Spring naar de content

Het wordt hoog tijd voor een thuiswerk-alarm

Het was weer bar en boos op de weg, donderdagochtend, en ik realiseerde me dat het seizoen is aangebroken van oneindig lijkende files op de snelwegen en vertragingen op het spoor. Kunnen we daar niet eens iets op verzinnen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Dat kan. Het CDA-kamerlid Sander de Rouwe pleit ervoor om werknemers een bonus te geven als zij bij (extreem) slecht weer bereid zijn thuis te blijven en daar te werken. Op zichzelf een goed idee, maar ik begrijp werkelijk niet waarom werknemers daarvoor beloond moeten worden. Uit wiens zak komt die bonus trouwens? Vermoedelijk uit die van de baas.

Als ik ‘s ochtends mijn woonplaats niet uitkom vanwege verkeersdrukte, dan bel ik mijn baas en zeg hem dat ik omdraai omdat het te veel tijd gaat kosten om op de redactie te komen. Mijn baas is een redelijk mens en geeft er zijn zegen aan. Hij is ook zakelijk, want de tijd die ik vermors in de file, had ik kunnen besteden aan het tikken van een leuk stukje op HP/De Site. Dus rijd ik naar huis en lever daar mijn bijdrage. Prettige bijkomstigheid is dat ik tussendoor boodschappen kan doen voor het avondeten, de jongste zoon van school kan halen en zelfs de boel in huis een beetje op orde kan brengen.

Nu leent niet iedere baan zich voor thuiswerken, maar in geval van slecht weer en verwachte grote belasting op het wegen- en spoornet, moet er een uitzondering gemaakt worden. Dat houdt wel in dat bazen erop kunnen vertrouwen dat thuisblijvend personeel er niet de kantjes van afloopt. Mocht er vergaderd moeten worden, dan zijn er genoeg mogelijkheden (skypen, teleconfereren).

Het voordeel van een ontspannen en productieve werkdag in de huiselijke omgeving zou voor de werknemer de grootste beloning moeten zijn. Toch niet een paar grijpstuivers, die ongetwijfeld belast zullen zijn.

Eigenlijk zou je het idee van Sander de Rouwe een wending moeten geven: werknemers mogen bij aangekondigde hevige regen- of sneeuwbuien niet eens de weg meer op om naar kantoor te gaan. Doen ze dat toch, dan krijgen ze een boete.

Het hoeft niet in het aanstaande regeerakkoord opgenomen te worden, maar werknemers en werkgevers kunnen onderling toch afspraken maken over thuisblijven bij slecht weer. En als er dan toch iets op nationaal niveau georganiseerd moet worden, laat dan het KNMI in het vervolg een thuiswerk-alarm afgeven.