Haagsche Post Femke Halsema en Jolande Sap op het partijcongres in 2011. Foto: ANP
111 seconden leestijd

Lieve Femke deugt van geen kant

Veel mensen beschouwen voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema nog altijd als een integer politicus. Terwijl daar steeds minder redenen voor zijn. 

Met Femke Halsema is altijd iets raars aan de hand geweest. Zo wordt ze door heel veel mensen – journalisten voorop – nog altijd gezien als een politcus waarbij GroenLinks heel veel baat heeft gehad. Hoe zou dat toch komen? In werkelijkheid leed GroenLinks met Femke Halsema aan het roer de ene verkiezingsnederlaag na de andere. Pas in 2010, bij haar laatste optreden als lijsttrekker, boekte Halsema voor het eerst winst. De elf Kamerzetels van haar voorganger Paul Rosenmöller (uit 1998) wist ze echter nimmer te evenaren, laat staan te overtreffen. Een ondernemer die zulke groeicijfers laat zien noemen we doorgaans een mislukking.

Integer?
Behalve als electoraal succesnummer heeft Halsema ook altijd bekend gestaan als op en top integer. En ook dat was niet terecht, zo weten we sinds dinsdagochtend. Want leest u maar mee wat parlementair verslaggever Paul Jansen schrijft in zijn wekelijkse Telegraaf-column. Dat Halsema vorige week Jolande Sap roemde voor haar ‘moedige’ en ‘eerlijke’ leiderschap, en haar vertrek ‘onverdiend’ noemde, was alleen maar voor de bühne, aldus Jansen. En dan komt het:

‘Achter de schermen sabelde diezelfde Halsema haar opvolgster evenwel al langer genadeloos neer. Na een uitzending van 1 voor de verkiezingen roddelde Halsema er ook tegenover deze krant driftig op los en typeerde ze Sap als een bazige ruziezoeker, als iemand die tegen beter weten in toch de Kunduz-missie had gesteund. “Dat kan ik op tv natuurlijk niet zeggen,” vond Halsema. Let wel: zij was het die Sap in die onmogelijke positie rond Kunduz had gebracht.’

Maxime Verhagen hield aan praktijken die maar half zo achterbaks waren de bijnaam ‘rat’ over. Hoe we Femke Halsema voortaan gaan noemen, mag u helemaal zelf bepalen.

Halsema en Verhagen: van hetzelfde laken een pak?

Bekijk hier de uitzending van Pauw en Witteman met Femke Halsema en Paul Jansen:


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Jan van den Heuvel

  Tja, met Paul Jansen van de Telegraaf wordt ook naar een uiterst objectieve verslaggever verwezen…..

 • J. Hak

  Wil je slagen bij GroenLinks, dan moet je behept zijn met de zgn. randstedelijke arrogantie. Halsema had dat in hoge mate, Sap in het geheel niet. Daarom hebben de randstadwethouders (van Poelgeest, de Rijk, Vos) haar gewipt.

 • H. Hermans

  Ja, en daar komen jullie nu mee. Wat is het doel, de zin en het nut hiervan? Had dan destijds het volk kond gedaan. Ik ruik een vies luchtje.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Inderdaad de vieze lucht van ideeën armoede.
  GroenLinks is een slangenkuil van particuliere belangenclubs geworden, zoals natuur en Milieu, Milieudefensie, Greenpeace en andere lobbyclubs.
  De onderlinge strijd van die clubs, die allemaal hun eigen mensen in de fractie organisatie hebben, gaf veel groepsdruk, en die heeft Jolande Sap geïsoleerd en uiteindelijk de partij de kop gekost.

  In die context heeft Femke Halsema zich 10 jaar gehandhaafd, wat een opmerkelijke prestatie is.

Meer artikelen