Politiek roemer ballon jeugdjournaal
186 seconden leestijd

Roemer moet nog verder groeien

Dit weekeind veel Roemer gezien, en de conclusie luidt: de man is op. De verontwaardiging is er nog wel, maar de woorden missen massa.

Uitgeput van al het gedebatteer, maar zeker ook van alle hooggespannen verwachtingen die niet waar gemaakt zijn. Al in het eerste lijsttrekkersdebat, toen de tegenstanders gezamenlijk de aanval op hem openden, kregen we de ware Roemer te zien: een zeer aimable vent die simpelweg kennis tekort kwam en niet was opgewassen tegen de rappe denkers en praters als Samsom, Rutte en Pechtold.

Paars

Roemer is een zeer aimable vent die simpelweg kennis tekort kwam en niet was opgewassen tegen de rappe denkers en praters als Samsom, Rutte en Pechtold.

Dit drietal stevent af op een kabinet, en het is geen verkeerd stel. Alledrie in de veertig, begaafd, energiek. Tegenover hen steekt de goedzak Roemer magertjes af. Hij zal het zelf ook zijn gaan inzien, al betekent het nog niet dat een matig debater geen premier van het land zou kunnen zijn. Job Cohen kwam in het debat ook niet uit de verf, en toch was hij naar Den Haag gehaald om eerste minister te worden.

Wat resteert de SP? Men zal verheugd zijn over de verkiezingsuitslag die hoe dan ook winst zal opleveren. Twintig zetels is haalbaar en zou onder andere omstandigheden reden voor euforie zijn. Maar de SP en Roemer hebben zo nadrukkelijk ingezet op een positie in het Torentje dan wel in een regeringsploeg, en dat doel gaat mislukken.

Oppositie
Als Paars-3 er komt, dan kan de SP niet anders dan vanuit de oppositie de PvdA voortdurend de maat nemen en desnoods de bewindslieden gaan lopen treiteren. Aardig voor de bühne, maar we hebben het eerder gezien. Bovendien mogen we hopen dat de politiek na tien jaar gepruts zichzelf serieus gaat nemen en dat de regering weer regeert en haar termijn van vier jaar gewoon uitzit. Daarbij hoort een volwassen oppositie die zich beperkt tot inhoudelijkheid en niet van elk kamerdebat een straatgevecht maakt.

Emile Roemer zal niet snel als politieke leider gewisseld worden, maar hij zal zijn partij wel nieuwe dynamiek moeten geven. Want waartoe is zijn partij nog op aarde, als het ook nu weer buiten de boot valt en niet kan of mag meeregeren? Misschien gokken ze erop dat Paars-3 de trend van de laatste jaren voortzet en over twee in plaats van over vier jaar, ten val komt. Dan heeft Roemer alle tijd om door te groeien, om zijn dossierkennis uit te breiden en zijn debattechniek te verbeteren. Per slot van rekening is Roemer ook nog maar twee jaar politieke leider en als je zijn cv erop naslaat zie je dat hij een laatbloeier is die bij voorbeeld zijn tijd nam (acht jaar) om de havo af te ronden.

Of komt Roemer de komende dagen nog met een meesterzet, een verrassing die de SP ineens weer in de schijnwerpers zet? We horen het Roemer al zeggen: “Dames en heren, hier is de aanstaande premier van Nederland: Jan Marijnissen”. Zelf kan Roemer dan in de Kamer blijven en zich op oude democratische tradities beroepen dat de ware politieke leider (zie Bolkestein in Paars-1) altijd in het parlement zit.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • luck

  Als onderwerpen behandeld zijn door de tweede kamer en er gestemd is en er ’n democratische meerderheid is, zou de verantwoordelijke minister de wens van de volksvertegenwoordiging moeten uitvoeren ongeacht of de sprekers nou beter uitblinken of niet, in de media of waar dan ook.
  Helaas moeten we wel rekening houden met o.a. (in)ternationale situaties waar het niet alleen om het gelijk gaat maar om de overtuigingskracht.
  De SP inclusief Roemer en achterban heeft beter verdiend, partijen zouden belangrijker moeten zijn dan wie er nu wel of niet de premier wordt.

  • Evelyn

   Ja dat vind ik ook. Blijkbaar gaat de meerderheid van Nederland liever voor de gladakkers: de inwisselbare nieuwe Wouter Bos- van-het-moment, de-slimme-man-zonder-EQ Rutte en de slimme-man-die-weet-hoe-het-hoort-en-steeds meer-op-zijn-tennismoeder gaat lijken: Pechtold.
   Hopelijk zijn er toch voldoende mensen die blijven stemmen op de eerlijkste man-van-het-moment. Want daar hebben we wel degelijk ook behoefte aan.
   Alsof het engels van veel andere regeringsleiders zo goed is…..

Meer artikelen