Economie iPhone5
305 seconden leestijd

Kondigt de iPhone 5 het einde van Apple aan?

Apple is op het moment van schrijven het meest waardevolle bedrijf ter wereld, als je naar de beurskoers kijkt. Vrijdag steeg het aandeel voor het eerst boven de 700 euro dankzij de introductie van de iPhone 5. Toch lijkt de rek er uit, steeds meer wijst er op dat het bedrijf sleets aan het worden is.

De overwinningen in de rechtzaal doen aan deze overtuiging overigens niet af. Een bedrijf groeit immers nooit door juridische overwinningen – dat zijn defensieve manoeuvres. Je concurrenten met advocaten bestrijden kost alleen maar energie en dat komt de vitaliteit en creativiteit van het bedrijf niet ten goede.

Apple heeft als geen ander bedrijf kunnen profiteren van de digitale en mobiele revolutie die al een paar decennia lang over de wereld woedt. Met goede producten, perfecte technologie, een uitgekiende marketing en een aansprekend design heeft het bedrijf zijn concurrenten ver achter zich gelaten. Ook de iPhone 5, die afgelopen vrijdag werd gelanceerd, zal weer alle records verbreken. Maar het einde van deze dominante positie lijkt in zicht. En juist die iPhone 5 lijkt de achilleshiel.

Gekkenhuis bij de verkoop van de iPhone 5. De laatste keer?

Siri

Apple heeft voorheen, door de klant centraal te stellen in de bediening, een aantal revoluties teweeg gebracht. iTunes veranderde de muziekbranche en de iPhone zorgde er voor dat iedereen een smartphone wilde hebben. Apple zette bij de introductie van de iPhone 4s sterk in op een nieuwe applicatie genaamd Siri. Omdat u die waarschijnlijk niet gebruikt, even een korte uitleg.

Siri is een applicatie waar tegen je kunt praten. Dat kan natuurlijk tegen elke app, maar Siri luistert ook. Zo kan je aan Siri informatie vragen over het weer, sport en nieuws, waarop Siri met een antwoord komt. Een slim idee dat de besturing van een telefoon sterk zou verbeteren.

Samsung had al zo’n applicatie, S-voice, die dramatisch slecht werkt. En dus zou je verwachten dat Apple Siri zo goed had gemaakt dat het direct de standaard zou worden in de markt. Maar dat is niet zo. Siri is wel veel beter dan S-voice van Samsung, maar overtuigt toch niet echt. Dat bleek ook toen Google het zogenoemde Google now! lanceerde voor de Android-telefoon. De zoekgigant bleek in staat om in een paar maanden tijd een veel betere en snellere stem-applicatie te kunnen maken waarmee Android in één keer een achterstand omzette in een voorsprong. Ik ben zeer benieuwd of Apple Siri in het nieuwe besturingssysteem iOS hier een antwoord op heeft.

iOS 6
Met de nieuwe iPhone introduceert Apple ook een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS 6. Op het eerste gezicht lijkt iOS 6 op het gebied van de gebruikersinterface op zijn voorgangers. En zo veel is er inderdaad niet veranderd: er zijn in de loop van de jaren wel wat functionaliteiten bijgekomen, maar het is eigenlijk nog steeds de interface die in 2007 werd geïntroduceerd. En dat terwijl Andriod en Windows juist in hun besturingssysteem grote stappen hebben gemaakt, denk bijvoorbeeld aan de widgets. Ook hier geldt dat Apple niet in staat is om de voorsprong die het had te behouden en loopt nu gewoon achter. Apple zou er goed aan doen om begin 2013 een sterk verbeterde interface op de markt te brengen. Samsung zal rond die tijd namelijk zijn nieuwe toptoestel op de markt brengen, waardoor de verkoopcijfers van de iPhone zullen dalen.

Het besturingssysteem van de Android maakt grote stappen, bijvoorbeeld met de zogenoemde widgets.

Maps
Een van de grootste veranderingen van iOS 6 is dat de Maps app is vernieuwd. Apple maakt geen gebruik meer van Google Maps en is in zee gegaan met Tomtom. Dit blijkt geen verbetering. Op het internet regent het klachten over de app. Voornaamste ongemakken zijn de slecht werkende zoekfunctie, het ontbreken van verkeersinformatie en ook heeft de app geen streetview meer. Apple belooft inmiddels verbetering, maar daarmee zit het bedrijf ook op dit punt in het defensief. De strategische keuze om Google Maps te laten vallen pakt hier niet goed uit voor de consument. Toch pijnlijk.

