Spring naar de content

Gratis e-reader is een zegen voor de boekhandel

Er gloort weer een beetje hoop voor de met uitsterven bedreigde boekhandel: waarschijnlijk al dit jaar komt er een e-reader met echte e-ink op de markt voor nog geen 10 euro. Het ding is ontwikkeld door de Duitse firma Txtr en heet Beagle. Txtr presenteerde het apparaatje deze week op de Frankfurter Buchmesse. Klein, licht en op batterijen (!).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marinus Kirchjunger

En omdat nou eenmaal niets in het leven helemaal is zoals het lijkt, heeft ook dit goede nieuws een keerzijde. Wat zeg ik, diverse keerzijden. Zo is het de bedoeling dat u de Beagle koopt als een soort ‘bijgift’ bij uw smartphone en moet het apparaat ook worden opgeladen via de telefoon. Verder zou op het lezertje maar plaats zijn voor 5 boeken, merkwaardig bij een geheugen van 4 Gb. De nerdgemeenschap vermoedt dan ook dat de telefoonapp die de boeken op de reader laadt de epubjes en pdf-jes omzet naar een veel zwaarder grafisch bestand. Vermoedt, want niemand heeft het ding al gezien, laat staan uit elkaar gehaald.

De Beagle loopt op 2 AA batterijen en wordt verkrijgbaar in kekke kleuren.

Maar toch: ergens (vermoedelijk) in het Verre Oosten is een bedrijf in staat om e-readers te maken voor een fractie van de prijs van nog geen jaar geleden. Mijn eerste e-reader kostte in 2008 320 harde euro’s, het exemplaar dat ik dit jaar voor mijn verjaardag kreeg 99 euro. Zoals ik enkele weken geleden al schreef: de e-readers worden gratis, maar de boeken niet.

Want dat is natuurlijk de volgende stap: Een grote boekhandelketen koopt miljoenen van die spotgoedkope e-readers en zet er enkele nieuwe boeken op. Vast, zonder de mogelijkheid ze te verplaatsen of te wissen. En die winkelketen zet de voorgeprogrammeerde readers in het winkelschap. Voor de prijs van een boek. Weggooi-e-readers. Al kunt u dan natuurlijk na lezing ook het ding verpatsen aan een nieuw soort antiquaar, namelijk eentje die in gebruikte eraders en batterijen handelt.

________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.