Marinus Kirchjunger ereader-Txtr-Beagle
112 seconden leestijd

Gratis e-reader is een zegen voor de boekhandel

Er gloort weer een beetje hoop voor de met uitsterven bedreigde boekhandel: waarschijnlijk al dit jaar komt er een e-reader met echte e-ink op de markt voor nog geen 10 euro. Het ding is ontwikkeld door de Duitse firma Txtr en heet Beagle. Txtr presenteerde het apparaatje deze week op de Frankfurter Buchmesse. Klein, licht en op batterijen (!).

En omdat nou eenmaal niets in het leven helemaal is zoals het lijkt, heeft ook dit goede nieuws een keerzijde. Wat zeg ik, diverse keerzijden. Zo is het de bedoeling dat u de Beagle koopt als een soort ‘bijgift’ bij uw smartphone en moet het apparaat ook worden opgeladen via de telefoon. Verder zou op het lezertje maar plaats zijn voor 5 boeken, merkwaardig bij een geheugen van 4 Gb. De nerdgemeenschap vermoedt dan ook dat de telefoonapp die de boeken op de reader laadt de epubjes en pdf-jes omzet naar een veel zwaarder grafisch bestand. Vermoedt, want niemand heeft het ding al gezien, laat staan uit elkaar gehaald.

De Beagle loopt op 2 AA batterijen en wordt verkrijgbaar in kekke kleuren.

Maar toch: ergens (vermoedelijk) in het Verre Oosten is een bedrijf in staat om e-readers te maken voor een fractie van de prijs van nog geen jaar geleden. Mijn eerste e-reader kostte in 2008 320 harde euro’s, het exemplaar dat ik dit jaar voor mijn verjaardag kreeg 99 euro. Zoals ik enkele weken geleden al schreef: de e-readers worden gratis, maar de boeken niet.

Want dat is natuurlijk de volgende stap: Een grote boekhandelketen koopt miljoenen van die spotgoedkope e-readers en zet er enkele nieuwe boeken op. Vast, zonder de mogelijkheid ze te verplaatsen of te wissen. En die winkelketen zet de voorgeprogrammeerde readers in het winkelschap. Voor de prijs van een boek. Weggooi-e-readers. Al kunt u dan natuurlijk na lezing ook het ding verpatsen aan een nieuw soort antiquaar, namelijk eentje die in gebruikte eraders en batterijen handelt.

________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Lees ook
 • LeoLeesgraag

  Welnee joh. Zo’n cheapy e-reader betekent helemaal het einde van de boekhandel. Je kunt nu al een staterkitjes downloaden met dik 8500 Nederlandse titels. Dat krijg je in je hele leven al niet weggelezen. En tuurlijk, er zullen altijd actuele boeken zijn die je graag wilt lezen maar die nog niet gratis voor handen zijn. Alhoewel de nieuwe Rowling al binnen één dag voor iedereen beschikbaar was. Maar vooruit, zo heel af en toe wil je misschien nog wel een paar stuivers voor een digiboek neertellen. Alleen zul je steeds vaker denken, ach, ik heb nog heel wat lekker gratis digitaal leesmateriaal liggen… tegen die tijd dat ik dat uit heb is dat felbegeerde boek ook wel gratis beschikbaar. Niet dat ik deze ongezonde ontwikkeling nou zo toejuich. Het is meer dat ik me juist dooderger aan al die onnozelaars met hun zelfbedachte verdienmodellen die in 99% van alle gevallen niet op gaan. En die uiteindelijk tot het failliet van de boekhandelaar en een ernstige verschraling van het aanbod leiden.

 • Wim

  Wie boeken leest op zo’n apparaat, begrijpt de essentie van lezen niet.

  • julie

   En wat is de essentie van lezen dan volgens u? Daar ben ik erg benieuwd naar. Ik lees al meer dan een jaar via een ereader en kan daarom met recht zeggen dat ik nog minstens zo veel geniet. Volgens mij is de essentie van een boek de inhoud en niet de ‘verpakking’…..

 • Herman

  Vermoedelijk wordt er “zegen” (= weldaad) bedoeld, en niet “zege” (= overwinning).

  In de nieuwe journalistiek blijft het altijd raden.

  • rogierswagerman

   Zegen is mooier en beter. Het is veranderd en bedankt voor de reactie.

Meer artikelen