Spring naar de content

Grof geld verdienen aan Cuba

De dagen van Fidel Castro, althans in leven en op Cuba, lijken wel zo ongeveer geteld en zijn broer Rául, die zijn zaken waarneemt, toont wat verlichte trekjes. En dus cirkelen de eerste aasgieren boven het eiland in de vorm van Amerikaanse hedge-fondsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ze zijn aan de late kant want al in 2005 begon de Londense investment-boutique Exotix met een fondsje dat Cubaanse staatsobligaties opkoopt voor prijzen van 6 tot 10 cent ‘on the dollar’. Inmiddels is dat fonds al zo’n 200 miljoen dollar groot.

Zowel Exotix als die hedge-fondsen verwachten dat er na de dood van Fidel vaart zal worden gemaakt met Cuba’s entree in de westerse wereld. Eerst zal dat resulteren in het opheffen, door de Verenigde Staten, van het handelsembargo. En, zo leert de geschiedenis, niet lang daarna breekt daar dan de welvaart uit. Aan het opheffen van het embargo gaan doorgaans flinke besprekingen vooraf en altijd komt daar het omgaan met oude schulden aan de orde.

Een recente, nieuwe foto van Fidel Castro

Vijfhonderd procent rendement
Een recent voorbeeld daarvan is Irak, waar de staatsobligaties vóór de inval te koop waren voor een duppie per dollar, na de inval van de Amerikanen en het daarop volgende ‘normalisatieproces’ betaalde Irak 32 cent per dollar terug. Liberia betaalde ooit 21 cent terwijl hun schuld eerder voor 3 cent per dollar te koop stond. In 1993 vervielen in Vietnam dan eindelijk de Amerikaanse handelssancties, resultaat: een rendement van 500 procent in vijf jaar op die obligaties.

Er is dus flink wat geld te verdienen aan dit soort evenementen waarbij landen weer toegang krijgen tot de rest van de wereld. Je moet durven en tijd van leven hebben, want het zijn altijd langdurige en onvoorspelbare processen. Die Fidel is een taaie rakker.

Toch is het de inschatting dat de Cubaanse obligaties uiteindelijk tussen de 26 en 49 cent per dollar gaan doen en als je ze dan voor 6 tot 10 cent hebt gekocht, dan is dat een fabuleus rendement. Het moet een nachtmerrie zijn voor Fidel, deze eerste triomf van het kapitalisme die als vanzelf wordt ge-trigger-d door zijn dood.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.