Spring naar de content

Hoe ziet het leven eruit als de olie op is?

Al jaren worden we gewaarschuwd dat de olie opraakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

De scenario’s van de uitkomsten van zo’n situatie zijn weinig florissant: economieën die stil komen te liggen, vliegtuigen die niet opstijgen en waarschijnlijk de nodige conflicten. We moeten dus nadenken over alternatieven. Een groep mensen die dat doet, komt binnenkort in Nederland samen. Deze groep kan echter rekenen op een hoop hoongelach.

De groep laat zich het makkelijkst aanduiden als de ‘free energy movement’ of ‘breakthrough energy movement’. Zij geloven dat er veel zuiniger kan worden gewerkt, dat het zelfs mogelijk is om op nieuwe manieren energie op te wekken. Honderden mensen hebben zich al bij de beweging aangesloten en studeren en experimenteren zich – vrijwillig of uit geloof – suf. Er circuleren al duizenden pagina’s documentatie.

Geen bewijs
Er is nog geen bewijs gepresenteerd waarop de groep zich kan laten voorstaan dat ze in staat zijn uit iets anders, of niets, energie te produceren. En snoeihard bewijs is natuurlijk wat wij, nuchtere Nederlanders, het liefst zien. Dat er wel theorieën zijn maar nog geen uitwerking in de praktijk, maakt het onderwerp ingewikkeld.

Daarbij komt iets anders. Er zijn betrokkenen bij de beweging die claimen dat bij andere bedrijven waar onderzoek wordt gedaan naar andere vormen van energie, de implementatie van nieuwe technologie wordt tegengehouden. Omdat de gevolgen van alternatieve energie-opwekking de maatschappij zouden kunnen ontwrichten. Ook dat valt niet eenvoudig te toetsen.

Interessant
Maar interessant zijn die gedachten wel. Als er een alternatieve vorm van energie mogelijk is, zijn we snel niet meer afhankelijk van olie. Bedrijven als Shell, Exxon of BP hebben dan nauwelijks nog bestaansrecht. Landen in het Midden-Oosten zien het belang van hun zwarte goud verdampen en daarmee verandert de machtsverhouding. Veel van de milieuproblematiek zou bedwongen kunnen worden.

En ja: als er op een andere manier energie kan worden gewonnen zijn er belangen om te verdedigen. Naast een heffing betalen we ook nog eens BTW over de benzine. Alleen dat verliezen, raakt de economie al. Ooit verbood de Amerikaanse overheid een man om fiscale redenen zijn auto op lijnzaadolie te laten rijden. Als je er over nadenkt is olie zo verweven met onze maatschappij dat we behoorlijke veranderingen tegemoet kunnen zien.

Innovatie
Toch is de beweging wel interessant. Dit gaat over innovatie, over het zoeken naar oplossingen voor de grote problemen die dreigen. Wat zou het een stunt zijn als we een oplossing vinden voor de enorme technologische groei die we nu meemaken. Het scenario van eindige energie is zorgwekkend en bedreigend voor de huidige maatschappij.

Op 9, 10 en 11 november wordt er in Hilversum een conferentie georganiseerd waar de beweging met mensen van over de hele wereld gaat spreken over technologieën en mogelijke consequenties.

Zijn het doorgeslagen mensen die op zoek zijn naar Haarlemmer Wonderolie of gaan ze echte innovatieve zienswijzen opleveren?