Het Vrouwenframe Hardloper zijn vooral lelijk, vindt Marijn de Vries. Foto: ANP
196 seconden leestijd

Hardlopers zijn lelijk

Hardlopers zijn de lelijkste sporters op aarde. Ik kan niet anders dan die conclusie trekken na een zondagochtend op de van hardlopers krioelende IJsseldijk. Niet dat mensen die hardlopen per definitie lelijk zijn. Tenminste, daar ga ik niet van uit – maar dat kun je nooit met zekerheid zeggen als je ze lopend tegenkomt. Want daar zit precies de crux: hardlopen maakt mensen lelijk.

Ik weet niet wat er aan de hand was, maar ik was de ene hardloper nog niet voorbij gefietst of de volgende doemde al weer op. Kennelijk had heel Zwolle en omstreken besloten de mooie herfstochtend in te vullen met een sportief uitje. Ze mogen de aandacht dan proberen af te leiden met hun fel gekleurde jacks en schoenen, maar bij mij werkt dat niet. Sterker, ik focus me juist meer als ik in de verte zo’n fluorescerende vlek zie naderen.

Zweterige kapsels
Natuurlijk kom ik tijdens mijn trainingen vaker hardlopers tegen, maar nooit meer dan een enkeling. Hun lelijkheid was me nooit echt opgevallen. Het was de overvloed aan rennende mensen die ’t hem zondag deed. Want zo gauw de vlekken meer vorm kregen, ontwaarde ik zweterige kapsels die woest alle kanten op piekten, met tomaatrode gezichten eronder. Grotesk gewoon. De een had het gelaat in een nog angstaanjagender grimas verwrongen dan de ander. Ik ben precies nul hardlopers tegengekomen met een ontspannen, tevreden uitdrukking. Terwijl sporten toch ontspannend is en tot tevredenheid zou moeten stemmen.

Nu moet ik direct toegeven dat ik ook talloze wielrenners tegenkwam met zo’n verbeten trek op hun bakkes dat ik me oprecht afvroeg hoeveel plezier zij eigenlijk aan hun zondagse bezigheid beleefden. Maar, weet ik inmiddels uit jarenlange ervaring, verbeten kijken hoeft niet als je fietst. Het is namelijk geen kunst om de wangen gewoon lekker te laten hangen of zelfs te glimlachen. Met hardlopen ligt dat kennelijk anders.

Het verbeten gezicht (in dit geval van een deelnemer aan de marathon van Rotterdam) lijkt bij de hardloperslook te horen

Zou het zoveel pijn doen, vroeg ik me af, toen me weer twee vijftigers met verfrommelde tronie tegemoet kwamen strompelen. Of is het wat anders? Kom je gewoon niet vooruit met een neutrale blik? Ben je een coole dude in de hardloopscene met zo’n angstaanjagend gezicht? Of is zo lelijk mogelijk kijken goed voor de moraal, zoals hoge velgen dat voor een wielrenner zijn?

Rariteitenkabinet op de IJsseldijk
Hoe meer ik er tegenkwam, hoe fascinerender het werd, dat rariteitenkabinet op de IJsseldijk. Al die spastisch wapperende armen, ongecontroleerd naar binnen vallende knieën, naar buiten klappende kuiten en zwabberhakken. En bij elke stap opnieuw een bijna hoorbare dreun, gevolgd door een schokgolf die een mini-tsunami over het hele lichaam teweegbracht waarbij alle stukken lel en vel zich kort, maar hevig verplaatsten.

Sporten hoeft natuurlijk niet elegant te zijn. Dat weet ik ook wel. Maar die lelijke gezichten, die baren me toch echt zorgen. Hardlopen kan gewoon niet leuk zijn als werkelijk iedereen die ik het zie doen er zo’n tronie bij trekt. Zouden ze niet beter weten, dat er ook sporten bestaan die wél fijn zijn om te doen? Waarbij je geen belachelijke bakkes hoeft te trekken? Waarbij er niets lilt en trilt? Kennelijk niet. Anders zouden er niet zoveel hardlopers zijn.

Daarom zeg ik het maar gewoon. Lieve hardlopers. Ga toch fietsen.


marijndevries

Marijn de Vries is profwielrenster bij het Lotto-Belisol Ladies Team en schrijft wekelijks op HP/ DeTijd.nl over zaken die haar bezig houden.

Lees ook
 • els gies

  Fietsen is mij passie, maar mijn passie voor hardlopen is nog groter. En die lelijke gezichten zie ik gelukkig niet zo vaak om mij heen, maar misschien zijn die lopers getrainder en doen ze het met plezier. En heb je Leonie van der Haak zien binnenkomen na volbrenging van de Spartahtlon in een toptijd en topfris en lachend.

