Pauline Bijster AMSTERDAM-GLAMOUR STILETTO RUN
220 seconden leestijd

Het einde van de man breekt aan

De man is binnenkort overbodig of tenminste misbaar. Wij vrouwen halen al betere cijfers op school en zijn sneller klaar met studeren. We hebben tussendoor ook gereisd, want dat kunnen we ook. We hebben sneller een vaste, goede baan en maken graag carrière.

Werken kunnen wij vrouwen alsof ons leven ervan af hangt, van lage tot hoge posities zullen we bekleden. We verdienen genoeg geld voor onszelf of voor ons hele gezin en in de toekomst zullen we langzaamaan steeds meer goedbetaalde banen vullen en steeds meer bedrijven overnemen. En met het moderne werken dat ook (gedeeltelijk) thuis kan, kunnen we bovendien ernaast kinderen grootbrengen.

Die kinderen kunnen we niet alleen baren en zogen – dat konden we altijd al – maar we kunnen ze begeleiden in hun leven, we kunnen ze ook naar voetbal brengen op zaterdag en leren fietsen, timmeren of vliegen. We kunnen zelf gaten boren in huis en helpen met wiskunde huiswerk van dochterlief.

Zoals Jan Latten voorspelde in HP/De Tijd van 5 oktober 2011 neemt de vrouw in het moderne gezin in de toekomst een meer centrale rol in: “Ook zie je meer stiefgezinnen met een ambulante vader. Een man die door verschillende vrouwen als verwekker wordt ingezet. Het zal veel minder vanzelf duidelijk zijn wie echt de biologische vader is of wie familie van elkaar is.”

Even later in het stuk zegt Latten dat er genoeg tekenen zijn die er op wijzen dat we een matriarchale samenleving krijgen. Want: onder de dertig zijn voor het eerst in de geschiedenis meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen. Het kenniskapitaal zit de komende decennia vooral bij vrouwen. “In feite hebben slimme vrouwen daarmee geen man meer nodig om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat doen ze zelf.”

De meeste vrouwen in mijn omgeving, inclusief ikzelf, zijn hoogopgeleid en verdienen hun eigen geld – niet zelden meer of evenveel als manlief. Afgelopen vaderdag postte iemand op Facebook een bericht aan ‘alle moeders die ook vader zijn’: want we kennen nu eenmaal veel vrouwen die naast de moederrol thuis ook de vaderrol – soms uit vrije wil, soms omdat er geen keus is – op zich nemen.

Een paar vrouwen in mijn omgeving, inclusief ikzelf tot voor kort, zorgen niet alleen voor het geld en het huis maar ook voor de kinderen. Het zijn geen zielige verhalen, het zijn geen slachtoffers van slechte relaties: het is soms een bewuste keuze. Het zijn sterke vrouwen, ze kunnen het.

Misschien heeft Hanna Rosin in The End of Men (2012) gelijk, dacht ik. Het einde van de (macht van de) man is nu nog niet aangebroken, maar over een tijdje wel. Zoals Rosin in dit artikel op Slate toevoegt aan haar boek, weet zij ook wel dat de grootste leiders van de wereld op dit moment nog mannen zijn. Maar dat we nog niet aangekomen zijn in die wereld waarin mannen van slechts klein belang zijn, betekent volgens de schrijfster nog niet dat we daar in de nabije toekomst niet zullen komen.

Een kritiek op het boek kwam van Elma Drayer in Trouw, de anekdotes en voorbeelden uit Rosin haar eigen omgeving maken het boek volgens Drayer niet geloofwaardig. Maar stel nou dat ze wel gelijk heeft? Het is namelijk helemaal niet zo ongeloofwaardig. We kunnen het echt zelf, wij vrouwen.

Misschien willen we het niet altijd, of niet allemaal, maar we kunnen het wel. Mannen zijn gedwongen om net als vrouwen steeds meer alleskunners te worden, en dat zie je ook om je heen gebeuren, ze moeten wel bijblijven. Ze moeten zorgen dat ze tenminste een beetje nodig te blijven. Volgens mij is er weinig zo vernederend voor een man als helemaal niet meer nódig zijn. Hopelijk doen ze het.

Want vrouwen kunnen misschien wel zonder mannen, het is alleen dodelijk saai.


Pauline Bijster

Pauline Bijster, cultuurwetenschapper, freelance journalist, romanschrijver (Slash/mama, Prometheus, 2010). Onderzoekt- en schrijft over relaties en cultuur. Jonge moeder van vier kinderen. Ook paulinebijster.nl

Lees ook
 • Dick.

  Wij vrouwen regeerden ook GL.
  Wij vrouwen hadden een dikke JSF vinger in de pvdA pap,,
  Wij vrouwen,,,,Angela Merkel word morgen absurt beschermd,,,door mannen.
  ,,,,,,,,Wij vrouwen mogen bij de gratie van de man,,,knipoog terug,,!

 • e. vos

  Kan uw vibrator al een woordje zeggen?

 • Mark

  Is er al gemodificeerd soja zaad beschikbaar dan? Wie voert er oorlog om technologische vooruitgang mogelijk te maken? Wie ontstijgt het onmetelijk hormonaal aangestuurd gezeik dat anders niet afgeremd zal worden? Wie neemt de drama queen nog serieus, al dan niet van achteren op speciaal verzoek? Pleassse, doe normaal, je bent toch niet een tuinbroek dragend stekelharig macha?