Presentatie
Misschien wel het meest pijnlijk, was de introductie van de nieuwe iPhone. Voorheen hield de wereld zijn adem in op het moment dat Steve Jobs het podium beklom om een nieuwe product aan te kondigen. Zijn presentaties waren altijd spannend, inspirerend en vlekkeloos. In het verleden heeft hij tal van producten geïntroduceerd die helemaal niet zo revolutionair waren, maar toch had je het idee dat Steve je een blik in de toekomst had gegeven waardoor je onmiddellijk naar de winkel wilde rennen om het nieuwe spul aan te schaffen. En hoewel Tim Cook het lang niet slecht deed, mist hij de betovering die Jobs teweegbracht.

Apple maakt nog altijd de mooiste spullen in de branche, dat is een ding wat zeker is. Maar het is duidelijk dat het bedrijf zijn voorsprong niet weet uit te breiden en op sommige vlakken zelfs achter de concurrenten aanloopt. Daarmee is niet gezegd dat het een slecht bedrijf is; Apple staat nog altijd zeer sterk in een aantal markten, denk bijvoorbeeld aan tablets. Maar het afgelopen jaar is Apple niet in staat gebleken een gamechanger te maken. Ik hoop dat dit het komende jaar wel lukt. Want uiteindelijk wordt je daar als consument heel blij van!

Lees ook
 • Nou ja, het einde van Apple, dat zal nog wel even op zich laten wachten. Maar waarschijnlijk bedoelt u dat, als je op zulke toppen loopt, het aannemelijk is dat er dan wel weer eens dalen zullen volgen. Dat spreekt vanzelf, het is altijd zo. What goes up must come down. En dan, onderweg naar het dal, na een flink eind lopen, kom je dan hier en daar serieuze concurrenten tegen waarvan de een wat meer tekenen van leven geeft dan de ander. Het blijft dan nog wel even de vraag of ze naar boven lopen of een niet in te halen voorsprong naar beneden hebben.

  Overigens heb ik even gemist wie van Apple’s collega’s dit jaar wél ‘gamechangers’ introduceerden. Ik denk dat het voor Apple, Samsung, Nokia, Sony en noem ze maar op nu weer een paar jaar voortborduren op al jaren geleden geïntroduceerde thema’s wordt. Hardware-matig valt er niet zo heel veel meer te doen, software-matig nog heel veel.
  Bij Apple, maar ook bij anderen.

  En inderdaad, Tim Cook heeft geen reality distortion field

 • Jules

  Potverr zeg, dit is best wel een slecht artikel …

  • rogierswagerman

   Tjee zeg, dit is best een inhoudsloze reactie.

 • René

  Wat is nou precies de strekking van dit betoog? Het lijkt op een recensie van een product waar men nog niet de handen op heeft kunnen leggen. Paginavulling.

  • rogierswagerman

   De strekking is dat Apple zijn voorsprong aan het verliezen is. Het is geen recensie.

 • René

  Een opiniestuk dus. Maar kondigt de iPhone 5 nou het einde van Apple aan of niet? U stelt aan het eind dat u hoopt van niet. Ik hoop het ook niet… anderen wel. Wie zal het zeggen? Wie zal het weten?

  • rogierswagerman

   Juist. Apple heeft het laatste jaar niet overtuigd in de ontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe producten en is zijn voorsprong aan het kwijt raken. Ik ben geen Apple groupie maar het bedrijf heeft in het verleden wel laten zien erg mooie en vernieuwende producten te kunnen ontwikkelen. Daar hou ik van en ik hoop dat Apple dit weer zal doen. Maar het is uiteindelijk gewoon een bedrijf en als een ander bedrijf mooie producten maakt vind ik dat ook prachtig.

 • Pingback: – Iedereen aan de Shippo? | www.studioapps.nl/blog()

 • Rutger

  Niet heel veelzeggend, weinig inhoud. Beter artikel (wat de auteur dezes best tot zich had mogen nemen…) is te vinden via http://memeburn.com/2012/09/iphone-5-expectations-hype-and-the-art-of-whats-possible/

  Een heel goede conclusie van dat artikel is:
  Apple has created, with the iPhone 5, a shining example of, and in many ways an unmatchable expression of what is currently possible.

