Economie Eurotop in Brussel
192 seconden leestijd

En dan vallen nu de eerste doden in Griekenland

Ik moet de kop van dit artikel direct nuanceren: de eerste doden in Griekenland vielen al in mei 2010 toen bij een uit de hand gelopen demonstratie er een brandbom in een bankgebouw werd gegooid. Drie bankmedewerkers overleefden het niet.

Maar op dit moment vindt er in Griekenland een veel sluipender proces plaats dat mogelijk al doden heeft gekost of in elk geval zal kosten. Heel veel doden, het vertoont al de trekjes van een humanitaire ramp. Ze zijn niet het slachtoffer van geweld zoals die mensen in die bank. Ze halen pas de krantenkoppen als het er heel veel zijn. Of als er één aansprekend slachtoffer de internationale pers haalt en daarmee voldoet aan de definitie van Josef Stalin: ‘Eén sterfgeval is een tragedie, een miljoen sterfgevallen een statistiek’. Ruim een maand geleden – nadat ik tijdens mijn zomervakantie drie plaatsen in Griekenland kort bezocht – schreef ik al dat we het land als een Derde Wereld-land moeten zien. Als je het zo ziet, dan ga je eventuele steunverlening heel anders inrichten.

In Griekenland hebben apothekers moeten besluiten – sinds een paar weken – om alleen nog medicijnen te verstrekken tegen contante betaling. Het heeft het karakter van een actie maar gezien de achtergrond is het er mogelijk een van lange duur. 9,5 miljoen via het ziekenfonds verzekerden moeten zelf hun portemonnee trekken nu apothekers enorme en al maar groeiende vorderingen hebben op die ziekenfondsen die inmiddels 3,6 miljard zouden bedragen. Die ziekenfondsen – de staat – betalen niet. Apothekers zijn ook maar gewoon zelfstandig ondernemers die hun leveranciers, de farmaceutische industrie, op tijd moeten betalen. En hoewel daar, gezien de situatie, wel enige rek was, is die er nu helemaal uit. Ook apothekers gaan nu failliet.

Iedereen verwacht dat, als de Troika medio oktober maar positief besluit, de volgende tranche van 32 miljard Europese- en IMF-steun wordt uitgekeerd en de regering zijn betalingen zal hervatten. Maar die 32 miljard is waarschijnlijk direct al op aan aflossingen van eerder ontvangen leningen. In die zin is het eigenlijk helemaal geen extra steun, we betalen er gewoon ons zelf weer mee – en worden de gaten, die nog altijd enorm zijn en groeien, ermee gevuld. Er lopen nog altijd 150.000 méér ambtenaren rond dan we hebben afgesproken.

Intussen hebben ernstig en chronisch zieken geen toegang meer tot hun medicatie, ze hebben het geld niet en hun families kunnen het inmiddels ook niet meer lenen. Die medicatie kregen ze niet voor niks, opschorting betekent in veel gevallen en snel verslechterende gezondheid met in een aantal gevallen de dood als gevolg.

Zouden we Griekenland écht als een Derde Wereldland bekijken, dan weten we dat we in dit soort situaties ons geld nooit aan de staat moeten geven, het komt dan toch niet op de juiste plek terecht. Waarschijnlijk moeten onze regeringsleiders nog even aan de idee wennen: financiële steun aan een Europese partner via, bijvoorbeeld, het Rode Kruis.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Jean Grand

  Inderdaad dan ga je hulp aan Griekenland anders zien!

 • Wendy Nikolidakis

  Dit zou iedereen moeten lezen. De gewone mensen in Griekenland hebben het het ontzettend zwaar. Mensen zoal u en ik zitten in diepe financiele problemen en kunnen de huur/hypotheek en hun medicijnen niet meer betalen. Het is veel erger dan men hier denkt. De schrijver van dit artikel heeft het heel goed verwoord. Bedankt.

 • mar

  Wendy….Jij hebt het ook prima verwoord, maar het gaat ook hier gebeuren, In den haag drijven ze de kosten wel zo hoog op dat het voor de mensen met een uitkering en vooral de ouderen het eigen risico niet meer kunnen betalen…Op die manier los je de vergrijzing ook op !!!!

 • NelisLau

  Dr Doom heeft gelijk. Over doom denken: In The Lancet werd in 2011 al een stijging van de zelfmoordpogingen in Griekenland gesignaleerd: Economou M, et al. Increased suicidality amid economic crisis in Greece. Lancet 2011, vol 378; page 1459.

 • HETTIE METAXAS

  Behalve de hoge stijging in zelfmoorden, het zelf moeten betalen van medicijnen, artsen, bloedonderzoek, het sluiten van scholen, universiteiten, ziekenhuizen etc. is er nu een nieuwe belastingfilosofie ontstaan bij de Trojka en de minister van Economische Zaken. In een nieuwe belastingwet met als doel meer belasting te innen is de belangrijkste doelgroep de vrije ondernemers en kleine zelfstandigen, omdat de belastingdienst niet in staat is de belastingontduikers kan vinden. De belastingvrije voet van 5000 Euro verdwijnt, kinderaftrek verdwijnt en alle andere aftrekposten indem dit. Deze doelgroep gaat het volgende betalen:
  Voorbeeld 1) Jaarinkomen 20.000 Euro, belasting vandaag 2,420, belasting volgend jaar 6.000 Euro. Een verandering van 3.580 Euro = belastingverhoging van 250%. Als daarbij wordt meegeteld de sociale verzekeringspremie en andere nieuwe belastingen op onroerend goed, soldiariteitsbelasting etc. blijft er een bedrag van ong. 1000 Euro p.m. over. Dit kan een vrijgezel zijn maar ook een gezin met kinderen. Maakt allemaal niks meer uit.
  Dit zijn de nieuwe oplossingen in Griekenland om uit de crisis de komen. De burgers en de maatschappij vallen om, maar de banken mogen vooral NIET omvallen

Meer artikelen