begrijp is de populariteit van de VVD. De partij floreert niet in briljante ideeën, rooft het land leeg, en is niet te vertrouwen. Plus Rutte en Wientjes ben ik allergisch voor. Bovendien makkelijker praten dat iedereen in Nederland lui is zodra iemand baan kwijt raakt. Terwijl men zelf miljoenen bij elkaar graait. Nee. Dank. U.

  Pffft. Leven en laten leven. Maar wat is nou een verantwoordelijke stem, zodat we een beetje Holland weer terug krijgen.

  Als het al uitmaakt. Want wat je stemt. Aan de einde van de rit is het VVD, CDA en PVDA. Met een willekeurig slachtoffer aan de zijde hetzij PVV, SP, D66 of wie dan ook.

  Weet je, laatste stemwijzer kwamen mijn voorkeuren overeen met 60% of zo met de rest van Nederland. Gaan we die kant op? Nee. Waarom? Omdat het een mengeling van verkiezingsprogramma’s was, van politici die duizenden euro’s per maand verdienen om als een stelletje kleine kleuters ruzie te maken.

  ::Zucht:: Headdesk

  Iemand wijze woorden?

  Politici denk nou eens aan de mensen in dit land, maar ja ook dat zullen ze wel verdraaien.

 • Zjoz

  Het is nog net zoals Stalin het verwoorde;

  “Het maakt niet uit op wie U stemt, U stemt toch altijd op ons”

  Slaap zacht,

  Zjoz.

 • Zjoz

  En als je het dan toch niet meer weet, stem dan SOPN, die zijn volgens mij in ieder geval beter bij de tijd dan de ouwe kliek die slechts als marionetten van het grootkapitaal en elite opereren.
  Een betere wereld begint bij jezelf, niet bij een handjevol incompetente leugenaars en draaikonten.

  Wake up, the time is now.

  Zjoz.

 • WalterW

  > Het enige wat overblijft is een coalitie met de middenpartijen: VVD, PvdA, CDA, D66

  Nee, er blijft nog minder over. De PvdA gaat het niet nog een keer in z’n hoofd halen om zonder de SP te gaan regeren, want dan worden ze opnieuw weggevaagd. Tel daarbij op dat ook de VVD volstrekt niet staat te springen om met de PvdA te regeren, en het ligt voor de hand wat er gaat gebeuren: er zal domweg geen meerderheidskabinet te vormen zijn – alleen maar een minderheidskabinet. DE grote vraag die de verkiezing zal gaan beantwoorden is dan ook vooral wèlke minderheid het grootst wordt: de linkse (SP PvdA GL D66, evt PvdD) of de centrum (D66 CU CDA VVD, evt SGP) minderheid.

  De sleutelpositie komt daarbij in handen van D66, dat in beide minderheidscoalities niet alleen gewenst maar zelfs onmisbaar is.

  Als D66 het slim speelt (dreigen met de linkse minderheid mee te gaan) moeten ze in staat zijn om de VVD hun onzinnige hypotheekrenteaftrek op te doen geven – zelfs al is het maar een begin daarvan. (In de schulden- en deleveraging-crisis die nog jarenlang gaat duren, is die hra totale kolder: schulden bevorderen terwijl het overall economische tij de andere kant op gaat is suicidaal.)

  Maar als de VVD het nòg slimmer speelt zullen zij aldus eindelijk het excuus omarmen dat ze nodig hebben om de hra op te geven -waarvan Rutte zonder enige twijfel beseft dat het niet alleen onvermijdelijk is maar zelfs dringend nodig- PLUS in ‘ruil’ daarvoor nog concesssies van CDA en D66 binnen halen op de koop toe.

Meer artikelen