Spring naar de content

En dan wordt SNS-Reaal nu ontmanteld

Gisteren kwam SNS-Reaal met de cijfers over het derde kwartaal. Beleggers ‘beloonden’ het aandeel met een vrije val van 9 procent. Ik moet zeggen dat ik respect heb voor de manier waarop topman Ronald Latenstein sinds zijn aantreden deze vrachtwagen met keien bergopwaarts probeert te trekken. Het gaat niet lukken, het is er de tijd niet voor. Alles zit tegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Tegelijk maakte ING vandaag bekend dat Sjoerd van Keulen terugtreedt uit de Raad van Commissarissen. Dat mogen dan op zichzelf staande feiten lijken, ze zijn het niet. Kijkt u maar eens hier, ik schreef al eerder over de voormalige topman van SNS die de ellende daar als erfenis achterliet. ING zal Van Keulen uiteraard in lege bewoordingen bedanken voor al zijn diensten. Maar ik denk dat wat mensen op de achtergrond bij ING zich hebben gerealiseerd dat dit even niet het moment is om een man met die geschiedenis als toezichthouder te hebben. Natuurlijk is zijn vertrek helemaal zijn eigen keuze geweest, het persbericht zegt daarover:

Mr Van Keulen’s decision to resign from the Supervisory Board is based on personal reasons and the desire to rebalance his priorities.

En de lege woorden luiden als volgt:

We regret but respect Mr Van Keulen’s decision. We are most thankful for his valuable efforts and contribution to ING and wish him all the best for the future” said Jeroen van der Veer, Chairman of the Supervisory Board of ING Group.

Sjoerd van Keulen

De reus en het dwergschap
Sjoerd van Keulen was de man die van zijn dwerg een reus wilde maken. Maar wat is er eigenlijk mis met dwergen? Ze kunnen doorgaans op heel veel sympathie rekenen. Onder van Keulen was er sprake van fusies en overnames, onder meer van Property Finance, de – zoals we nu weten nogal rotte – financieringstak van het Bouwfonds

De weg terug wordt een pijnlijke, er moet heel veel van af als een reus kiest voor het dwergschap. SNS-Reaal vraagt de Overheid nu die staatssteun, die ze toch niet kan terug betalen, om te zetten in aandelen. De bank zet zijn slechtste onderdelen – eerst dachten we dat het alleen om vastgoed ging maar op de grote hoop wordt nu ook een fors pakket leningen aan het bedrijfsleven gegooid – apart in een zogenaamde bad bank. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, ook zo’n bank moet worden gefinancierd want de uitverkoop die op zo’n besluit dient te volgen kan zo maar tientallen jaren duren.

Toekomst
Ook de voorgenomen verkoop van kroonjuwelen als verzekeringsdochters als Reaal en Zwitserleven loopt vertraging op en biedt mogelijk niet de verwachte oplossing; de omstandigheden zijn zó slecht dat de opbrengsten relatief marginaal zullen zijn.

Het wachten is op betere marktomstandigheden en die zie ik – in een tijd waarin zelfs het IMF pessimistischer is dan ik – voorlopig nog niet.

Uiteindelijk wil SNS als dwerg doorgaan als bank voor consumenten. Ik hoop oprecht dat ze die stip op de horizon gaan halen. Want een échte consumentenbank, daaraan is in Nederland grote behoefte.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.