Politiek Met het vertrek van Jolande Sap zijn de problemen van GroenLinks nog niet opgelost. Foto: ANP
111 seconden leestijd

Nu Sap weg is moet GroenLinks zijn koers ter discussie stellen

Met alleen het vertrek van Jolande Sap zijn de problemen van GroenLinks niet opgelost. Nu moet ook de liberale koers van de partij ter discussie komen. 

Er schijnen mensen te zijn geweest die dachten dat Jolande Sap haar meer dan dramatische verkiezingsnederlaag van 12 september wel zou overleven. Maar dat kon natuurlijk niet. Onder leiding van Sap verspeelde GroenLinks zeven van de tien Kamerzetels. Het was alleen aan de lijstverbinding met de PvdA te danken dat de partij toch nog vier zetels overhield. Nooit eerder scoorde GroenLinks zó beroerd, zelfs niet onder aanvoering van Ina Brouwer, die in 1994 op vijf Kamerzetels bleef steken – en direct daarna haar biezen pakte.

Terug als milieupartij
Kan GroenLinks nu met een schone lei beginnen? Nee, want de problemen van de partij zaten en zitten dieper dan de persoon van de partijleider. Als GroenLinks echt een nieuwe start wil maken, zal ook de koers van de partij aan de orde moeten komen. Was het wel zo verstandig van Femke Halsema en – daarna – Jolande Sap om GroenLinks te laten transformeren tot een partij met vooral links-liberale trekken? Had het niet veel meer voor de hand gelegen om van GroenLinks een voluit groene partij te maken, vooral omdat de belangstelling voor ecologische thema’s zo enorm is toegenomen?

Honderdduizenden Nederlanders gingen zich de afgelopen jaren in het spoor van Al Gore’s An Inconvenient Truth zorgen maken over de opwarming van de aarde. Anders gezegd: het key issue van GroenLinks, het milieu, kwam bovenaan veel politieke agenda’s te staan zonder dat de partij er een vinger voor hoefde uitsteken. Hoe is het mogelijk dat GroenLinks daar niet electoraal van heeft geprofiteerd?

Voor het huidige GroenLinks, een soort kopie van D66, bestaat slechts een plaatsje in de politieke marge. Maar indien – eventueel na een fusie met de Partij voor de Dieren – voluit zou worden gekozen voor een groen profiel, heeft de partij goud in handen.


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • luck

  Geen leedvermaak maar sympathie voor Jolande Sap.
  De laatste twee zinnen zeggen het precies, vrij vertaald, geen geknoei in het liberale midden maar samen met de PvdD groen en diervriendelijk.
  Sommigen kunnen op beide flanken uit de voeten, rechts voor misdaadbestrijding, links voor sociaal, dieren en groen, het ga je en de partij goed.

 • Dick.

  Opheffen en hun zetels ontpluchen.

 • Henk Meijer

  Koers? Wat wordt eigenlijk bedoeld hier? Ontbinden lijkt mij meer op zijn plaats. Een aardig fusiepartijtje met iets links en groens was al niet geheel duidelijk. Het werd ook meer een tuttenbellenclub. Een op de EO versie gebaseerde gebreide truien vereniging waarin vooral het vrouwelijke deel aan haar trekken kwam. De interpretatie dat het lid geen rol meer speelde hebben al die meisjes daar verkeerd begrepen. En dan het gesnater rondom het kampvuur in de hoop daaruit inspiiratie viel te putten. Halsema, verbaal begaafd werd gezegd en kreeg daar zelfs een prijs voor tijdens de jaarlijkse Thorbecke lezing. Snedig was misschien een betere aanduiding want er viel soms geen touw aan vast te knopen. Het was vooral emotiioneel en dat is erg gewild vandaag de dag. Sap had geen idee van het beeld van haar achterban en kiezer. Ze stond op een brandstapel en vroeg vrolijk om een vuurtje. Verbaast was ze dat de brand erdan ook in ging. Tja, als je zoveel politiek onvermogen hebt hoor je niet thuis aan het front. Ze hadden haar al weg moeten sturen op dat congres na het Kunduzbesluit en dan bedoel ik die militaire aktie in Afghanistan. Nee, dat congres nam een motie van treurnis aan. Over vrouwen aan de top weten ze bij GL nu wel alles. Ze hebben er een knoeiboel van gemaakt omdat ze eenvoudigweg niet kunnen besturen. Villa kakelbont ligt meer voor de hand dan een politieke partij die koers en visie weet te combineren. Niet de Ego’s zijn de oorzaak van de teloorgang, maar onkunde. Op Thieme stem ik ook niet maar die is tenminste standvastig in haar opvattingen omdat haar partijtje dat voorschrijft. Zo simpel kan het zijn Jolande Sap!

Meer artikelen