Baby borst
214 seconden leestijd

Doet u het in het openbaar?

Er zijn een aantal dingen die je en plein public gewoon niet doet. Neus peuteren bijvoorbeeld of de liefde bedrijven. Of aan je kont krabben (al kunnen sommige horken dat niet laten). Iedereen is het over deze dingen wel eens. Maar er zijn ook activiteiten die op het randje van ‘ongepast’ balanceren zoals tongzoenen, topless rondlopen of: borstvoeden.

Van het weekend deed ik het voor het eerst. Ik had expres een plekje achterin het koffietentje uitgekozen. Het was niet eens de bedoeling, want het was geen etenstijd, maar de baby hield zich niet aan zijn ‘schema’. Hij wilde nú eten. Dus hup maar: baby uit zijn reiswieg, doek over de schouder, beha los en gauw aanleggen. Het moet namelijk kunnen, vind ik, borstvoeding geven in het openbaar. Het hoort er gewoon bij en zolang je het een beetje discreet doet heeft niemand er last van. Bovendien maakt het het leven van de moeder een stuk gemakkelijker.

En toch vóelde het ongemakkelijk, en haakte zowel baby als ik snel af. Maar waarom? Mijn vriend vond dat ik moeilijk deed; niemand die iets zag immers. Waar ligt het dan aan?

‘Niet normaal’
Aan meerdere dingen. Ten eerste: ik zie eigenlijk nooit iemand borstvoeding geven op een terras of in het park. Terwijl er bijna tweehonderdduizend baby’s per jaar worden geboren, en maar liefst driekwart daarvan zijn leven begint met borstvoeding. Die baby’s worden of zó discreet in het openbaar gevoed dat ik het niet zie, of hun moeders doen het gewoon niet.

Daarnaast lopen de meningen ten opzichte van publiekelijk je baby voeden nogal uiteen. Kijk eens op een forum bijvoorbeeld; sommigen vinden het de normaalste zaak van de wereld en toveren overal  (in de V&D, in een restaurant, op het terras) hun borsten tevoorschijn. Anderen vinden het ongemakkelijk en zorgen dus altijd dat ze thuis zijn of dat ze een flesje bij zich hebben als de baby moet eten.

Onderzoek laat dezelfde verdeeldheid zien: 45 procent van de Nederlanders vindt borstvoeding geven in het openbaar niet normaal. De andere helft van Nederland vindt het prima.

Ik zie het ook aan de kraamvisite; sommige mensen kijken gegeneerd weg zodra ik aankondig dat ik de baby eten ga geven. Zij durven niet te kijken naar wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is. Vaak zijn het trouwens mensen zonder kinderen, en ik kan me best voorstellen dat je even schrikt als de vriendin van een van je vrienden opeens haar borsten tevoorschijn tovert; dat ben je immers niet gewend. Anderen vinden het maar raar dat ik überhaupt vraag of ze bezwaar hebben; natúúrlijk voed ik de baby terwijl zij naast me op de bank zitten.

Taboe
Je kind laten drinken in de openbare ruimte blijft, ondanks allerlei acties, taboe. Een fles? Prima. Maar de borst.. En dat in een tijd waarin de diepste decolletés, seks op televisie en de saunagang heel normaal zijn. Vrouwenborsten zijn in onze cultuur kennelijk nog steeds meer een sekssymbool dan een middel om een baby te laten drinken.

We zijn overigens niet het enige land waar openbaar borstvoeden een issue is. De VS kent ook verschillende kampen, en toen Beyoncé het ‘pro-voeden in het openbaar’-kamp koos, was dat groot nieuws.

Namens Nederland doet Doutzen Kroes een duit in het zakje. Zij plaatste een foto van zichzelf op Twitter terwijl zij haar zoontje tussen de shoots door de borst gaf. Behoorlijk openbaar. Zulke rolmodellen zijn de beste aanjagers om publiekelijke borstvoeding meer geaccepteerd te krijgen. Maar ik zou het dus fijn vinden als ik ook meer ‘gewone moeders’ het zou zien doen.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


karengeurtsen

Karen zoekt antwoorden. Het liefst bij de bron. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij namens HP/De Tijd zelfs undercover, wat resulteerde in een dagboek vol sappige details en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na haar studies Europees Beleid (MA) en Journalistiek & Nieuwe Media (MA) stortte Karen zich op de onderzoeksjournalistiek. Tegenwoordig schrijft ze ook analyses. Een echt specialisme heeft ze bewust niet. Journalistiek is immers habituele oppervlakkigheid (Simon Carmiggelt, 1913-1987).

Lees ook
 • Diana Kremmyda

  Gewoon doen ik heb dat ook overal gedaan. Hier in GR wordt helaas te weinig borstvoeding gegeven maar ik heb zelf mijn beide jongens borstvoeding gegeven voor een vrij lange tijd en echt overal, koffiebar, strand, vliegtuig, park noem maar op. Als jij je onprettig voelt merkt een baby dit ook en wil dan niet meer drinken, dus gewoon doorzetten 🙂
  Groetjes Diana

 • ada

  Prachtig gezicht toch zo een baby aan de borst hoef je,je echt niet voor te schamen

 • Jeanine

  Ik voed gewoon overal, juist ook om het een beetje normaler te maken. Inmiddels ben ik er zo handig in geworden dat mijn tepel misschien maar een fractie van een seconde te zien is. Gelukkig heb ik nog nooit negatieve reacties gehad.

Meer artikelen