Spring naar de content

Het bewijs: Samsom wordt de eerste Pamperpremier

Je moet onderzoek doen om nieuws te maken, dat blijkt telkens weer. Omdat ikzelf sinds een week weer tussen de luiers en de flesjes zit (dank u, alles gaat verder ok) realiseerde ik me ineens dat zich op dat terrein de afgelopen jaren niet de minste revoluties hebben afgespeeld. En het kan niet anders, bedacht ik, dan dat daar belangrijke gevolgen uit te trekken zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

En jawel hoor, ik had gelijk: Niemand had het door, maar binnen een paar dagen kunnen we in Nederland zomaar het definitieve einde van de babyboomgeneratie meemaken. En de eerste premier uit de Pampersgeneratie verwelkomen. Hoe dat zo? Ik leg het uit.

Kinderkamers
Ik neem u, in gedachten, even mee naar de kinderkamers van Mark Rutte, Emile Roemer en Diederik Samsom, de enige politici die nog in aanmerking komen voor het premierschap, dat op 12 september te vergeven is. Hoe groeiden ze op? Hoe hebben zij hun eerste jaren doorgebracht? Kregen ze borst- of flesvoeding? Welke kinderziektes hebben ze doorstaan?

Het zijn vragen die je dezer dagen verrassend weinig gesteld ziet. En dat kan niet zijn omdat ze er niet toe doen (want alles, van de zweetdruppel op de bovenlip van Samsom tot het rietje in een flesje Fanta doet er toe tot 12 september), maar alleen omdat niemand weet hoe deze vragen beantwoord moeten worden. Terwijl het vormende zaken zijn, dat is zeker. Want een premier die drie jaar het ongemak van schrale billen heeft gehad, draagt dat de rest van zijn leven mee. Dat is zonneklaar. Net zoals overigens een paar jaar poepluiers verschonen en nachtelijke flesjes geven aan je baby, een man meer vormt dan drie kaderweekeinden met de JOVD. Ik noem maar wat hoor.

Feiten, feiten dus, die we willen weten, maar tot nog toe niet voor handen waren. Maar die je als toegewijd denhaagwatcher toch tot je beschikking wilt hebben voor je definitieve oordeel over iemands functioneren. Dus, u raadt het al, ik ben het zelf maar eens gaan uitzoeken.

Opkomst papieren luier
Van belang voor dit onderzoek: de opkomst van de papieren luier in Nederland (sinds 1962, toen Proctor & Gamble de Europese Markt begonnen te bestormen) en de daarmee gepaard gaande neergang van de katoenen variant.

In figuur 1, de dikke lijnen, ziet u de langzame opkomst van papier en gestage ondergang van het katoen. Opvallend detail: het snijpunt van deze ontwikkelingen valt in begin jaren negentig. Niet toevallig het moment waarop Paars 1 aantrad: het kon niet meer op in Nederland.

Ook uit figuur 1 kunt u opmaken dat de leider van de SP, geboren in 1961, met de hoogst zekere waarschijnlijkheid, nog in katoenen luiers gebakerd is. Brabant was namelijk zeker geen voorloper in babyland.

papieren luiers en de nieuwe premier
Figuur 1: De feiten zijn duidelijk, zeker indien die in een duidelijke grafiek zijn gezet!

Maar ook van Mark Rutte, geboren in 1967, mogen we verwachten dat zijn beginjaren nog katoen waren; in het middenklasse Haagse milieu waar hij opgroeide, was de papieren luier een voor die jaren nog te grote luxe. Nederland bestond alleen nog in zwart-wit en, grappig detail overigens, exact een dag na Ruttes geboorte deed D66 voor het eerst mee aan de verkiezingen.

Alleen van Diederik Samsom, geboren in 1971, weten we zeker dat hij een papieren luier-kind is.

En zegt u nou zelf: of je de luieruitslag van katoen of papier hebt gekregen, of je het weldadig zuigende effect van Pampers hebt ondergaan of hebt liggen stinken in de volgespoten katoen: het vormt je.

En nu ik dat zo opschrijf, besef ik plots dat we onderzoekenderwijs daadwerkelijk de scheidslijn gevonden hebben tussen twee generaties. Zoals voetbalschrijvers op zeker moment de papatgeneratie onderscheidden van die van Cruijff en de Kromme, zo moeten we denk ik nu het onderscheid gaan maken tussen de politici uit de tijd van de katoenen luier en zij die in het papier hebben gepoept en gelegen. Het onderscheid tussen aan de ene kant hen die Nederland hebben opgebouwd en hun kinderen die het nog een tijdje samen met hen hebben bestuurd en aan de andere kant: zij die ver voorbij de wederopbouw zijn geboren, die de term wederopbouw slechts kennen van per ongeluk omgeschopte legopaleizen, zij die ver voorbij ook de Beatles, Godfried Bomans en de lancering van de eerste Apollo geboren zijn. Zij die geen schurende rode billetjes gekend hebben. Voor wie Nederland een groot roze aankleedkussen was.

Nieuwe generatie
U begrijpt het al, we gaan een nieuwe generatie politici munten: de Pampergeneratie. En het feit ligt er maar zo dat de eerste representant daarvan aanstaande woensdag kans maakt om premier van dit mooie land te worden: Diederik Samsom. Het is aan u, de kiezer, om dit een historisch feit te maken.

PS. Omdat goed onderzoek nooit stopt, heb ik in figuur 1 ook nog een paar ander belangrijke co-efficienten in kaart gebracht: waaronder die van het nageslacht. Rutte heeft het (voor zover wij weten) nog niet, Samsom en Roemer wel. En van beide potentiële leiders kunnen we op basis van figuur 1 dus met zekerheid stellen dat ze hun kinderen (elk twee!) met volledige zekerheid ook in de Pampers hebben gestopt. Wat dat betekent zullen we pas weten wanneer zij zich aan de poorten van het Binnenhof (of Brussel?) melden.

Op de y-lijn overigens ook de daarmee gepaard gaande lijn van de slapeloze nachten. Merk op: die van Roemer snijdt de Pamperslijn verrassend vroeger dan die van Samsom. Wat nu ook zonneklaar is: Rutte is al sinds 1984 meer uitgeslapen dan Roemer.

Je moet het zien!