Spring naar de content

Hof van Saksen: little Dubai in Drenthe

In een viersterrenhotel voor nog geen vierhonderd euro. Inclusief vliegreis. Onder regie van staatsbedrijf Dubai World werd het ene na het andere resort, shopping center en hotel uit de grond gestampt inclusief de bijbehorende infrastructuur van veelbaans snelwegen en één van de grootste vliegvelden in de regio, Dubai moest ook een hub worden voor overstappende reizigers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Je hebt er de zeer tot de verbeelding sprekende (door Nederlandse baggeraars opgespoten) eilanden waarop honderden villa’s werden gebouwd die vaak al binnen een jaar van eigenaar – ook vaak Nederlandse speculanten – verwisselden. Zoals zo vaak met onroerend goed was er ook in Dubai sprake van een heuse varkenscyclus: niemand wilde het missen, iedereen stapte in.

In elkaar gestort
In 2008 stortte het bouwwerk in en kon het alleen met flinke steun van de Arabische Emiraten worden gered. Jarenlang was Dubai het toneel van enorme bouwkranen maar nu naast niet afgebouwde luchtkastelen. De zaak begint nu weer een beetje op gang te komen maar dan nadat heel veel investeerders heel veel geld verloren zodat de nieuwe eigenaren op een veel lagere kostbasis kunnen opereren en u voor een paar honderd euro die kant op kunnen lokken.

Binnen afzienbare tijd kunt u ook voor een prikkie vakantie houden in het Drentse Hof van Saksen. Het laatste nieuws op de website dateert van begin april dit jaar. Toch is er veel meer nieuws, ook van recenter datum. Maar dat is het nieuws dat je niet goed voor de werving van nieuwe gasten kunt gebruiken: de Hof van Saksen is failliet en daarmee komt een voorlopig einde aan de droom van onroerend goed-concern Phanos dat met heel veel geleend geld een luxueus vakantiepark met honderden ‘Saksische boerderijen’ in Drenthe uit de grond stampte.

Drenthe: het is géén Saint-Tropez
Maar, zoals een van de laatste gasten het in een reportage van de NOS verwoordde: het is hier géén Saint Tropez. Dat klopt, het is daar Drenthe. Daar geen azuur blauwe zee, pittoreske haventjes en zon, heel veel zon. Misschien bent u er de afgelopen jaren wel geweest, aan de al maar scherper aanbiedingen heeft het niet gelegen. Al sinds juli j.l. had het park uitstel van betalingen om zodoende de schuldeisers te ‘parkeren’ en toch het seizoen af te kunnen maken. Maar sinds 3 september is het echt dicht en potentiële kopers hebben nog niet toegeslagen. Nu het park niet meer ‘draait’ is de kans op een snelle transactie gevaporiseerd.

Zoek de verschillen met Saint-Tropez of Dubai. Desalniettemin heeft Drenthe een hoop te bieden

Achteraf kun je je afvragen wat financiers ertoe bracht om honderden miljoenen te steken in Drenthe, de meneer in die NOS-reportage heeft immers gewoon gelijk. Als je er van houdt is Drenthe mooi: bossen, weilanden en je kunt er fietsen tot je er bij neer valt. Maar dat kan altijd al, daar was de Hof van Saksen niet voor nodig.

Banken likken hun wonden
Drie Nederlandse banken likken hun wonden: ABN AMRO heeft ruim 220 miljoen tegoed, SNS 80 miljoen en Rabo 45 miljoen. En dan is er ook nog een groep boeren die land verkochten en de opbrengst weer in een obligatielening stopten. Alles bij elkaar is het gat ruim 400 miljoen en de kans dat daar 50 tot 75 procent op moet worden afgeboekt is groot, het is wat de gek er voor geeft.

Net als in Dubai kan die gek daarna het park exploiteren op basis van een kostprijs die een fractie zal zijn van wat het ooit kostte. Ook zal hij een veel betere financiering krijgen, de banken die nu het haasje zijn zullen hem ter wille zijn als ze denken dat er een, onder de omstandigheden, redelijke prijs wordt geboden. Dan zullen ze slikken en herfinancieren, ze moeten wel.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.