Leven beetje rellen moet kunnen
148 seconden leestijd

‘Haren’ moet een keer kunnen, toch?

‘Haren’ was heus niet zo’n slagveld als sommige media ervan maakten. Oké, er vielen een paar gewonden, de vernielingen waren aanzienlijk, maar ach, matpartijtje. Moet kunnen.

Vroeger waren er riddertoernooien om de mannelijke driften bot te vieren. Van meer recenter datum zijn de nozemrellen, de krakersrellen, de eeuwige voetbalsupporters. Bij gebrek aan een oorlog, moeten de jongelui toch af en toe iets hebben om tegenaan te trappen en omver te duwen.

Ze mogen al zo weinig. Vechten is al helemaal uit den boze. Kijk maar op het schoolplein: Jantje krijgt een klap, en slaat niet terug, maar meldt het netjes bij juf, die hem dat zo heeft geleerd, want ‘zo gaan wij hier met elkaar om’. Zij bedoelt dat vrouwen zo met elkaar omgaan. Mannen, meesters zullen er sneller op los timmeren.

Mijn kinderen voetballen en als een tegenstander een moedwillige overtreding maakt, dan zijn alle ouders aan de kant meteen hevig ontdaan en laat de scheidsrechter de zondaar zijn excuses aandienen.

Mijn pedagogische advies aan mijn zoon zou zijn: pak ‘m terug, al is-ie een kop groter dan jij, maar je pakt ‘m terug. Daarna meld je je maar bij juf, meester of de trainer.

Feminisering van de samenleving
Het is overdreven te stellen dat ‘Haren’ de schuld is van het overschot aan juffen in het basisonderwijs, aan de feminisering van onze samenleving. Maar onmiskenbaar verweken we met z’n allen, schrikken we al gauw van een vechtpartij die uit de hand loopt.

Ooit was ik in een restaurant getuige van een vechtpartij die mij hevig beroerde. Een man kreeg een stomp recht in zijn gezicht van een andere man, geen idee wat de reden was. Het slachtoffer bloedde gelukkig niet, maar het gezicht zwol behoorlijk op. Uren later was ik nog van de kaart en ik verbaasde me daarover, want het was bij die ene, rake klap gebleven en het slachtoffer had op tijd weg kunnen komen.

Ik denk dat ik zo was geschrokken omdat ik haast nooit fysiek geweld om me heen zie. Mijn woonplaats is een oase van rust. Sowieso is het aantal misdrijven in Nederland betrekkelijk laag.

Betrekkelijk onschuldig
We zijn ons kapotgeschrokken van ‘Haren’ omdat we het niet kennen, niet verwachten, omdat het nieuwsaanbod in het weekend luw was en de herrie prachtige plaatjes opleverde.

Hoe betrekkelijk onschuldig ‘Haren’ eigenlijk was, bleek de volgende dag, toen verschillende raddraaiers zich aangaven bij de politie. En dat deden ze vaak in gezelschap van hun vader en moeder… de schatten!

Moet kunnen, vindt Frans van Deijl


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Watcher

  Een 84-jarige is zwaargewond (hersenbloeding) geworden door zogenaamde gefeminiseerde en verdoofde jongeren.
  De plunderingen (disrespect voor andermans eigendommen) hebben niets met agressie te maken.

  De rellen in Haren roepen veel verontwaardiging, omdat alle gevaren van onze samenleving werden samengevat op één avond, op één plek. Agressie, geweld, diefstal, a-moraliteit, massahysterie, achterlijkheid, drank- en drugsmisbruik en een falende overheid. Kortom, complete CHAOS, geen ORDE.

  Wat er in Haren gebeurde, was een concentratie van problemen. Wat er anders verspreid over Nederland gebeurt, gebeurde nu op één plek.
  Veelal waren er jongeren die gewoon wouden feesten, maar zoals altijd, een kleine groep die het verpest voor de rest.

  Dat een paar jongeren en me’ers wat blauwe plekken eraan over hebben gehouden is niet heel erg, maar dat door het gedrag van achterlijke jongeren een onschuldige oude man onherstelbaar is beschadigd is onacceptabel.

  Hierom vind ik bagatellisering van de rellen ongepast.

  Deze ellende heeft niets met mannelijkheid te maken.
  Wat er zich afspeelde is achterlijkheid en totaal gebrek aan respect voor andermans eigendommen én het gezag, met name de justitie/ politie. Door verveling, de gedachte dat rellen ‘mannelijk is’ (zoals schrijver eigenlijk betoogt), overmatig alcohol- en drugsgebruik is het totaal uit de hand gelopen, want het disrespect is altijd aanwezig , net zoals gevoelens van agressie en overmatig drank en drugsgebruik..

  Volgens mij is de grote oorzaak van de rellen juist de kern van wat u schrijft. Dat rellen mannelijk is. De jongeren van Haren zien van jongsaf aan al op tv dat volwassen mannen rellen op TV. Voetbalsupporters, boze NS-reizigers etc. Nooit wordt er door opinieleiders verafschuwend over gesproken, maar wordt verklaard als mannelijkheid, want agresssie is mannelijkheid.

  Mannelijkheid is niet rellen met de politie, maar dat je ’s nachts in bed ligt met een jongedame/vrouw.

  Als je goed kijkt naar de beelden, zie je de meeste passieve (stoer uitziende) jongemannen een meisje naast zich hebben staan. Helaas is dit waarschijnlijk dé reden waarom sommige jongemannen gaat rellen. Opgekropte frustratie.

Meer artikelen