 • Ik ben het er helemaal mee eens maar zit er vooralsnog mee hoe ik mezelf afschaf. Heeft u een tip? Er zijn ook nog wat nabestaanden waarmee ik rekening moet houden.

 • Laurien

  Nou Pauline,

  Misschien kunnen mannen dan de moederrol op zich gaan nemen die al die “fantastische” vrouwen zo fijn terzijde leggen. Van een moederrol is nl. geen sprake als je je kind doordeweeks hooguit 3 uur per dag wakker meemaakt.

  Binnenkort zijn alle moedergevoelens bij de door jou zo geprezen vrouwen verdwenen en de biologische klokken kapot. Ja…. dán kunnen die zgn. “vrouwen” pas echt zonder mannen.

  Het zal de nieuwe use and abuse cultuur wel zijn die de afgelopen jaren is ontstaan. Als het ff niet meer leuk is, gaan we gewoon wat nieuws proberen. Dit gaat op voor spullen, werk en helaas ook voor de partner. Fijn, hé, die onafhankelijkheid?

  Echte mannen zijn heerlijk! Relaxed, grappig, gefocused op één ding, enorm sexy, sterk, trouw en krachtig.
  Ik wil niet zonder!!

  Groet,
  Laurien

 • Henk Meijer

  Nou, op de TV is dat al heel zichtbaar. Vrouwen bedoel ik. Het gebabbel en geneuzel is niet van de lucht. Body language, hoofdjes schuin en gezichtsuitdrukkingen en veel gezwaai met armen en handen. Ziedaar de Emo TV van vandaag de dag. Inhoud doet er niet toe als het maar geluid en beeld geeft. Eeuwige gaap wordt ons deel. Een beetje meer vrouwen aan het front (letterlijk dan he?) zou wat mij betreft ook wel mogen. Het adagum “Vrouwen en kinderen eerst” laten we dan ook even zitten dames. Geen voorrangetjes meer bij reddingsakties.
  Ook harder werken meiden, veel doen voor de kost en ook veel verdienen want thuis moeten we er ruim van kunnen leven. Water bij de wijn doen we ook niet want dat is te soft. Keihard er tegen aan. Kunnen wij mannen eindelijk eens ons eigen jachtgebied betreden want we hebben straks tijd genoeg gezien de overbodigheid. We houden het wel gesloten hoor. De toegang is uitsluitend aan het sterke geslacht dat altijd man zal zijn, hoezeer Neely Kroes anders zou wensen. In het onderwijs is de spoeling der mannen heel dun geworden. Kun je ook wel waarnemen aan het niveau. Ze studeren alllemaal af en halen heel veel diploma’s maar kennis en kunde ontbreekt in grote mate. Geeft niks meid, als het maar leuk is, toch? Na een tijdje gaat het ze vervelen omdat het bestaan zonder manskerels zo zinloos is. Dan gaan ze weer klagen dat ze nooit meer onderdrukt worden, ruw behandeld of op een nummertje gezet.
  Je wordt er niet eens boos meer om. Over dit artikel bedoel ik. Het is zo van de tuttenbelltjes. Geeft niet hoor, mijn schouder reikt hoog genoeg om je traantjes te vangen. Zonder man zou de ironie er niet meer zijn. “De vrouw bestaat niet” schreef Maarten t’Hart ooit. Hij kreeg de hele Sonja Barend broddelarij op zijn bord. Men begreep er geen snars van. Helaas zijn we nooit verder gekomen.

 • Joep

  Henk, Henk, Henk, tsjongejongejongejonge wat is er allemaal misgegaan in je leven en wie is daar verantwoordelijk voor? De angst slaat mij om het hart bij het lezen van zoveel zwartgalligheid. Niet aan je vrouw op de bank laten lezen is mijn ongevraagd advies.

 • Frieso

  Verhaal doet me denken aan een seizoen van expeditie robinson dat begon met een manneneiland vs vrouweneiland. Drie keer raden op welk eiland er constant ruzie was over leiderschap, taakverdeling en regels. Dom en simpel betekend vaak ook duidelijk en snel

 • Joep

  Vandaag in de Volkskrant een prachtig artikel met als kop: Het is tijd voor een revolutie die mensen niet langer indeelt in mannen en vrouwen, maar in mensen en mensen. Lijkt me een prima plan.

  • Maria

   Ik heb een nog veel beter idee. Het is tijd voor een revolutie waarbij mannen gewoon weer mannen zijn, en vrouwen gewoon weer vrouwen. Lijkt me heerlijk!

 • Maria

  Vindt u het heel erg als ik pas voor een dergelijke “matriarchale” samenleving? Ik moet er niet aan denken. Geen wonder dat de geboortecijfers zo laag zijn, als man zal ik ook niet over zo een zelfzuchtige, “wij kunnen alles beter”-tuinbroeken feminist willen.

 • Astrid

  Ik zie het tegenovergestelde in landen zoals China en India waar er een groot mannenoverschot is. Testen van ongeboren baby’s op het grootste handicap: het vrouw zijn, vinden veelvuldig plaats en zorgen ervoor dat juist de vrouw uitsterft. Dat gaat hier ook gebeuren. Als je kunt kiezen tussen een jongentje of een meisje dan kiezen de meeste ouders voor een jongetje want elke ouder wil het beste voor zijn kind.

 • Maria

  @ Astrid – Dat is overigens niet waar. De balans van 50% mannen en 50% vrouwen is (genetisch gezien) wel degelijk de “dominante strategie” in de voortplanting. Wellicht leuk om “The Selfish Gene” van Richard Dawkins daarover te lezen.

Meer artikelen