Spring naar de content

Oerlemans verwerft recht op kabinets-onderhandelingen

Ja, da’s even schrikken, de kop boven dit stuk. Maar daar kom ik zo op. Eerst een klein aanloopje. Dat gaat over ‘Het grote zwijgen’ dat nu is aangebroken. Zes, zeven en misschien wel tien weken gaan de onderhandelaars van VVD en PvdA zich afzonderen in een mooie Stadhouderskamer op het Binnenhof. En niemand van de mannen die daarbinnen zitten, zal iets inhoudelijks vertellen aan de buitenwacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Het is een ramp voor de kranten en de televisiestations natuurlijk. Maar vooral voor ons, het Nederlandse volk. Want hier houdt de open democratie weer op, die de dames en heren in Den Haag zo graag uitdragen. We hebben gestemd en nu moeten we weer onze mond houden. Maar niet alleen dat: we mogen ook niet zien wat er met onze stem gebeurt.

Toch een beetje gek, vind ik. En ik niet alleen, want het is de afgelopen weken al vaker gezegd: als je de Koningin uit het (in)formatieproces haalt omdat niemand kan meekijken wat er in het Paleis gebeurt, waarom ga je dan vervolgens zelf weer in het geheim aan een nieuwe regering werken?

De Stadhouderskamer waar de onderhandelaars samenkomen. Camera’s en microfoons in de kroonluchter?

Hoe is het regeerakkoord tot stand gekomen?
Kijk: ik begrijp dat een onderhandelingsproces tussen VVD en PvdA niet iets is waar je voortdurend over uit de school kunt klappen. Overigens, als het wel gebeurt, weten we dat het einde nabij is. Alleen uit slechte onderhandelingen wordt immers gelekt.

Maar wat is er tegen om ons, het volk, na afloop een volledig verslag te geven van wat daar aan tafel is gebeurd. Wie wat inzette, wie wat uitruilde; wie het eigen risico beschermde, wie de BTW naar beneden kreeg gepraat etcetera, etcetera.En dan heb ik het niet over een verslag zoals dat wellicht door een van de ambtenaren aan tafel wordt opgesteld. Alhoewel, als het stenografisch exact was, dan tekende ik ook daarvoor.

Maar je weet dat zo’n verslag nooit gemaakt wordt, tenzij stevig gecensureerd door alle partijen. En dus verwacht ik ook niks van de rapportage van Bos en Kamp, die vooral op de uitkomsten en niet op de onderhandelingen gericht zal zijn. Fijn, zo’n regeerakkoord. Maar hoe is het tot stand gekomen? Dat willen we weten.

De oplossing: Reinout
Wel, u raadt het misschien al. Ik heb de oplossing vanmorgen als bij goddelijke ingeving gekregen. En kijk er even naar, schrik niet, denk niet: onzin. Wees reëel, het kan, de tijd is ernaar en nogmaals: wij hebben er gewoon recht op!

Wat ik voorstel is dat de RVD een telefoontje pleegt naar een goed geoutilleerd mediabedrijf,. En waarom niet (daar zijn we): Reinout Oerlemans, die onlangs nog liet zien dat-ie heel goed een paar verborgen camera’s operatief kan laten draaien. Geef Oerlemans’ jongens een uurtje in die Stadhouderskamer en de onderhandelaars zullen niet eens merken dat ze er geweest zijn. Vier minicamera’s in elke hoek, een stel goeie microfoons en klaar is Kees.

Reinout weet wel raad met het ongemerkt plaatsen van camera’s

Als dan op 1 december het grote zwijgen is afgerond en Henk Kamp en Wouter Bos, Mark Rutte en Diederik Samsom triomfantelijk hun kabinet en het nieuwe regeerakkoord presenteren (overigens, ik moet het nog zien) dan weten wij dat we te zijnertijd kunnen terugkijken hoe het daadwerkelijk allemaal tot stand is gekomen.

Het past bij onze tijd
Belachelijk, zegt u? Niet doen. Het is echt niet gek. Wie weet, doet de AIVD dit al jaren en verklap ik hier wel een van haar grootste geheimen. Hoe het ook zij: het kan, het past bij onze tijd en het is gewoon waar wij als stemmers recht op hebben: openheid.

Ik zeg u: het hoeft nog niet eens direct op televisie uitgezonden als daar goed beargumenteerde bezwaren tegen bestaan. Zet er maar een termijn van vijf jaar op (tot na de eerstvolgende verkiezingen). Vind ik ook OK. Begrijp ik. Maar ik beloof u dat alleen al de wetenschap bij de onderhandelaars dat ze gevolgd zijn zal veroorzaken dat ze steviger gaan okomen voor de belangen van de kiezers die hen daar hebben neergezet en ook eerlijker zijn over de uitkomst.

Doen?