Spring naar de content

De teloorgang van Hewlett-Packard

Op 13-jarige leeftijd pakte Steve Jobs de telefoon en belde Bill Hewlett. Jobs had wat onderdelen nodig voor iets elektronisch dat hij wilde bouwen en vond het telefoonnummer van Hewlett gewoon in het telefoonboek. Dat waren pas tijden. Hewlett vond het wel wat dat zo’n puber belangstelling had voor zijn bedrijf, Hewlett-Packard, tegenwoordig meer bekend als ‘HP’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hewlett-Packard begon, net als later Apple, in de garage van één van de oprichters. Op het moment dat Jobs belde wás HP ook de Apple van zijn tijd.

Op dit moment is HP nog altijd de grootste maker van personal computers (PC’s) ter wereld maar de vraag is nu eens te meer of je dat moet willen zijn. Andere bedrijven, waaronder Apple en zelfs Microsoft, hebben het inmiddels al zonder voorbehoud over de ‘post-PC-era’ waarin we leven. Sinds met een enorme snelheid computers mobiel werden en verschijningsvormen aannamen als smartphones en tablets. PC’s spelen in toenemende mate een aanvullende rol in dat spectrum, ze zijn niet langer het ding waarop het digitale leven zich exclusief afspeelt.

Woensdagavond maakte Meg Whitman, sinds een jaar de CEO van HP, bekend dat de aandeelhouders maar beter rekening konden houden met snel verslechterende resultaten. En het zou nog zeker tot 2016 duren voordat de boel weer op orde zou zijn.

De garage waar het allemaal begon voor HP

Meg Whitman was de vrouw die eBay opbouwde tot de wereldleider onder de veilingsites, ze werd dan ook met hoge verwachtingen binnengehaald. Na haar melding van woensdag kelderde de koers van HP met 13 procent naar een kleine 15 dollar. In april 2010 was dat nog bijna 55 dollar.

HP is een, we kunnen wel zeggen: slecht geïntegreerd samenraapsel van grote namen uit het verleden. Wie kent Compaq nog? Wie kent DEC nog? EDS, 3Com? Wie kent Palm nog? Allemaal grote namen die in moloch HP zijn verdwenen in pogingen om marktaandeel te winnen of nieuwe technologieën binnen te halen. Vooral de gang van zaken rond de overname van Palm baart zorgen.

Het was een vlucht naar voren om een mobiel softwareplatform te kopen waardoor HP smartphones en tablets onder eigen merknaam zou kunnen aanbieden. In een biedingenoorlog werd ruim 2 miljard dollar betaald, andere geïnteresseerden, zoals Dell, haakten bij zo’n prijs af. In 2011 introduceerde HP zijn eigen Touchpad in een poging Apple te stoppen in zijn weg naar bijna-hegemonie op de markt voor tablets.

Binnen een paar maanden werd de Touchpad weer uit de markt genomen, vanwege een zogenaamde strategische heroriëntatie, een eufemisme voor ‘we hebben het helemaal verkeerd gedaan, we moeten verder maar niemand heeft een idee hoe en waar naar toe.’ Sindsdien speelt HP geen rol meer in deze snelstgroeiende markt waarin je helemaal niet afwezig mág zijn.

Het is Apple eind jaren ’80 ook overkomen: een veelheid aan geflopte producten, een volledig verkeerd ingeschatte richting van de markt en een parade van mislukte CEO’s. Pas toen Jobs begin jaren ’90 terugkeerde kwam er weer focus en innovatie. Wie die rol bij HP zou moeten spelen, geen idee. Met een geschetste horizon in 2016 gaat Meg Whitman het ook niet worden, voor beleggers bestaat 2016 voorlopig nog niet. En Bill Hewlett en Sam Packard zijn al heel lang geleden overleden.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is (even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen