Economie Lijsttrekkers kruisen degens in Carre
154 seconden leestijd

De briljante verkiezingsstunt van Mark Rutte: Griekenland

In het zoveelste verkiezingsdebat – Nederland lijkt steeds meer op de VS – deed Mark Rutte gisteren een briljante belofte, vanuit campagneperspectief. Half Nederland raakt gevangen in zo langzamerhand vastere vorm aannemende verkiezingsvoorkeuren waarin steeds één ding niet lekker zit. Alle linkse partijen en een enkele rechtse vinden dat we Griekenland niet kunnen laten vallen. Maar gemiddeld vinden Nederlanders, net als de Duitsers, dat dat best kan. Beter voor alle partijen. Alleen politici denken er anders over.

De gevolgen van een Griekse exit – waarvan de berekeningen tot nu passen op de achterkant van een bierviltje – zouden te groot zijn. En bovendien: als Griekenland valt krijgt de dominotheorie ruimte, die stelt dat  grotere zuidelijke landen zullen volgen. Zo’n dominotheorie is een doctrine die voor het laatst in de jaren ’50 en ’60 opgeld deed. Zuid Oost Azië zou in de ogen van de VS – en dus van trouwe bondgenoten zoals Europa –  helemaal in handen van de communisten vallen als Vietnam als eerst steen omviel. Met name gezagsgetrouwe ouderen liepen braaf achter visionairs als Henry Kissinger aan met als gevolg honderdduizenden jonge Amerikanen die daar het leven lieten en nog veel meer Vietnamezen. Uiteindelijk is het dat deel van de wereld dat ons op dit moment lesjes in kapitalisme geeft.

Ik zou zeggen: er is nog niet veel reden om in dominotheorieën te geloven.

En daar komt het briljante van Rutte’s uitspraak. Hij appelleert direct aan wat we eigenlijk allemaal stilletjes wel willen terwijl we al op een andere partij dan de VVD zouden willen stemmen. Maar we zweven nog een beetje.

Het is duidelijk dat geen enkele partij groot genoeg zal worden om straks de dienst uit te maken, als altijd zal er een coalitie moeten komen en op dit moment – het zijn dagkoersen – lijkt iets waar VVD, PvdA en D’66 deel van uitmaken zich af te tekenen.

En ja, bij coalitievorming moet elke partij concessies doen en ik voorspel u dat de concessie van de VVD  Griekenland zal heten, dat land mag blijven. Rutte kan dan volhouden dat hij volledig achter zijn  standpunt blijft staan. Maar we weten toch allemaal dat er water bij de wijn moet als je met andere partijen onderhandelt. Aan hem heeft niet gelegen…..

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

 


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Jasper Klapwijk

  Eerste zin klopt al niet. Het aantal televisiedebatten voor de presidentsverkiezingen is in de Verenigde Staten nu juist zeer beperkt. Je moet bovendien minimaal 15% van de kiezersvoorkeur in de vijf grote polls halen om mee te mogen doen. In Nederland zijn er veel debatten waaraan veel partijen mee mogen doen. Onze verkiezingscampagne lijkt dus steeds minder op de Verenigde Staten.

 • In een vergelijking met de presidentsverkiezingen heeft u gelijk maar dan gaat u voorbij aan de vele televisiedebatten die vooraf gingen aan de nominaties. Er is onmiskenbaar een tendens dat Nederlandse lijsttrekkers minder het land intrekken en zich meer richten op de massamedia.

 • Tompending

  Dat is wat ik ook denk. Rutte durft wat stelliger een grens aan te geven omdat ie rekent op z’n vermogen om later met relatief weinig kleerscheuren op een belofte terug te komen. Hij vertelt graag nu wat we nu willen horen want nu moeten we VVD stemmen. Wat er later gebeurt gaan we later wel mee om.
  Het is ook slechts waarschijnlijk en niet zeker dat Griekenland nog eens geld krijgt. En dan is er nog de kans dat Rutte, tegen het eind van komende regeringsperiode, het resultaat weet uit te leggen valt als een succes dan wel, gezien de veranderde omstandigheden, een verstandig besluit.
  Ik beoordeel deze stelling van Rutte dan ook als: Bluf.

 • Dick.

  De laatste zin echter klopt als een bus, al weet ik bij god niet wat er aan een bus klopt.
  .
  Overigens heet dat niet briljant maar bedrog wat Rutte pleegt zonder bedrog te plegen,,eigenlijk is het een soort prijsafspraak,,een soort bouwfraude,,en ja,,VVD heeft daar eindeloos ervaring mee.

 • Remko

  Uiteindelijk kan Rutte zijn poot stijf houden. Wat als Rutte vind dat er geen nederlamds geld meer gaat naar de Grieken… Dan draagt Nederlamd dat deel dus niet bij bijmde volgende reddingsoperatie. Wat de andere europeese landen doe is aan hun. Denk wel als Rutte dit voorelkaar krijgt er meer landen zullen zijn die deze uitzonderingspositie willen hebben. Dan betalen waarschijnlijk alleen nog Duitsland en Frankrijk deze last.

 • idopane

  Ik ben een fervente lezer van je intelligente artikelen Doom en doe dat met veel plezier. Bederf dat alsjeblieft niet met historische nonsens. Kissinger begon pas laat in de Vietnamese oorlog zich te bemoeien met het conflict en probeerde al vanaf het begin Amerika langzaam met geheven hoofd uit het conflict weg te trekken. Het zijn juist de Democraten Kennedy en Johnson geweest die honderduizenden Amerikaanse jongeren richting Vietnam stuurden. Kissinger begon in 1969 met de Noord Vietnamezen onderhandelingen in Parijs en het was Kissinger die het historische bezoek van Nixon aan Peking voorbereide en dat heeft heel weinig met de Dominotheorie te maken die trouwens al in 1954 door Eisenhouwer werd geintroduceerd

Meer artikelen