Spring naar de content

En dan vallen nu de eerste doden in Griekenland

Ik moet de kop van dit artikel direct nuanceren: de eerste doden in Griekenland vielen al in mei 2010 toen bij een uit de hand gelopen demonstratie er een brandbom in een bankgebouw werd gegooid. Drie bankmedewerkers overleefden het niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Maar op dit moment vindt er in Griekenland een veel sluipender proces plaats dat mogelijk al doden heeft gekost of in elk geval zal kosten. Heel veel doden, het vertoont al de trekjes van een humanitaire ramp. Ze zijn niet het slachtoffer van geweld zoals die mensen in die bank. Ze halen pas de krantenkoppen als het er heel veel zijn. Of als er één aansprekend slachtoffer de internationale pers haalt en daarmee voldoet aan de definitie van Josef Stalin: ‘Eén sterfgeval is een tragedie, een miljoen sterfgevallen een statistiek’. Ruim een maand geleden – nadat ik tijdens mijn zomervakantie drie plaatsen in Griekenland kort bezocht – schreef ik al dat we het land als een Derde Wereld-land moeten zien. Als je het zo ziet, dan ga je eventuele steunverlening heel anders inrichten.

In Griekenland hebben apothekers moeten besluiten – sinds een paar weken – om alleen nog medicijnen te verstrekken tegen contante betaling. Het heeft het karakter van een actie maar gezien de achtergrond is het er mogelijk een van lange duur. 9,5 miljoen via het ziekenfonds verzekerden moeten zelf hun portemonnee trekken nu apothekers enorme en al maar groeiende vorderingen hebben op die ziekenfondsen die inmiddels 3,6 miljard zouden bedragen. Die ziekenfondsen – de staat – betalen niet. Apothekers zijn ook maar gewoon zelfstandig ondernemers die hun leveranciers, de farmaceutische industrie, op tijd moeten betalen. En hoewel daar, gezien de situatie, wel enige rek was, is die er nu helemaal uit. Ook apothekers gaan nu failliet.

Iedereen verwacht dat, als de Troika medio oktober maar positief besluit, de volgende tranche van 32 miljard Europese- en IMF-steun wordt uitgekeerd en de regering zijn betalingen zal hervatten. Maar die 32 miljard is waarschijnlijk direct al op aan aflossingen van eerder ontvangen leningen. In die zin is het eigenlijk helemaal geen extra steun, we betalen er gewoon ons zelf weer mee – en worden de gaten, die nog altijd enorm zijn en groeien, ermee gevuld. Er lopen nog altijd 150.000 méér ambtenaren rond dan we hebben afgesproken.

Intussen hebben ernstig en chronisch zieken geen toegang meer tot hun medicatie, ze hebben het geld niet en hun families kunnen het inmiddels ook niet meer lenen. Die medicatie kregen ze niet voor niks, opschorting betekent in veel gevallen en snel verslechterende gezondheid met in een aantal gevallen de dood als gevolg.

Zouden we Griekenland écht als een Derde Wereldland bekijken, dan weten we dat we in dit soort situaties ons geld nooit aan de staat moeten geven, het komt dan toch niet op de juiste plek terecht. Waarschijnlijk moeten onze regeringsleiders nog even aan de idee wennen: financiële steun aan een Europese partner via, bijvoorbeeld, het Rode Kruis.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.