Spring naar de content

Beurslieveling Binck wordt een muurbloempje

Nog maar twee jaar geleden was het aandeel Binck – officieel Binckbank – zo’n 13,60 Euro waard. Maandag daalde het aandeel vier procent en sloot op 6,03 Euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Heel lang geleden was ik betrokken bij een van de eerste leveranciers van digitale financiële informatie in Nederland en België. Het was destijds een state of the art-product dat we leverden aan de dealingrooms van banken en verzekeraars. En een paar particuliere beleggers die er alles bij elkaar meer dan tienduizend gulden per jaar voor over hadden om – met zogenaamde datalijnen en modems – ook over realtime marktdata te beschikken.

Eén van de klanten in de professionele sfeer was het bedrijf IMG Holland dat zich profileerde als de eerste Internetbroker van Nederland. Dat ging als volgt. Als klant opende u bij IMG een effectenrekening zoals u dat nu bij Binck zou kunnen doen. Vervolgens stuurde u een e-mail met het verzoek een bepaalde transactie te doen. Die e-mail werd – eenmaal bij IMG binnen – geprint en vervolgens werd alles weer handmatig in een met de beurs verbonden transactiesysteem ingetypt. Daar kwam de transactie al dan niet tot stand en kreeg u een e-mail terug. De klanten dachten – en waren daar ook trots op – te maken te hebben met een buitengewoon geavanceerde dienstverlener – zoals ik het schets was hoe het werkelijk ging.

Bij IMG werkten heel veel overwegend jonge en soms ook slimme mensen en een paar kregen een brainwave en besloten voor zichzelf te beginnen en de mogelijkheden van ICT en het Internet wél te benutten. Ze vonden huisvesting en financiële rugdekking bij een klein beursgenoteerd fondsje (AOT) en kwamen bij mij langs om de levering van koersinformatie te bespreken.

De rest is geschiedenis. Al snel bleken de activiteiten van Binck veel winstgevender en veelbelovender dan die van AOT en dus volgde een ‘fusie’, wat vroeger AOT was, is nu Binck. Zo kwam Binck aan zijn eigen beursnotering.

Het ondernemerschap van het clubje ex-IMG-ers was aansprekend, binnen de kortste keren werden ze marktleider, namen concurrent Alex over en zetten de grootbanken met hun stoffige en veel te dure aanpak op een achterstand die ze nog niet hebben ingelopen. Wat een particuliere belegger vroeger meer dan tienduizend gulden per jaar kostte, kost nu een paar tientjes per kwartaal – of helemaal niks.

Binck was en is een puur Nederlands bedrijf dat inmiddels ook in andere Europese landen probeert uit te rollen. En dat puur Nederlandse breekt Binck nu op. Ook het handelsplatform – zeg maar de software – van Binck is overwegend van zeer Nederlandse signatuur. Binck nam de leverancier op een zeker moment gewoon over.

Inmiddels zijn de voor ons belangrijke beurzen wereldwijd – onder meer door fusiebedrijf Euronext – zodanig gekoppeld dat het Nederlandse geen voordeel meer is. Wereldwijd opererende concurrenten worden op de Nederlandse markt steeds actiever en bieden dezelfde of vergelijkbare diensten als Binck aan tegen veel lagere prijzen, ze hebben een veel grotere schaal. Nadat Binck al eerder mondjesmaat meeging in de prijzenslag kwam daar gisteren nog wat bij: de aankondiging van een verdere verlaging van de transactiekosten en de introductie van een nieuw platform voor actieve beleggers (Binck360) per 1 oktober aanstaande. Deze aankondiging kwam het bedrijf dus op een koersval van zo’n vier procent te staan. Beleggers twijfelen of de voormalige beurslieveling het in de concurrentie met mondiale aanbieders wel kan redden, de prijsdalingen gaan sneller dan Binck zijn schaal kan vergroten en dus staat de winstgevendheid onder druk.

Toch kan dit nadeel – Binck wordt een muurbloempje – ook een voordeel hebben. Ook muurbloempjes worden uiteindelijk geplukt. Door een Nederlandse of buitenlandse bank.

Zelf bankier ik bij Binck en ik ben best tevreden. Misschien ga ik nu ook wat aandelen van het bedrijf kopen in de hoop op een overname.

Onderwerpen