Spring naar de content

Een Griekse bank koopt u voor één euro

Zojuist maakt de Franse bank Crédit Agricole bekend dat het de Griekse bank Emporiki verkoopt aan Alpha Bank voor één euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Crédit Agricole neemt daarmee een verlies van twee miljard op dit voormalige pareltje dat zichzelf op de website nog altijd omschrijft als

A GROUP OF COMPANIES with highly demanding goals and objectives, well-built presence in the market of financial investment services, anthropocentric orientation and dynamic development strategy.

Dat je dat voor één euro kunt kopen! Nou ja, bankiers staan bekend om hun wollige taalgebruik en ingewikkelde terminologie die vooral is bedoeld om te voorkomen dat u en ik er tijdig iets van begrijpen. Tegen de tijd dat er bij ons iets begint te dagen is de winst en zijn de bonussen voor hen al weer achter de rug. Die twee miljard verlies is nog niet alles, Crédit Agricole koopt ook nog eens voor honderdvijftig miljoen aan obligaties van de koper, Alpha Bank, die ze ooit mag aflossen met de eigen aandelen.

Al met al lijkt het een staaltje van cut your losses van Franse zijde, het bloeden moet stoppen en als je niet langer de eigenaar bent, kun je er ook niet meer op verliezen. Hoewel, in dit geval misschien toch nog die honderdvijftig miljoen maar dat is het dan ook.

Er zijn nog veel meer Griekse banken die helemaal of voor een deel in buitenlandse handen zijn. Daar zal nu dus ook wel wat mee gaan gebeuren, de toon is gezet.

Het totaal een beetje overziende denk ik dat u voor zo’n honderd euro de halve Griekse bankensector kunt kopen. Er rest dan nog maar één vraag: hoeveel komt er nog bij? Want dat probleem, dat is voor honderd euro dan helemaal van u.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

 

Onderwerpen