 • Willem
 • Joep

  Huh? Ik heb nu al aan diverse hardloopwedstrijden meegedaan en kan daardoor als ervaringsdeskundige constateren dat de gemiddelde hardloper niet lelijker is dan de gemiddelde wandelaar of fietser. Ook de leden van de atletiekvereniging zien er ‘normaal’ uit.

 • Jos

  Waarschijnlijk flitsen de fietsers te snel om hun gelaatsuitdrukking te kunnen zien en valt het bij lopers eerder op als je ze tegen komt. Fietsers zijn ook niet altijd moeders mooiste maar ze verbergen veel onder hun helm en achter hun zonnebril. Verder zijn het meestal de fietsers voorop die het moeilijk hebben want uiteraard fietst de rest fluitend in het wiel.

  Conclusie: de titel van dit stuk is subjectief en de conclusie is nogal voorbarig getrokken. Of misschien zijn de lopers bij Zwolle allemaal lelijk?

 • Hans

  Tja, wat zal ik op deze onnozele blog eens gaan posten. In plaats van generaliserend over hardlopers te posten had je ook gewoon een interessante blog kunnen bedenken. In plaats van zo negatief over deze hardlopers te posten zou je ook respect op kunnen brengen dat deze hardlopers aan sport doen.

  Ja, ook ik ben een hardloper en ik zal er ook regelmatig ook wel minder knap dan normaal uit zien. Ook ik zweet als een otter als mijn lichaam eenmaal in de verwarmde hardlopmodus zit. Sterker nog, ik heb zelfs een oerlelijke zwarte zweetband op! Misschien maar goed dat je me dan niet bent tegengekomen, al loop ik tegenwoordig alleen nog maar tijdens de halve marathon in Zwolle hard.

  Ja, voor veel mensen is sporten hard werken. Niet iedereen heeft aanleg in het sporten en het werken naar een conditie kan veel energie kosten. En dan ook nog zo laagdunkend spreken over mensen die wat meer wegen, serieus?

  Ga zelf maar eens in training voor een halve marathon op een voor jou goede tijd, je zal er dan vast ook wel nog minder knap uitzien dan nu. Fietsen? Nee dank je, dat zijn van die vervelende mensen…

 • Paul aarts

  Dag Marijn, je hebt gelijk( op wat uitzonderingen na) veel lopers moeten ergens voor trainen en vergeten te genieten(…)
  Barefootstyle hardlopen/joggen/wandelen is meer beleven en genieten terwijl de prestaties niet onder doen voor het lopen met dikke zolen wat meer werken/afzien is.

 • visionboy

  ik denk dat dat allemaal zondags lopers zijn. Die mensen lopen 1 x in de week als het goed weer is 😉
  Ik heb het vaak met wielrenners die dan aso met z’n alle naast elkaar over de fietspaden heen vliegen met die dikke bierbuiken! Ik loop 7 dagen van de week waarvan 3x s’morgens vroeg 5.00uur en trek het zelfde gezicht als mijn buurman op de bank met krat bier naast hem 🙂 Ik bedoel te zeggen kijk naar je zelf en laat een ander in zijn waarde dan ben je sportief bezig! !!

 • Lieke

  en waarom zou je niet lelijk mogen zijn als je sport????

  quote van mijn favo blogger: spikesandheels.com:
  “A few weeks ago, I wrote this piece about someone calling a post-workout picture of me ‘hideous’. It’s not so much the name calling that bothers me, but the attitude that lies beneath it – that women wearing no makeup, buzzing from their post-workout glow, not quite looking the conventional ideal of ‘beauty’ we’re supposed to live up to every second of our lives, are simply ‘hideous’. This attitude is what prevents a lot of women from wanting to work out in the first place – that fear of being judged for looking a little sweaty and disheveled.”

 • Marco

  Volgens mij zijn er hier wat lezers hier die de term ironie niet kennen, haha. Maar inderdaad hardlopers, ga toch fietsen joh… 😉

 • Maarten

  Ik denk niet dat ik lelijk ben. Of ik lelijk kijk tijdens het hardlopen, het zou kunnen. Ik ervaar tijdens vooral de intensievere trainingen die ik doe een soort van oergevoel, dat een beetje lijkt op woede. Maar, er vanuitgaande dat ik daar ook boos bij kijk, hoeft dit niet te betekenen dat ik niet aan het genieten ben. Het kan heerlijk zijn om je aggressie op je eigen lichaam te botvieren. Tijdens een wedstrijd kan het afzien op het moment zelf soms onprettig zijn, maar niets is heerlijker dan de ontlading die daarna komt. En als iemand me na een goede wedstijd zou vertellen dat ik er nog fris uitzie, dan is de kans klein dat ik werkelijk heb genoten van mijn innerlijke oermens.

