Beursplein Protests against Merkel in Athens
109 seconden leestijd

Wie slim is, belegt in griekse aandelen

Als ik dit schrijf is het in Athene knap spannend, Angela Merkel is onderweg. Er is een heel gebied van het vliegveld naar de kantoren van de regering afgezet, naar verluidt zijn daarbij 7.000 agenten ingezet. Er wordt gestaakt, er wordt betoogd. Maar niemand weet wat Merkel precies komt doen. Ze zal toch wel wat spiegeltjes en kralen bij zich hebben, voor zover ik weet is ze niet suïcidaal.

Op de beurs in Athene is het inmiddels al het hele jaar feest, ze geloven daar wel én heilig in de goede afloop. Dat feest is er per saldo maar niet voortdurend, het is allemaal nogal manisch.

Ook rond het middaguur staat er weer een plus van een kleine 1,5 procent op de borden en daarmee is het de best presterende beurs in Europa. Vandaag, maar ook al het hele jaar. Sinds januari jongstleden steeg het in Athene al zo’n 23 procent, dus dáár had u moeten zijn. Zelf was ik er overigens ook niet dus dat gemengde gevoel kan ik met u delen.

Mocht de trukendoos van Angela leeg blijken te zijn, dan kan het natuurlijk ogenblikkelijk helemaal anders worden. Eerder dit jaar klapte Athene binnen een paar maanden volledig in elkaar. Tussen een top in februari en een bodem in juni zat zomaar een verschil van ruim 40 procent, u zou geruïneerd zijn. Zou u het in juni hebben aangedurfd, dan was uw winst vandaag zelfs zo’n 90 procent.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is (even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
  • Enricus

    Leuk verhaal. Het toont ook aan hoe opportunistisch de mens is en hoezeer deze beleggers er op vertrouwen dat Griekenland het rijke deel van Europa stevig in de tang heeft. Ze staan eigenlijk het noord-Europese geld met beide handen op te vangen, want geld dat naar de Grieken gaat zorgt voor stijgende koersen. De beurs weet meer dan wij…

  • robert beckman lapré

    Ben géén (top) econoom, lees nog al eens wat ( al dan niet in buitenlandse media), dat wel, maar vraag mij ,in alle gemoedsrust(?) af, wie bij volle verstand( “in his right mind”) in Griekenland zou willen investeren.Ga, met uw permissie, terug in de jaren vóór 1992, toen in datzelfde jaar een Griekse econoom Taris Fotortpoulos dit , n.m.m.uitmuntende(en éérlijke!) artikel over zijn vaderland schreef in de International Review of Applied Economics, voume 6, issue 1( 1992 pages 38-64) onder de kop “Economic restructuring and the debt problem; the Greek case”.Omdat de wet mij geen ruimte laat méér dan een aantal woorden te citeren uit artikelen,laat ik het aanhalen van bepaalde interessante hoofdstukken ” 3.1 The absence of a strong manufacturing sector”.,waarbij cijfers en produkten die werden ge-exporteerd ( 76% van de export bestond in 1988 uit textiel/kleding, markten die JUIST onder zware druk kwamen door moordende concurrentie uit goedkope(re)lonen-landen)Over de “ondergrondse”(zwarte markt) schreef hij dat gemiddeld e van 26% van het BNP als “buiten de boeken om plaatsvond”.Nu, een decennium larter begint het, steeds duidelijker tot ons door te dringen.Mijn vraag ( al ben geen Clarke, u weet wel de man die op 5 juli 2001 in het White House in een vergadering met de FAA,Secret Service,Coast Guard en INS zei “something is happening to this country very soon”) aan al die weldenkende dames/heren,waar was u, en hoe moet een belegger nu, 10 jaar later, iets zinnigs vinden om daar “in het zuiden”te beleggen?Ik zou zeggen”I showed you my hand, show me yours”.

Meer artikelen