Spring naar de content

25-jarig jubileum: de beurskrach van Zwarte Maandag

De dag leeft in de geschiedenis van de beurshandel voort als Zwarte Maandag. In één dag verloor de AEX 12 procent van zijn waarde, daarmee in tientallen jaren en soms wel eeuwen opgebouwde fortuinen wegvagend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het was in veel opzichten een bijzondere beurskrach, zeker als je hem afzet tegen de beurs en de economie van vandaag. In 1987 vond de daling plaats in een opgaande markt, meestal is dat niet zo: dan treedt een krach op in een trend, die trend versnelt dan opeens.

Nederland kwam er met 12 procent nog genadig af, de Dow Jones sloot die dag ruim 22 procent lager.

De kwaliteit van het televisie-signaal en de brillen verraden dat 25 jaar best lang geleden is.

Over de oorzaken is niet veel bekend. Het weekend ervoor had de Amerikaanse minisiter van Buitenlandse Zaken James Baker zich smalend uitgelaten over het Duitse economisch beleid, de Muur stond toen nog. Het zichtbare gevolg daarvan was dat de kapitaalmarktrente opeens flink omhoog schoot. Dat zal veel mensen hebben doen denken aan de rente rond de voorafgaande decenniumwisseling, die stond ook in Nederland ruim boven de 10 procent. Dat mocht nooit meer gebeuren. Zelfs de Nederlandse Staat leende in 1981 tegen ruim 12 procent.

We hebben er daarna nog een aantal gehad, plotselinge, felle dalingen van de beurs. De triggers zijn vaak te onbenullig voor woorden maar als ze op het juiste moment de beleggerspsyche weten te raken, dan kunnen de zandzakken voor de deur. Mij zou het niet verbazen als we er binnen nu en een jaar weer eentje krijgen, we lopen op heel dun ijs.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen