Leven kou-schaatsen
137 seconden leestijd

Uit die verwarming! Zeker tot november.

Nederland verweekt in hoog tempo: de eerste nachtvorst moet nog komen, maar vanochtend zag ik de eerste fietsers en voetgangers al met handschoenen aan. Een enkeling droeg zelfs zo’n bivakmuts. En die vermaledijde Uggs domineren wederom het straatbeeld.

Toegegeven, het was frisjes vanochtend, en ook mijn kinderen klaagden over koude handen. Maar die handschoenen blijven voorlopig in de kast. Niet omdat ik zo’n beul van een vader ben, maar omdat ik hun enigszins fysiek wil harden waardoor hun weerstand verhoogt en ze beter bestand zijn tegen ziektes.

Wanneer nu al handschoenen en andere beschermende kleding aangaan, dan heb je het de rest van de herfst en de winter altijd koud. Is mijn ervaring tenminste. Kou is vervelend, maar zoals ik tegen de kinderen zeg: dan trap je je maar warm. En als het regent, trek je een regenjas aan en fiets je door in plaats van dat je meteen gaat schuilen.

De karaktervormende eigenschappen van afzien worden naar mijn idee buiten de wielersport maar zeer matig gewaardeerd en nog maar zelden aangesproken. Bij het minste of geringste spreekwoordelijke zuchtje tegenwind, zoekt de moderne mens dekking, vermijdt hij in elk geval iedere confrontatie.

Kinderen moeten leren hun grenzen te verleggen, maar dan moeten ze wel de kans krijgen die grenzen op te zoeken en eroverheen te gaan. Dat soort kinderen is meestal ook ondernemend, weet te incasseren en beschikt over doorzettingsvermogen. Stuk voor stuk eigenschappen waar ze wat aan kunnen hebben.

Thuis woedt nu de discussie wanneer de centrale verwarming aangaat. Om de hierboven beschreven karaktervormende redenen, streef ik ernaar om de thermostaat pas op 1 november aanstaande naar rechts te draaien. En als de mannetjes het ‘s ochtends in de woonkamer koud hebben, dan liggen er op de bank drie kashmir-dekens klaar waaronder ze lekker kunnen wegkruipen.

Mijn vrouw is nog niet zover, gebiedt de eerlijkheid te zeggen, maar ik verras haar binnenkort met zo’n mooie retro-skitrui uit Noorwegen.

Wellicht verdient mijn idee navolging, want als in heel Nederland pas op 1 november aanstaande de kachels aangaan, dan scheelt dat aanzienlijk in onze portemonnees, dan is dat goed voor het milieu en dan krijgen we het minder koud de komende tijd.

Misschien is het een aardig strijdpunt voor GroenLinks de komende tijd. ‘Tegen de Verweking van Nederland’; die slogan mogen Bram van Ojik en Jesse Klaver gratis gebruiken.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Ronald D

  Ja, je ziet vreemde dingen tegenwoordig. Laatst werden mijn buurkinderen (categorie 5-10 jaar) tijdens een regenachtige dag door mijn buurman onder een paraplu begeleid van de voordeur naar de auto.
  Dat is knap verweekt lijkt me.

 • Wim

  Ja Frans, het scheelt in je portemonnee totdat je energieleverancier opmerkt dat je minder energie aan het verbruiken bent, ze minder aan je verdienen en ze dus de prijzen navenant verhogen. Linksige types zijn altijd zo ontroerend naïef…

 • Laurien

  En ik dacht nog wel dat al die kids geen handschoenen en mutsen hadden, omdat de ouders geen tijd hadden om ze op te zoeken. Het is gewoon onderdeel van de opvoeding! Goh, wat een onzin. Je weet ook dat kinderen niet over de juiste fysieke volwassenheid beschikken om zichzelf tegen hitte en kou te beschermen? Je weet wel, als het extreem warm is, wordt daar ook voor gewaarschuwd. Misschien toch nog eens een goed boek lezen!

  Ik wens je kids en vrouw veel warmte toe, maar daarvoor moeten ze blijkbaar niet bij jou zijn….. Woehaaa.

 • Judithbov

  Hier in China gaat de centrale verwarming al sinds mensenheugenis aan op 15 vovember, en weer uit op 15 maart. Ongeacht hoe warm/koud het voor/na die dagen is. Voor en na die tijd kun je jezelf wel behelpen met electrische kacheltjes, maar dat is gezien de dure stroom hier een kostbaar grapje. De verwarming op 1 november aanzetten vindt men hier dus aan de vroege kant!

Meer artikelen