Beatrix' formatiedagboek dagboek-beatrix-g
213 seconden leestijd

‘Wat deed ik fout, landgenoten?’

Lieve landgenoten,

Noordeinde, donderdag 13 september 2012

ik schrijf u dit dagboek opdat in ieder geval duidelijk mag worden hoe ik, de Majesteit, zelf tegen deze formatie aankijk. Want aan de kant gezet, ik kan het niet anders omschrijven, aan de kánt gezet ben ik.

En kijk nou voor wie! Vanmiddag, donderdagmiddag, hoorde ik het, toen Alex kwam binnenzeilen. “Godbetere het: Henk Kamp. Henkie Kamp,” schreeuwde hij uit. “Ik weet het jongen,” riposteerde ik. “De man die elke ochtend zelf zijn schone overhemd strijkt.” Hoe is het mogelijk.

“Wat kan Henkie Kamp dat ik niet kan, mam?”

“Zijn eigen overhemd strijken?” probeerde ik nog. Maar Alex is ontroostbaar. Het was zo’n mooie kans geweest voor ‘m, om er een beetje in te geraken.

“Is Máxima al droog?” vroeg ik om ‘m op te vrolijken. Hij zag de grap er niet van in.

’s Middags Piet Hein Donner langs gehad en Gerdi Verbeet. “Aan de koekjes ligt het echt niet, majesteit,” zei Piet Hein en nam er nog een. Toen waren we wel ongeveer uitgepraat. Wat valt er te bespreken als ik niet mag spreken? Gerdi, dat valse kreng, heb ik lekker lang laten wachten. Wil zelf een beetje koningin spelen.

Noordeinde, vrijdag 14 september 2012

Lieve landgenoten,

Het is vrijdagmorgen, verkenner Henk heeft net Mark Rutte ontvangen. Ik zit in mijn werkkamer, de thee is gezet, de koekjes liggen klaar. Voor de hekken van mijn paleis staat een verdwaalde toerist. Het regent in zijn capuchonnetje. Ik heb net Alex om een wandelingetje gestuurd. “Koop maar iets leuks bij de Bonnetterie, schat.” Hij zit met zijn handen in het haar. Als-ie niet stampvoetend door de gangen loopt. “Veertig jaar opleiding, en waarvoor?” schreeuwde-ie.

Ik hoor op radio 1 Fransje Weisglas zijn verbazing uitspreken over de gevolgde procedure. Goed zo Frans. “Het geheim van het Paleis is ingeruild voor de achterkamertjes van de Tweede Kamer.” Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Bijna dan. Wat deed ik fout, landgenoten?

De verkenner had een uur nodig met Mark Rutte. Een fluim is het. Vergeef me de uitdrukking. Het enige goede wat er tot nog toe van de nieuwe procedure is gekomen dat ik niet opnieuw met Geert Wilders heb hoeven thee drinken. En met die rookworst natuurlijk, uit Sambeek.

Mark Flutter op de radio: “Ik heb de verkenner gezegd dat hij eerst zou moeten onderzoeken een kabinet waarvan tenminste deel uitmaken VVD en Partij van de Arbeid. Ik zou zo’n informatie ook spoedig ter hand willen nemen met partijen.”

“Ik heb de verkenner gezegd”. Wat is er mis met: “Mijn advies aan de koningin was…”?

Samsommetje wil met de SP erbij, hoor ik. Jaja, zo gaan we nog wel een tijdje door. Straks wil die rookworst niet met de VVD, en die pruik wil waarschijnlijk opeens met iedereen. En anders gaat ie huiliehuilie doen. En Buma’tje, ach Buma’tje, wat heb ik met je te doen.

Niet dat het bij mij veel anders toeging hoor, dan bij verkenner Henk. Dat durf ik best toe te geven. Maar het was hier wel een stuk gezelliger.

Ruud belt weer eens. Of we niet gewoon ons eigen formatiespelletje kunnen beginnen. Zijn handen jeuken, zegt-ie. Ik weet nog wel wat anders dat jeukt. Ach, Ruudje.

“Ik denk niet dat de jongeheren dat op prijs zullen stellen, Ruud,” wimpel ik hem tenslotte af. Hij denkt dat ze uiteindelijk wel weer bij me terugkomen. “Ik weet het niet, Ruud,” antwoord ik. “Eerst maar eens kijken hoe het dinsdag gaat. Ik moet ook de hele troonrede nog repeteren.”

