Spring naar de content

ING blijft bloeden in Spanje

Gisteren kwam ING, bank en verzekeraar, met de cijfers over het derde kwartaal. Over ING en Spanje heb ik dit jaar al een paar keer geschreven, ik vond – en vind – dat de risico’s daar nogal onderschat worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Bij de cijfers over het eerste kwartaal liet ING in mei j.l. weten:

‘Er zijn een aantal serieuze kwesties in Spanje, maar we doen het behoorlijk goed’, zei Hommen, de topman, tegen de pers. In een nadere toelichting zei chief risk officer Wilfred Nagel dat de portefeuilles in Spanje ‘van hoge kwaliteit” zijn en dat er geen reden is om extra stappen te nemen, hoewel de vastgoedprijzen in Spanje onder druk blijven staan’.

Geen vuiltje aan de lucht
In die uitlating zag ik een parallel met die van ING in 2008, toen ging het over hun belang bij de Amerikaanse onroerendgoedmarkt. Er zou geen vuiltje aan de lucht zijn. Maar ING moest niet lang daarna wel gered worden.

Bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal bleek al dat ING, in tegenspraak met de een kwartaal eerder gewekte verwachtingen, toch maar flink aan het kappen was geslagen in de Spaanse hypotheekmarkt. Daarover merkte ik op dat dat laaghangende fruit het eerste en het makkelijkste te plukken is.

Eén miljard verlies?
Nu zijn we dan bij het derde kwartaal, gisteren gepresenteerd. Het verlies bij het dumpen van de portefeuille (er zit ook wat Ierland bij) bedroeg een kwart miljoen euro op een portefeuille van 2,4 miljard. In oktober kwam er nog eens 119 miljoen verlies bij – de teller voor 2012 staat nu op zo’n 600 miljoen verlies – en we zijn nog lang niet klaar. Nog altijd heeft ING een exposure van 39 miljard euro op Spanje.

De verliezen lopen dus op en ik verwacht dat het vierde kwartaal zeer fors gaat worden. Als alles volgens plan verloopt heeft Spanje op 1 januari 2013 zijn bad bank, daarin wordt al het incourante onroerend goed van de banken gedumpt. Maar wel tegen échte marktwaarde, er zal eerst enorm moeten worden afgeboekt. ING doet aan die bad bank niet mee maar zal door die herwaardering wel gedwongen worden met de werkelijke waarde van zijn onderpand naar buiten te komen. Dat wordt geen feest. Het zou mij niet verbazen als de teller na 2012 op één miljard verlies komt, op overwegend Spaans onroerend goed.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen