Politiek mark rutte wordt gefeliciteerd (foto anp)
174 seconden leestijd

Paars? No way!

En wat nu? Ik hoefde donderdagmorgen niet lang na te denken om het antwoord op die vraag te kunnen geven. Ik denk dat Mark Rutte, Diederik Samsom en nog een paar honderd anderen in politiek Den Haag dat ook wel kunnen. Maar ze gaan de komende weken gebruiken om hun eigen achterban en ons langzaam voor te bereiden op het onvermijdelijke: de nieuwe regering wordt er een van VVD, PvdA en, jawel, het CDA. Daar verwed ik een goeie fles Bordeaux onder. Paars? No way. Dat kan Pechtold echt wel vergeten.

Ik geef toe, het klinkt allemaal weinig inhoudelijk, maar neem van mij aan dat dat hele spel over op welke inhoudelijke punten tegengestelde partijen als VVD en PvdA het wel of niet eens zouden kunnen worden, uiteindelijk van ondergeschikt belang is.

Het is namelijk heel simpel. In een coalitiekabinet waarin PvdA en VVD bijna even groot zijn, heeft Mark Rutte behoefte aan maar één ding: een bondgenoot op rechts en liefst een bondgenoot die zijn voeten kust. Voor Rutte is het D66 van Alexander Pechtold veel te zelfbewust, om niet te zeggen hautain. Die willen echt meeregeren als ze een kabinet ingaan. Daar kan geen sprake van zijn in deze constellatie.

Het nu compleet vernietigde CDA heeft, als het in de oppositie terecht komt, enkel kans om nog kleiner te worden. PVV en SP gaan daar de komende jaren de trom roeren. Als het CDA nog iets kan zijn, dan is het een partij die laat zien dat ze wel bestuurlijk talent in de gelederen heeft. Natuurlijk zal het daarvoor niet de Haagse kleuters inzetten die nu op de eerste dertien plaatsen van de lijst staan. Die mogen netjes in vier jaar in de kamerbankjes het vak gaan leren. Nee, denk aan mensen als tegenwoordig bankier Joop Wijn, en de huidige minister van Financiën Jan Kees de Jager. Dan heb je overigens ook wel bijna de ministerskandidaten gehad, want veel plaatsen heeft Rutte toch niet voor het CDA. Twee ministerschappen, twee staatssecretariaten. Daar mag Buma voor in zijn handjes wrijven.

Dat Diederik Samsom liever D66 heeft dan het CDA is zonneklaar. Maar hij heeft niets te kiezen. Ja, een mooie verkiezingsuitslag heeft-ie behaald. Maar alleen de echte winst had geteld. Samsom kan niets over links formeren en als ie capriolen wil uithalen, gaat Mark Rutte absoluut de PVV-kaart spelen. Dat durft-ie niet, zegt u? Mark Rutte durft alles, dat is de afgelopen weken wel gebleken.

Fijn detail: zo’n kabinet waar liberalen, confessionelen en socialisten in samenwerken hebben we sinds net na de Tweede Wereld-oorlog niet meer gehad, in de eerste twee kabinetten Drees. Leuk voor historici, maar ook voor de drie bouwmeesters van dit nieuwe gedrocht. Want zitten we nu niet weer in een bijna vergelijkbare crisissituatie?

Nog een fles zet ik in: Op de verhoudingen in dit VVD-PvdA-CDA kabinet. 7-5-2 qua ministers. En als er vier vrouwen in zitten is het veel. Over drie maanden zien we elkaar weer. Proost.

Lees ook
 • Antoon

  Ik denk dat je dat flesje op je buik kan schrijven. VVD heeft maar een mogelijkheid: de PvdA. Dus die gaan voor de vorm onderhandelen. Dat klapt en dan gaat de PvdA praten CDA, D66 en SP. Als arbeidsjongen zet ik daar een kratje bier op.

 • freek

  Zou voor het cda wel het beste zijn, want dat die partij totaal ongeschikt is voor de oppositie heeft jaap de hoop scheffer wel bewezen. Maar waarom zou de pvda hier aan meewerken?

 • natascha adama

  Ach het is weer kinnezinnen, die lui die steeds weer een rechtse vingeraflinkende regering willen. Mooi klaar waren we daar mee. Wat die verkiezingen het land weer gekost hebben, daar hoor je niemand over. Als er een pimpelpaarse regering komt die 4 jaar aanblijft, of een whatever roze of groene of gele, zolang er geen bruinhemden bij zitten, is het goed. Ook is het belangrijk om even te memoreren dat onder paars de jarenlange economische stagnatie veroorzaakt door VVD en CDA werd doorbroken. En Samsom, hij heeft niets te verliezen en veel te verkiezen….in tegenstelling tot de heer Rutte.

 • Volgens mij kan dat niet: een goede fles Bordeaux. Bedoelt u misschien Bourgogne?

 • Iljitsch van Beijnum

  Samsom zou wel gek zijn als hij op deze manier meedoet. Dan heeft-ie een meerderheid van rechts tegenover zich in het kabinet en kan-ie niks voor elkaar krijgen. En hoe vaak moet het CDA halveren voordat ze de hint snappen dat het land ze niet in de regering wil?

  Bovendien is 7-5-2 belachelijk, VVD en PvdA zijn op een haar na even groot. Ik hoop dat Samsom het hoog durft te spelen.

  Rutte moet beseffen dat het met getergde socialisten slecht hazen vangen is, zie het laatste kabinet Balkenende. Gewoon met z’n tweeën en de posten fifty-fifty, en dan een redelijk beleid wat best wel door de eerste kamer komt.

  • Janus Kop

   Paars plus wordt het VVD/PvdA/D66 + CDA.

 • Janus Kop

  Paars plus zal het worden met het CDA erbij.

  • Iljitsch van Beijnum

   En waar moeten de mensen die dan onvermijdelijk teleurgesteld zijn met dit kabinet de volgende keer dan op stemmen? We hebben oppositie vanuit het midden nodig, dus zowel D66 als CDA kan absoluut niet. Sowieso zijn ze niet nodig voor een meerderheid, D66 zelfs niet voor een meerderheid in de eerste kamer. Maar die hadden ze de vorige keer ook niet nodig. Hou het lekker op VVD+PvdA, of hooguit D66 erbij.

 • luck

  De verlenging duurt eindeloos lang tot de scheids eindelijk affluit, even langs het hoofdkwartier in Brussel komen, papiertje ondertekenen, en dan naar de kantine !

Meer artikelen