Landgenoten, ik zeg het maar ronduit. Ik weet niet of Alex zich dan in kan houden, dinsdag.

Lees ook
 • Marjan

  Platvloerser kan bijna niet. Zeg meteen mijn abonnerment op HP op!

 • Muriel

  Heerlijk ironisch stukje voor de vrijdagmiddag. Ga zo voort!

 • Joep

  Hahaaha, mooi verhaal!

  • Jans

   De Majesteit deed niks fout.
   Misschien Referendum houden betreffende Monarchie of Republiek.
   Wanneer gekozen wordt voor Monarchie, bewaakt de Monarch de Grondwet.
   Wanneer gekozen wordt voor Republiek , bewaakt de President de Grondwet.

 • Oleg

  Ja, het is allemaal veel duidelijker geworden. Neen dus! M Rutte die terwijl de stembiljetten nog niet droog zijn alweer met zijn radio stilte begint. Voor de verkiezingen was hij een soort heel oud testbeeld aan het worden. Ik denk, mw – sorry maar majesteit, daar doe ik niet aan – misschien had eerder wat meer openheid betracht moeten worden?
  Geen geheimen van paleizen.
  Dat u 2 jaar geleden de niet-partij PVV toch min of meer buiten de deur wist te houden, knap en was daar heel blij mee.
  De benoeming van H Kamp. onbegrijpelijk; een man zonder enig gevoel of begrip.
  Defensie, “Antillen” en nu SoZaWe; is dit de man die alles of niets kan?
  Vult u maar in.
  Deze onderneming wordt helemaal niets.
  Ik heb gestemd, maar had nog voor de uitgang van het bureau al spijt,
  Stemt u eigenlijk?

  Groet, mw, Ol;eg

 • jochem

  Ik dacht toch dat ik nooit voor een Koning of koningin heb gestemd, en zou dus ook niet weten wat deze persoon van doen zou moeten hebben met het bepalen van een nieuwe regering. Lintjes knippen en mooi representatief zijn voor het land, met mooie pakjes aan enz, maar graag niet bemoeien met de politek of echt serieuze zaken, daar hebben we GEKZOZEN volksvertegenwoordigers voor!

 • astrid nijgh

  Hare Majesteit heeft geen tijd meer voor dat gestuntel. Ze heeft het te druk met H.P( Hare Pottigheid) Moi,kandidaat voorzitter van COC den Haag. De Tweede Kamer ga ik niet doen. Dat wordt me te dol en vermoeiend! Ik houd me liever bij H.M. dan kunnen we lekker boetseren en beeldhouwen, b.v. H.M een buste van Alex en H.P doet Maxima. Ik ben niet bepaald Oranje gezind,maar wel Trix gericht.Een Vakvrouw in Hart en Nieren. Ze had Ruudje helemaal nodig !? Wel voor het informele sherrytje en Het Koninklijke Sigaretje (King Size) met uitkijk op de Koninklijke Tuinen met spelend Nazaat.
  H.M. eet graag Turks,Marrokaans,Brailiaans,Duits en helaas Vergeten Indonesisch. Regelmatig ga ik met haar incognito naar de Zwarte Markt in Beverwijk om Uitheemse producten in te slaan en we verbazen ons om de, in gladde trainingspak,gekleden PVV aanhangers die zich vol vreten met alles wat in de aanbieding is en maar Halen. Kopen kent men niet,het is Scoren,Shoppen en Thuis weer vooroordelen hebben
  ! Roemer is niet meer dan een Wijnglas met zonder inhoud.Samson hun sjekkie,Groen Links een Debiele Groene Vingers waarmee deze Leiperds de middelste heftig omhoog steken, om maar te zwijgen over D66. Met laatsgenoemde ben ik het wel eens, eens. Pecht-telt is een enorme Speker met Passie en toch te weinig T of D.Tot Daar en niet verder.
  G.W. (meer letters besteed ik er niet aan) is een Extra Rechts Ordinaire Komiek,die zijn loopbaan als Curieuse Clown is Misgelopen. De Strijder van het CDA ( wij noemen geen namen) een te Gemoedelijke Gelovige . De PVDD een Goed van zich Afbijtende Zeehond, die Uitsluitend Zelf Gecultiveerd Vlees eet dat niet van Echt is te Onderscheiden……………Petje Af !!!
  Over,pak ´m beet, 3 maanden gaan we weer Potloten in een Intiem Hokje.
  BeRoem je er op !!!
  Groet,
  Astrid (Nijgh(t) voor Linx

Meer artikelen