  De halve recensie en halve mislukte toekomstvoorspelling zoals op HP de Site had, zoals Dr. Doom terecht stelt, op zijn minst moeten beschrijven hoe de concurrenten het dit jaar beter hebben gedaan. Pas dan had je met recht van een probleem voor Apple kunnen spreken. Nu is het vooral de constatering dat de concurrenten inlopen – en dat is alleen maar goed. Apple zal dan ook moeten doorontwikkelen, met betere producten als gevolg.

  • rogierswagerman

   Ik noem drie voorbeelden; stembesturing, de interface van iOs en navigatie. De concurrentie doet het op deze zaken eenvoudig beter. Maar er zijn nog wel meer voorbeelden te bedenken; NFC, draadloos opladen en een eenvoudig functionaliteit als een FM-radio. Ik ben het dus niet eens met de conclusie van Steven Ambrose dat het de beste smartphone is dit op dit moment gemaakt KAN worden. Ik had dit weekend even een iPhone 5 in mijn handen en ben wel erg onder de indruk van het product. Het scherm heeft een slim formaat waardoor de telefoon heerlijk in je hand ligt. De telefoon werkt zeer snel en er zijn veel andere eigenschappen die de iPhone 5 een heel mooi product maken. En toch viel hij ook een beetje tegen. Het lijkt dat Apple met de iPhone 5 heeft gekozen voor het defensief en dat vind ik begrijpelijk, maar ook jammer.

 • Dirk

  Ik ben het volledig eens met de schrijver. Want door de lancering van de nieuwe Nokia Lumia 920 in oktober met Windows 8, zal dat neerwaartse proces nog versnellen. Die kan je draadloos opladen én bedienen met een handschoen. Er zit een 8,7 megapixel camera op met HD pureview, een nieuw soort lens dat schokken vermindert. Ook de kleuren spreken erg aan lees ik in reacties, Ferrari rood en Lamborghini geel.

 • RobC

  Ik kan wel meegaan met de algemene indruk van de schrijver – ik moet e rook bij vertellen dat ik een iPhone 6 besteld heb na eigenaar te zijn geweest van een Galaxy SIII. Die is gepikt en nu heb ik een kleinere variant. Well okay mijn indruk van de android intterface – zoals Samsung die aanbiedt – is dat het een lastige interface is. Ik had een Apple 3GS hiervoor… Ik ga voor de Apple interface – directer en eenvoudiger te bedienen.
  Dan nog de gadgets als NFC – gevaarlijk ding qua security – wel makkelijk maar wifi kan ook. Daar heb je geen wifi router voor nodig. Niet echt vernieuwende optie en niet echt nodig. HD preview en zo verder… echt goed wordt een camera toch niet op een smartphone en dat is voor mij niet nodig – hij is goed genoeg. Meer dan 6 megapixels levert eer ruis op en geen mooiere foto’s dat is wel bekend bij de digitale camera pixel hype.

  Draadloos opladen – handig en nu nog energie verkwistend nl de efficiency is ongeveer maar 50%. Ff wachten dus nog.

  Concluderend – NFC is niet nodig, de interface os goed genoeg, widgets bestaan al in de vorm van kleine apps voor het weer etc die ik als ik de info nodig heb even kan aantikken en voila ik weet wat ik weten moet.

  Wat wil ik nu wel, inderdaad goede stembesturing! Een telefoon die aan een half woord genoeg heeft! Ook in luidruchtige omstandigheden. Voice over IP en goede integratie met waar je bent qua omgeving info als layers dat aanbiedt – vertalen bv op basis van tekstherkenning via de camera interface dat soort zaken. De maps app van Apple is niet goed, nou en Google Maps wel. Dat hoefde Appel niet aan te bieden.

  ja en nee, Rogier heeft gelijk de vernieuwing is ver te zoeken. De voorbeelden die hij noemt zijn ook niet interessant op het moment – behalve dan draadloos opladen een beetje en dan nog pas als de efficiency > 90% is.

  Echt intelligente software daar wacht ik dan nog maar op en geen android halve kopie van Apple’s interface / ideeën waarvan ik persoonlijk de interface te gecompliceerd vindt.

Meer artikelen