Spring naar de content

Het CV van Jeroen Dijsselbloem spreekt niet in zijn voordeel

Gisteren schreef ik mijn bijdrage voor HP/De Tijd op mijn iPad vanuit de ontbijtzaal van een Frans hotel. Ik was op de terugweg van een lang weekend in het buitenland. Ik twijfelde. Zou ik het, nu Jan Kees de Jager mij als minister ontvallen is, het alvast gaan hebben over zijn opvolger. Of toch maar iets anders. Het werd iets anders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar er was iets vreemds aan de hand. Op Wikipedia raadpleegde ik het profiel van Jeroen Dijsselbloem, de man die later op de dag zou worden beëdigd als de minister van Financiën. Ergens rond acht uur in de ochtend werd hij vermeld als de minister van Financiën in het kabinet Rutte-II. Maar dat was hij helemaal nog niet. Eerst moest hij nog beëdigd worden, naar later zou blijken zelfs tweemaal.

Nog zwaardere tijden dan onder De Jager
Het illustreert eens te meer de graagte waarmee dit kabinet zich profileert. Liever te vroeg dan te laat, zonder goed over de gevolgen te hebben nagedacht. Maar het maakte me zo mogelijk nog nieuwsgieriger naar de kwalificaties van deze man die, in mijn ogen, nóg zwaardere tijden tegemoet gaat dan De Jager heeft gehad. Dat moet wel een krachtdadige en zeer bekwame krachtpatser zijn. Ik ging uit van een langjarige ervaring in het internationale financiële circuit en verbaasde me er over dat ik hem niet als zodanig kende. Eerder als een hondstrouwe secondant in de Tweede Kamer, niet bepaald schitterend op grote financieel-economische onderwerpen.

Zijn Wikipedia-profiel maakt het mysterie van zijn benoeming op deze post eerder groter dan kleiner. Hij heeft landbouweconomie gestudeerd. Dat is niet niks maar om nu te zeggen dat dit je kwalificeert voor de zwaarste portefeuille, nou nee. In de Kamer bouwde hij zijn reputatie door ‘onder meer bezig te houden met integratiebeleid en illegalenbeleid. Hij zet zich verder onder meer in tegen gewelddadige computergames en seksistische videoclips‘. Hij leidde in 2007 een parlementaire onderzoekscommissie naar onderwijsvernieuwingen, de zogenaamde Commissie-Dijsselbloem. Ook al niet echt een logische stap naar een overleg van de G20.

Dijsselbloem heeft alleen in Den Haag gewerkt
Zijn hele loopbaan heeft zich, direct na zijn studie, in ambtelijk en politiek Den Haag afgespeeld. Dat zal er zeker aan hebben bijgedragen dat Frits Wester maandag bij Pauw & Witteman kon opmerken dat dit clubje mensen zich de afgelopen weken heeft opgesloten en daarbij uit het oog verloor om welke mensen het eigenlijk ging. Dijsselbloem, die als tweede man naast Samsom aan de onderhandelingen deelnam, zal daar zeker niet op gewezen hebben.

Het is nog te vroeg om over hem te oordelen maar het is wel duidelijk dat Nederland met Dijsselbloem niet inzet op een doorslaggevende positie in welk Europees of wereldwijd financieel overleg dan ook. Dat was natuurlijk al zo, maar onder De Jager kon je makkelijk denken dat het de internationale collega’s dun door de broek liep als Jan Kees het woord nam.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.