 • Peter

  Dat zegt toch wel wat over je diepgang als je zoveel waarde hecht aan het uiterlijk!
  Indien gewenst mag je ook dit met de nodige ironie lezen.

 • Ellen

  Wat een oppervlakkig artikel is dit!
  Ironie of niet, laat de mensen in hun waarde.
  Als ik ga sporten (lopen, spinning, krachttraining,om het even wat) dan ben ik niet bezig met : “Zit men haar goed? Zit men kop rood? Is deze pose of grimas op men gezicht mooi?” Dan ben ik bezig met men lichaam de beweging te geven dat het nodig heeft en men geest leeg te maken.

  Het is knap dat deze mensen (hoe zij ook gebouwd mogen zijn) aan lichaamsbeweging doen!

 • Jean

  Beste Marijn,

  Dank u voor de eerlijke reactie. Eindelijk zegt iemand het recht in mijn gezicht. Ik zie er niet uit, ben een gedrocht van moeder natuur, wat doe ik eigenlijk nog op deze wereld waar ik niet gewenst ben en niet hoor ???.

  Denk dat ik daar maar eens over na ga denken, in een donker en door iedereen verlaten bos, tijdens mijn hardlooprondje.

 • Ronald

  Hardlopers zijn mooi, leuk en lekker!! Echt wel!! Ga ook lekker lopen Marijn

 • Niels

  Leuke column Marijn, maar zelf kijk je in actie ook alsof je al een week niet hebt kunnen drukken en nu ineens moet 😉
  http://emile.weblog.nl/files/2010/08/70b5af5f63

 • Daniël

  HAP HAP HAP!! Haha niet dit artikel is oppervlakkig, maar de mensen die zich nu aangesproken voelen. Ze schrijft dat de hardlopers er tijdens het beoefenen van hun sport niet uit zien. Niet dat het lelijke mensen zijn. Ik zie sommige van mijn finish foto’s ook liever in de prullenbak verdwijnen, om van de (finish) filmpjes nog maar te zwijgen. “Ik liep soepel die wedstrijd man! Om vervolgens te zien dat ik als 1 of andere zwabberende octupus over het asfalt stamp. “WAT!? No way, zo loop ik echt niet!” Dat komt jullie ook zeker niet bekend voor?? Jullie zweten niet? Jullie hebben de perfecte loophouding. Jullie lachen altijd. Hebben jullie wel geluk zeg. Als je met mooi zijn bezig bent tijdens je sport, ben je ook niet volledig gefocused op wat je zou moeten doen. Zal me aan de kont roesten hoe ik eruit zie als ik hardloop. Look like hell. Feel like heaven!!

 • Nienke de Jong

  Wat vermakelijk dat iedereen hier zo serieus op in gaat. Het talent te kunnen relativeren en een portie humor loop je er klaarblijkelijk ook uit als hardloper. Bij heel veel inspannende activiteiten worden we lelijk: seks, huilen, hardlopen… en euh… gewichtheffen… bijvoorbeeld.
  Uiterst vermakelijk stuk! En nog vermakelijker dat zoveel mannen een beetje reageren als verongelijkte vrouwen! Briljant! You made my day! Hihihi!

 • Tessa

  Wat een onzin. Het gaat er toch niet uit hoe je er uit ziet tijdens het sporten. Big deal.

 • Hans

  Ach… tijdens het lopen mogen wij ook genieten van al die bezwete lijven van (te) dikke mannen in een midlife crisis, op te dure fietsen en te vaak gewassen teamkleding van andere merken dan hun fiets… vooral als het voorjaar begint komen ze als vliegen tevoorschijn en ‘koersen’ als Cavendish of Lars Boom midden op de openbare weg om na 10 kilometer al neer te ploffen, onder een hoop gekreun en gesteun, onder te luidruchtig commentaar over hun fabuleuze sprint van zojuist, om zich tegoed te doen aan appelgebak met slagroom (daar gaat je training…) en koffie (met zoetjes omdat ze anders te dik worden…)
  En dan heb ik het niet eens over hun bleke, ongeschoren O-benen en hun gezwalk en gemopper over de fietspaden waar wij als achteloze hardlopers onze kilometers maken…
  Ach… gelukkig heb ik dan als hardloper altijd een paar kleine punaises bij me.. en als ik dan weer richting huis ga, fiets ik mooi een andere route want ik weet waar de punaises liggen… (en maak ik toch weer mooi een paar heerlijke fietskilometers met ontspannen gezicht!)

  Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is een stijlfiguur waarbij dat wat klaarblijkelijk gezegd wordt, afwijkt van dat wat bedoeld wordt. Zodoende is ironie veelal alleen herkenbaar voor de geoefende of ingewijde verstaander. Om het verschil tussen het gezegde en het bedoelde uit te drukken, kan de ironie gebruik maken van verschillende andere stijlfiguren, zoals sarcasme en understatement. Met gezichtsuitdrukkingen en intonatie kan de gebruiker van ironie aan de verstaander extra hints geven dat zijn uitspraak niet letterlijk bedoeld is.
  In het Frans noemt men ironie wel eens “l’arme du faible” (het wapen van de zwakke), omdat het de zwakke daarmee mogelijk is om zijn mening te geven zonder dat het voor iedereen overduidelijk en daarmee gevaarlijk is.

  De fietsende loper / de lopende fietser

 • Gerard

  Ik loop vaak hard langs de Amstel. Langs dit mooie watertje wordt veel gesport. De volgende vier sporten worden het meest beoefend. Hardlopen, fietsen, vissen en roeien. Vaak wordt er gebeld als er een fietser langs wil. Het is altijd leuk om je weer te laten verrassen over de prijzen (full carbon en dat soort onzin) van de gemiddelde fiets in relatie tot de buik die er op zit.

  Ik denk bij die fietsers altijd. Ga toch vissen 😉

 • Jaap Jan

  Ik mis hier nog reacties op de locatie: omgeving Zwolle, waar significant lelijkere mensen wonen dan in mijn omgeving

  Verder beschouw ik het artikel als een gevolg van een positief fenomeen: de derde/vierde loopgolf, waarin veel mensen ontdekken dat zij vaker, en bij voorkeur zondagochtend als het mooi weer is, er op uit kunnen trekken om sportief en gezond bezig te zijn. Dat zij daarbij stuurse fietsers en norse skeeleraars in de weg lopen, daar moeten de desbetreffende groepen maar mee leren leven.

 • nienke de Jong

  @ Hans: misschien zou je het glaasje azijn dat je bij het ontbijt drinkt kunnen vervangen voor iets dat je iets beter geluimd de dag doet starten.
  In mijn beleving konden mannen altijd beter relativeren en beschikken ze veelal over meer humor dan de gemiddelde vrouw, maar wellicht vergis ik mij en is er een kentering gaande….

  • mirjam

   Sidekick de jong is nu ingezet?
   Marijn het is een schande. Jouw sportcarriere bestaat bij de gratie van de commercie. Je mag meerijden omdat je promotie brengt. Je bent een gedoogsporter.
   Hoe durf je zo te schrijven, zelfs al is het een grap, over mensen die hun best aan het doen zijn. Diezelfde mensen schreven steunbetuigingen aan je na je valpartij, ze kochten je boek en geloofden in je toen je een slecht jaar reed.
   Gewone mensen die naast hun drukke baan de moed hebben te gaan sporten.
   Schaam je, amateurrenster met contract!

  • Marijn de Vries

   @mirjam: ‘Sidekick De Jong’ heet Nynke, niet Nienke.

 • Ellen

  ik zou zeggen ga eens op een hardloopwedstrijd kijken waar foto’s gemaakt worden, wedden dat iedereen er ontspannen en vrolijk bijloopt!

 • Joep

  Daniël 9 oktober 2012 om 14:35
  Nu nog even de titel (‘hardlopers zijn lelijk’) goed en aandachtig lezen en dan opnieuw reageren.

 • Bjorn Paree

  Hardlopers lelijk ? Ja ! En daar ben ik trots op 🙂
  http://www.chatnrun.nl/docs/docs/cnr-7796-bjorn.jpg

 • Filip

  Voor een mens zonder tieten ligt je focus wel erg op lillen/ trillen. Uit ervaring kan je er natuurlijk niet over meespreken. Maar idd., een fiets(t)er met een zodanig dikke kont dat je het zadel niet meer ziet en pens op de bovenbuis is zoveel mooier. 🙂

 • Kieki

  Tja, hij heeft een punt! Al is het maar zolang een wedstrijd duurt, en nog even daarna.
  Voor de twijfelaars, check deze eens: http://www.viagladiola.tk

  Keep on smiling,

  Kieki

 • Marije

  Hmm… niet mee eens. Ik fiets zo’n 220 km per week, en dan glimlach ik bijna nooit (alleen als ik dik wind mee heb en het zonnetje schijnt). Ik loop meestal 2x per week hard en dan zul je mijn niet anders zien dan met een glimlach, puur ontspanning voor mij. En bij m’n laatste hardloopwedstrijd kwam ik ook met een grote glimlach en tevredenheid over de finish.

 • Nynke

  Hier de echte sidekick Nynke. Zelfs in nauwsluitende wielerbroek zie ik er na 240 kilometer fietsen nog appetijtelijker uit dan wanneer ik ook maar een kilometer hardloop.

 • Jaco

  Tip voor Nynke: wellicht niet gaan lopen in een nauwsluitende wielerbroek, er zijn tights en korte broeken waarin je veel lekkerder loopt 😉

Meer artikelen