Spring naar de content

Actieheld Bruce Willis probeert Apple te verslaan

Bruce Willis is boos, heel boos. En als zo’n man dat is – voor wie zijn films niet volgt: adagium make no prisoners – is het oppassen geblazen. Het onderwerp van zijn woede is Apple, het meest waardevolle bedrijf ter wereld dat recent nog een andere mastodont, Samsung, op de knieën kreeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Nu weet ik niet of we de actieheld Willis kunnen vereenzelvigen met de privé-persoon maar als dat ook maar een beetje zo is, dan kan Apple de borst natmaken.

iTunes
Willis heeft ontdekt dat al die duizenden dollars die hij via de Apple-muziekdienst iTunes in muziek investeerde weggegooid geld zal blijken te zijn na zijn dood. En als dat voor hem geldt, zal dat voor mij ook wel zo zijn. En voor u. Ik heb het even nagekeken, ik heb 378 albums in mijn iTunes, tezamen goed voor bijna 43 dagen onafgebroken muziek. Het grootste deel ervan kocht ik ook inderdaad via Apple, als er iets illegaals tussenzit dan komt dat door mijn kinderen, die respecteren intellectuele eigendommen nog niet in de mate van hun vader.

Hoewel ik, zoals bekend, een groot en kritiekloos Apple-fan ben moet ik door Willis die laatste kwalificatie – kritiekloos – misschien toch maar los laten. Schrale troost dat het probleem van Willis zo op het eerste gezicht alle muziekdiensten treft maar Apple kwam het eerste in zijn schootsveld.

Geen eigendom van je iTunes aankoop
Bruce Willis wil zijn muziek, net als zijn boeken, foto’s en waarschijnlijk nog veel meer – waaronder een berg geld – na zijn dood aan zijn kinderen nalaten. De algemene voorwaarden van iTunes sluiten dat uit, Willis heeft het gebruik van de duur betaalde muziek, zijn eigendom is het niet. En zijn recht op gebruik eindigt bij zijn dood.

Zijn kinderen kunnen te zijner tijd op de computer van papa-wijlen er nog eens doorheen lopen en het via dat apparaat afspelen. Maar overhevelen naar hun eigen Apple-ID is er niet bij. En daarom overweegt Willis nu om Apple voor de rechter te slepen. Of hij daar een grote kans maakt – juridisch – is zeer de vraag want het staat allemaal netjes in de leveringsvoorwaarden die hij heeft geaccepteerd. Maar ik denk wel dat hierover zo’n maatschappelijke commotie gaat ontstaan dat Apple – en de concurrentie – hiervoor iets leuks gaan bedenken. Dat zal Willis’ standpunt wél veroorzaken. Nobody calls Bruce yellow.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen