Spring naar de content

Het mag nu ook van Duitsland: geld drukken

Woensdagochtend maakte het Duitse Constitutionele Hof haar besluit bekend waarvoor de financiële wereld zijn adem inhield. Het Hof ontving tienduizenden bezwaarschriften van verontruste Duitse staatsburgers, ze waren gericht tegen ratificatie – in dit geval ondertekening door de Duitse president – van het besluit om Duitsland te laten participeren in het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Die bezwaren liggen nu in de prullenbak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het ESM zou eigenlijk al in juli operationeel moeten zijn maar hangende de uitspraak kon dat niet. Wel was er al de European Financial Stability Facility, of EFSF, maar dat heeft niet voldoende capaciteit om leningen toe te kennen die er nodig moeten komen. Voor Spanje. Voor Italië. Voor Griekenland (of toch niet?). Voor Ierland en Portugal.

Het ESM zal zo’n 500 miljard omvatten en ik beschouw dat als een tussenstand want financieel steilewandrijder Mario Draghi houdt hier niet op. Er zijn ook al berichten dat het ESM zo nodig wordt omgebouwd tot bank en dan zou de 500 miljard voldoende kapitaal zijn om met de Basel-III normen er bij de ECB nog eens ruim 4 biljoen bij te lenen. Een bank hoeft immers maar zo’n 11 procent eigen vermogen aan te houden. Hoezo piramidespel?

Het ESM ombouwen tot een bank zou een piradmidespel tot gevolg hebben

Lemmingen op weg naar het ravijn
Terwijl ik dit schrijf is het even feest op de beurs, mijn eigen portefeuille profiteert er ook van. Toch denk ik dat de feestvreugde geen maanden gaat duren want zoals gebruikelijk is de devil in the details. Het Hof wil namelijk wel dat het Duitse parlement opnieuw om toestemming wordt gevraagd als het kapitaal van de ESM wordt uitgebreid. Of liever: als Duitsland voor méér dan de nu gecommitteerde 190 miljard naar binnen wordt getrokken. En dat zal zeker moeten want die 500 miljard is nu al weer bijna helemaal voorbestemd. Alleen als er geen nieuwe onaangename verrassingen komen, is het genoeg. Gelooft u het? Ook vindt het Hof dat alle besluiten van de ESM om geld uit te lenen moeten worden gedeeld met het Duitse parlement. Ook dat is een tegenslag voor Draghi, het ESM wilde volledig zelf kunnen beschikken, zonder openheid van zaken.

Zou de hierboven geschetste bankentruc van Draghi er inderdaad komen, dan zou er dus sprake van zijn dat het parlement zich opnieuw uitspreekt. Hoewel, het is natuurlijk een kwestie van definities en Draghi – uit de school van de bankiers van God Goldman Sachs – weet de zaken tot nu toe steeds naar zijn hand te zetten.

We zullen het zien. Voorlopig kunnen wij Europese lemmingen weer even verder, op weg naar het ravijn.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.