Spring naar de content

Verslaat Facebook Google?

Gisterenavond, na het slot van Wallstreet, kwam Facebook met zijn resultaten over het derde kwartaal 2012. Een half uur later stond de koers zo’n 13 procent hoger, dat kan want er wordt nabeurs ook nog gehandeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Facebook rapporteerde een verlies maar dat kwam niet onverwacht, dat deed het over het tweede kwartaal ook. Dit verlies was wel aanmerkelijk kleiner. Wat beleggers op de banken deed springen was de groei maar vooral de samenstelling van de omzet.

publieke knieval
Er lopen inmiddels in de Verenigde Staten al processen over het feit dat het in kleine kring wél maar in grote kring niet bekend was, al voor de beursintroductie, dat de groei van de omzet terugliep omdat Facebook nog geen antwoord had op de enorme toename van mobiel gebruik. Hoe daar de adverteerders voor te lokken, daar had Zuckerberg c.s. de vinger nog niet goed genoeg achter zoals hij later ook bekende in een publieke knieval voor zijn teleurgestelde beleggers. Maar, zo gaf hij tegelijk aan, er werd heel hard gewerkt om met een oplossing van dit probleem te komen.

Intussen hadden beleggers zoiets als ‘zien is geloven’ en brachten het aandeel uiteindelijk omlaag tot wel 50 procent van de introductiekoers was gevaporiseerd.

Maar gisteren liet Facebook zien dat we misschien wel te maken hadden met opstartproblemen maar dat de motor nu toch aardig begint te lopen. Inmiddels komt 14 procent van de omzet uit mobiel gebruik en dat percentage groeit snel.

Slecht gedeeld
Vorige week maakte Google zwaar teleurstellende resultaten bekend, de opbrengsten per click daalden fors en Google heeft ook flink last van de opkomst van mobiel ten koste van traditioneel computergebruik. Google is nog ver van een oplossing. Dát aandeel stond op enig moment na de bekendmaking van de resultaten op een verlies van 11 procent.

Om het voor Google allemaal nog erger te maken: het is niet alleen Facebook dat aan de poten zaagt, ook Yahoo – wie kent die zoekmachine nog – is bezig aan een comeback. De  kaarten worden opnieuw geschud en op dit moment heeft Google niet de beste.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.