Frank Heinen vlag fortuna sittard
337 seconden leestijd

Leon de Winter: Nacer Abdellah bedoelt het goed

Wat is dat nou toch spijtig: Fortuna Sittard heeft de komst van Nacer Abdellah en zijn schip met geld naar midden-Limburg op brute wijze geblokkeerd. Die denken het zeker zelf wel te kunnen rooien en goedwillende mecenassen buiten de deur te kunnen houden.

Ooit, in die prachtige jaren negentig, speelde Abdellah korte tijd voor Den Bosch en Telstar. Wat mager, voor een Marokkaans international die een WK had meegemaakt, maar ook toen voelde Nacer zich al niet snel ergens te groot voor. In zijn tijd bij Telstar was hij zelfs nog even jeugdtrainer van RKVV Velsen.

Dat laatste stak ik althans op van een tendentieuze column op de site NuSport, waarin Abdellah als trainer van RKVV Velsen C1 wordt omschreven als een boeman op voetbalschoenen, een man die zijn spelertjes wekenlang door de duinen laat draven. Ondanks dat de columnist zelf onderdeel zegt te hebben uitgemaakt van dat elftal, durf ik het waarheidsgehalte van het hierboven beschrevene ernstig in twijfel te trekken. Nacer Abdellah – die ik toevallig persoonlijk ken, al doet dat in dezen niet ter zake – staat in brede kring bekend als een aimabel mens en bovendien als kindervriend. Dat er sprake zou zijn geweest van het bovenmatig belasten van de geringe fysiek van Velsense brugklassertjes, daar kan ik me nauwelijks iets bij voorstellen.

Kwalijker is het dat de NuSport-scribent meneer Abdellah omschrijft als – ik zeg het maar zoals het overkomt – een fantast. En dat, dát kan ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan. Natuurlijk, overal gaat wel eens iets mis: een toernooi dat niet doorgaat omdat de organisator er een dag van tevoren met de kas tussenuit geknepen is? Pure pech. Een wedstrijd tegen Feyenoord die wordt afgelast als de spelertjes al op het veld staan? Zoiets kan gebeuren, dat zijn de harde wetten van de topsport, wetten die, mind you, Nacer Abdellah met 24 interlands en een WK op zijn naam, ruimschoots aan den lijve ondervonden heeft.

Ook zouden door Nacer beloofde trainingspakken nooit gearriveerd zijn en zou meneer Abdellah betrapt zijn op het spelen van een zaalvoetbalwedstrijdje terwijl hij zich voor de competitiewedstrijden van Telstar geblesseerd had afgemeld. Wat mij betreft is dit louter het op suggestieve wijze achter elkaar zetten van enkele ongelukkige incidenten, gesteld dat de genoemde gebeurtenissen überhaupt hebben plaatsgevonden!

Bah, driewerf bah.

Het was trouwens niet alleen NuSport dat zich onledig hield met deze onappetijtelijke criminalisering van een kindervriend, van een intelligent en mooi mens; ook de Volkskrant, de NOS, Voetbal International en vele andere media deden hun minderwaardige duiten in het stinkende zakje.

En meneer Abdellah bedoelt het allemaal zo goed. Ik ken hem als iemand die groot denkt, die ervan houdt boven het maaiveld uit te steken. Het risico dat zijn hoofd er in dit calvinistische landje wordt afgehakt, neemt hij op de koop toe, dat moet dan maar. Zo is hij, een doorzetter, een winner, zoals de Amerikanen dat zo treffend zeggen. Met louter goede bedoelingen meldde hij zich een paar weken geleden bij Fortuna Sittard, toch de kelder van de kelder in de bodem van de Eerste Divisie, de zelfkant van het Nederlands betaald voetbal, het laatste twijgje dat je kunt vastgrijpen voor je het ravijn van het door bierbuiken en onkunde geregeerde amateurvoetbal in sodemietert.

Puur uit liefde voor de sport stelde hij voor enkele miljoenen in de club te investeren. Eerst nog via een Qatarese sjeik, maar in zijn enthousiasme stelde hij uiteindelijk voor het geld dan maar zelf, via zijn eigen investeringsmaatschappij IZC, in Fortuna te pompen. Is dat onbetrouwbaar? Is dat onaangenaam? Volgens mij niet. En zo ken ik Nacer Abdellah ook, als een man met hart voor de zaak, een man die graag overal ergens wat van wil maken en als een kindervriend bovendien.

De berichten dat hij Bert van Marwijk en Mark van Bommel naar de club wilde halen, verbaasden mij dan ook niets. Zelfs het feit dat Nacer ook Kevin Hofland naar Fortuna wilde halen, kon ik plaatsen, ondanks dat Hofland zijn loopbaan wegens een slepende blessure al ruim een jaar geleden beëindigd heeft. De Nacer die ik ken is een aanpakker, die gaat niet bij de eerste de beste versleten enkel bij de pakken neer zitten. Die ziet nog potentie in de hondendrol waar hij net in getrapt heeft. Dat zo’n provinciaal bestuurtje geen feeling voor business heeft, kun je dat Nacer kwalijk nemen?

Sinds kort volg ik Nacer ook online. Waarschijnlijk heeft hij het te druk met het overnemen van clubs, want twitteren doet hij maar zelden. Maar als hij het doet, is het raak ook. Neem 4 oktober 2009, een dag waarop hij bij hoge uitzondering twee twitterberichten de wereld instuurde. De ene een aansporing voor zijn volgers (‘lets help the world against poverty’), de ander een wijsheid die zó uit de Aristotelische school zou kunnen komen: ‘men created god, god created monsters and monsters created war’. Verder wisselt Nacer vooral tweets uit met de groten der aarde: Lance Armstrong, Alberto Contador, Serena Williams. Hij wenst ze allemaal het beste, en dat is precies hoe ik hem ken: altijd een positief oog voor de ander. Jammer dat hij sinds 23 februari niets meer van zich heeft laten horen op Twitter.

Te druk met Fortuna, denk ik.

Op Facebook lees ik dat Nacer ook nog scout is voor Barcelona. En ook dat verbaast me niets, want als íemand een oog voor buitenkansjes heeft, is het Nacer wel. Bovendien is ie – dat weten veel mensen misschien niet – een enorme kindervriend.

Mijn vriendschapsverzoek heeft hij nog steeds niet geaccepteerd, ondanks die ene mutual friend. Jammer want ondanks dat we elkaar nooit ontmoet hebben, denk ik dat we het hartstikke goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Groetjes,

Leon de W.

 

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Frank Heinen

Frank Heinen schrijft op maandag een column over sport. En er is zoveel sport: het Nederlands Elftal, de Tour de France, Wimbledon, Eredivisie maar ook een squashwedstrijdje op woensdagmiddag of een vergeten schaakpartij, alles komt voorbij.

Lees ook
 • Jansen

  Die vent is gewoon een gore oplichter. Door hem te verdedigen toont de column schrijver zijn zwakzinnigheid aan.

  • Hermans

   Beste Jansen,
   volgende keer zal Leon er een lachebekje met een knipoog bij zetten.
   Om verder met woorden als zwakzinnigheid te gooien, lijkt niet echt te getuigen van respect en waardering voor Leon.
   Jammer, want volgens mij is respect nog altijd de bouwsteen van een goede samenleving. Columns als deze dragen bij aan onze dagelijkse feestvreugde!
   Woorden als ‘goor’ zijn trouwens volledig vrij interpreteerbaar en zeggen veelal iets over uw werkelijkeidsbeleving en in mindere mate over het uiterlijk cq het innerlijk of de dadendrang van de ‘oplichter’ waaraan u deze term wil koppelen.
   Uit uw opmerking begrijp ik dat u het liefst zou zien dat eenieder uw mening deelt en deze het liefst ook nog in uw bewoordingen in zijn of haar column plaatst.
   Gezien de geweldige onderbouwing van uw mening in deze, zal de schrijver bij het schrijven van de volgende columns zeer zeker met u in contact treden om een en ander af te stemmen.
   Indien dit niet zou gebeuren zou ik u willen adviseren om in de toekomst dus gewoon ouderwets weer terug te gaan naar de bladen waarin men de waarheid en niets anders dan de waarheid zal schrijven, met bijbehorende foto’s. Over het algemeen genomen vanuit bosjes of van achter half hoge muurtjes. Verhalen geschreven met het volste respect en waardering voor de hoofdrolspelers.

   😉

 • Zittesje Belsj

  Nog nooit zo vaak in 1 column het woord “kindervriend” zien staan. Verder beweert deze beste man Nacer persoonlijk te kennen maar moet hij op Facebook en Twitter lezen wat hij allemaal doet in het dagelijks leven. Om maar te zwijgen over zijn redenering wat betreft de groten der aarde.
  Want ja, ook ik kan een tweet sturen naar Robin van Persie om hem succes te wensen met de wedstrijd. Niks bijzonders aan.
  Tot slot vind ik het knap hoe hij Nacer’s persoonlijkheid afleidt uit zijn social media gebruik. Mooi, man!

 • Barry

  Leon de Winter is Nacer A.? Wat een gladjanus is deze Nacer gebleken.

 • Muller

  HAHA, volgens mij is het abdellah of familie van abdellah die dit geschreven heeft. Je kunt alles op facebook schrijven maar zeggen dat hij scout is van barcelona is wel eg lachwekkend. Ik ken die gozertje wel…een hoop bombarie maar wel iemand die zich niet aan de afspraken houdt. Vraag het maar aan Maaskant(trainer groningen). Ach wie neemt zo iemand nou serieus? Fortuna mensen die denken dat sjeiken geld pompen in zo’n armtierig clubje….WAKE UP.

 • LINFORD

  Ik haaf
  k af bij de 1ste zin….Sittard-Geleen, midden Limburg. Noem ons dan meteen Brabander ofzo.

 • Ivanhooo

  Haha, heeft Nacer zelf dit artikel geschreven? Wat een lacher…

 • Zijnet

  Ik ben bang dat mijn mede Fortunezen het artikel iets te letterlijk nemen. Zullen de emoties van verleden week zijn. Spot, ironie, sarcasme, humor. Je kunt ze allemaal in enige vorm zien terugkomen. Beter lezen Zuid-Limburgers!

  Gelukkig winnen we dan wel weer met 2-0 van de heren uit Deventer. Nao veure!

 • Hermans

  Ik volg Fortuna al jaren op de voet… Fortunahome.. Geweldige site! Waarvoor dank linford..
  Met betrekking tot dit stuk kan ik in alle oprechtheid zeggen dat ik dit met een glimlach gelezen heb.
  Nacer Abdellah… Een naam die nog lang in ons geel-groene geheugen zal blijven rondspoken!

  Fortuna Zitterd.. De mooiste van Limburg!

 • Jonas

  Als je niet in de gaten hebt dat dit artikel vol zit met cynisme, dan heb je het IQ van een drol.

Meer artikelen