Economie haven van piraeus (foto anp)
152 seconden leestijd

Er is nogal wat Grieks geld zoek in Zwitserland

Vaak heb ik medelijden met de Grieken. Maar vaak ook niet. Het schijnt zo te zijn dat Christine Lagarde, de vrouw die in 2010 directeur werd van het IMF nadat Dominique Strauss-Kahn één keer te vaak met zijn broek op zijn hielen werd aangetroffen – ze was toen nog minister van Financiën in Frankrijk – haar Griekse collega een nogal gevoelige lijst heeft gegeven.

Die lijst, opgeslagen op een USB-stick, bevat de namen van 1991 Grieken. Grieken die in Genève bij de wereldwijd opererende bank HSBC een – voor de Griekse belastingdienst – geheime rekening hebben. Niet dat de Griekse belastingdienst er onder normale omstandigheden iets mee zou hebben gedaan als ze er van wisten. Maar dat is een ander verhaal.

Daar, in Zwitserland, stonden tientallen miljarden die Griekenland goed zou kunnen gebruiken. Nu zijn er in Griekenland de afgelopen tijd wat regeringswisselingen geweest. Maar er werden nog meer ministers van Financiën gewisseld. En dan wil er wel eens iets zoekraken bij de overdracht van dossiers. Een USB-stick bijvoorbeeld.

Het bestaan van de USB-stick staat vast. Het aantal namen erop ook. Maar over de identiteit van de personen wordt nogal mistig gedaan en als die USB-stick zoek blijft, biedt dat ruimte voor speculaties. Zo zou er sprake zijn van een oververtegenwoordiging van politici en hun zakenvriendjes die nu, of in het recente verleden, een grote rol in het land speelden. Wie zou dat willen weten?

Nou ja, de voorzitter van de Griekse Tweede Kamer is, hangende een onderzoek, al tijdelijk teruggetreden. En kort geleden werd Leonidas Tzanis, een voormalig staatssecretaris, door zijn vrouw gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd.

Wel loopt er inmiddels een onderzoek naar zo’n 54.000 personen die samen zo’n 28 miljard bleken te bezitten, een bedrag dat in geen enkele verhouding staat tot het inkomen dat ze jaarlijks aangeven. Waarschijnlijk beschikken die stumpers niet over de juiste connecties, anders word je niet onderzocht. Er gaan nu wel stemmen op om drie ministers van Financiën onder ede te horen, die zouden elkaar de stick hebben overhandigd. Geen van hen heeft ooit opdracht gegeven tot een onderzoek. Dat komt goed uit want daarmee zou je er ook blijk van geven dat de stick bestaat.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Mark

  Belazerde, belazeren en blijven belazeren. Hoe hard moet de euroanus bloeden voordat we het niet meer lekker vinden?

 • Henk Meijer

  Tja, we worden grootselijk bedonderd, in de maling genomen, voorgelogen waar je bij staat, kortom de boevenbende is zo overweldigend dat we er confuus van zijn geworden. Kleine beetjes verhaal komen naar boven om de schrik een beetje te verdelen, want het geheugen des volks is maar beperkt voor de duur van een weekje of zo. Zo gaat het ook met besluiten in geheime bijeenkomsten. Elke keer een tussenbesluit dat vanzelf leidt tot onomkeerbare zaken. Dat wordt openlijk ook beweerd door die Luxemburger Juncker. Zo ook van Rompuy, die het ene plannetje na het andere lanceert en dan even kijkt of het schikt. In zijn eigen land weet hij niet van de grens van het taalgebied en haten de Vlamingen en de Francofonen elkaar intens. Opsplitsen is nog niet populair, maar opgaan in een federaal EU is voor hen een wenkend perspectief, toch Guy Verhofstadt? In de EU heeft niemand meer wat te vertellen oer het eigen territorium, de wetgeving, de belastingen en overige beslissingen. Dat Griekse geld in Zwitserland kan gemakkelijk worden geconfisceerd en dan zijn de problemen een heel eind opgelost. Bij de Zwitsers kun je ook gestolen geld stallen, net zo makkelijk. Bij Kees de Jager is het wel stijf, maar niet zijn poot. De Finnen zijn veel slimmer, die hebben onderpand voor hun geld en ook een exitmodel voor zichzelf. Wij? wij hebben straks Plasterk, of eigenlijk nu al voorstander van potten vullen met ons geld bij wie dan ook. De gemiddelde Griek betaald € 6,- belasting op elke
  € 100,- of helemaal niets. Ik heb het niet over die gepensioneerde stumpers daar, maar de rest moet werken en betalen. Of toch niet? Want eigenlijk doet zich de vraag voor dat ons belastinggeld voor totaal verkeerde doeleinden wordt gebruikt, dus weigeren ligt ook wel weer voor de hand. Dan de beuk er maar in hoor.
  Die hele EU is ondemocratisch en onacceptabel. En wat doen die gekke Zweden, die geven van Rompuy c.s. de Nobelprijs voor de vrede. Een land dat Sjors en Sjimmie uit de handel neemt en Assange bereid is uit te leveren aan de duivel deugt evenmin. Zweden? Ik moet daar meer van overgeven dan van de Grieken.

 • robert beckman lapré

  Toich verwonderd, las ik een 8 0ctober 2012 artikel in de Griekse media dat de onderzoekers van het Griekse SDOE ( Financial Crimes Unit) moeten uitleggen waarom deze onderzoekers 2 jaar lang niets met de inhoud van deze USB stick (1991 namen van personen die geld op de zwitserse tak van HSBC hadden staan)was gedaan.De eerste reaktie waren, ronduit vreemd( alleen al omdat mevr.Lagarde daarmee werd genoemd als zijnde “gebruik maken van gestolen voorwerpen”, waardoor de stick onbruikbaar was door gebruik van de “fruits of the poisonous tree”).En dat terwijl de Grieken plánnen (benadrukt) hebben het aantal daadwerelkelijke (nu is het officieel)belastingkantoren van 241 terug te brengen tot…….114 kantoren.Deze, geplánde (dat wel) sluiting zou de overheid 15 millioen eu/jaar (2013-2014) opleveren.De, nog steeds, onbeantwoorde, vraag is; wat deden de 241 maal x aantal ambtenaren per kantoor al die jaren vóór 2012 ? En dan spreken wij alleen nog maar over belastingontduiking/ontwijking.Het andere heikele onderwerp; de (uiterst) zwakke economie, waar Coca-Cola Hellenic Company al lessen uit trok, door haar hoofdkantoor naar Zwitserland over te brengen, en de financiele zaken naar Londen,doen het land ook geen goed.Toch moeten financiele topmensen ( bv dhr Zalm) al in 2005 in Jackson Hole( weet niet of hij toen was uitgenodigd) het “paper”van dhr Rafguram Rajan (chief economist IMF) “Has Financial Development made the world riskier”hebben gelezen.Of zij het hadden begrepen?

 • Nicodemus
Meer artikelen