Spring naar de content

Nederlandse terreurbestrijding is een potje paniekvoetbal

Afgelopen week ontstond er paniek omdat er was gedreigd bijna alle internetproviders in Nederland plat te leggen. Verhoogde staat van paraatheid bij de Coördinator Terrorismebestrijding en ongerustheid alom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Aanleiding voor al het gedoe is een video op Youtube in de sfeer van Anonymous. Daarin wordt gedreigd KPN, UPC, Tele2, Stichting BREIN en Ziggo op zaterdag 13 oktober plat te leggen. Allemaal organisaties die ook in mijn columns hier regelmatig voorkomen en meestal niet alléén positief.

Niet klaar
De video verscheen al op 6 oktober maar op 12 oktober begon pas echt in te zinken dat de dreiging voor de dag erna op de rol stond. Daarop riep het National Cyber Security Centrum, een onderdeel van de Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid, de bezetting op om klaar te zitten als het onheil zou toeslaan. Ook diverse bedrijven en bestuursorganen waren in verhoogde staat van paraatheid en hadden extra personeel werken.

De benadering verbaasde me in hoge mate. Op het moment dat iemand roept iets van plan te zijn, moeten veel organisaties allerhande maatregelen nemen om snel te kunnen reageren. Dat roept de vraag op hoe klaar die organisaties zijn op het moment dat een aanval of een grote verstoring niet wordt aangekondigd. Organisaties moeten immers altijd rekening houden met grote problemen en moeten een infrastructuur hebben om snel te reageren.

Paniekvoetbal
Iedere keer weer zie je dat er paniekvoetbal is als er iets gebeurt. Bij Diginotar werden we compleet overvallen en duurde het maanden voor alle problemen bedwongen waren. Toen ik met mijn Lichtbildausweis overal naar binnen liep, kon stemmen of aangetekende post kon ophalen, kwam de Coördinator Terrorisme Bestrijding met een heus ambtsbericht om voor mij te waarschuwen.

Terreurbestrijding betekent in Nederland vooral excelleren in paniekvoetbal.

We willen best een crisis accepteren en oplossen, maar dan moeten we hem wel eventjes inplannen in de agenda. Dat hebben we dus geleerd van een 16-jarige jongen die – naar nu blijkt – een grapje uithaalde en daar zijn excuus voor heeft gemaakt in weer een mooie video.

Lange weg te gaan
Een jongen van 16 legt nu uiterst pijnlijk het gebrek aan regie bloot, maar ook de onmacht van veel bestuurders die daarbij hoort. Net als trouwens een andere 16-jarige jongen die nu om een flauwe grap over Project X moet opdraaien voor de totale paniek van een burgemeester. Deze schatte eerst zaken niet goed in, maar ging als een cowboy handelen om vervolgens weer bij zinnen te komen.

Bang voor alles wat internet is, vergeten veel mensen dat gecoördineerde rellen van alle tijden zijn en dat je daar internet niet perse voor nodig hebt. De actie “Geen woning, geen kroning”, de Nieuwmarktrellen zijn daar een mooie voorbeelden van.

Bange bestuurders die in de stress schieten over tweets, video’s of andere uitingen van 16-jarigen snappen echt niet dat er internetdreigingen zijn waar je je nu op moet voorbereiden. Er is nog veel werk aan de winkel. En dat is geen grap.