Spring naar de content

Domme jongens daar op Wall Street

Het was even spannend tijdens de campagne,maar uiteindelijk heeft het recht gezegevierd en is het goed gekomen. De oprichtster van het Consumer Financial Protection Bureau dat de uitwassen in de financiële sector aan banden leg, democraat Elizabeth Warren, is de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts geworden! Oh ja, en Barack Obama heeft natuurlijk ook gewonnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Krugman

Nu valt er een boel op te ruimen; als duizenden, misschien wel miljoenen rechtse hoofden uit elkaar knallen, krijg je een grote smeerboel. Let er trouwens ook even op dat de peilingen het bij het rechte eind hadden. Mag ik een uitnodiging als Nate Silver tot president wordt beëdigd?

‘God, guns and gay rights’
Maar nu even serieus: er is iets belangrijks gebeurd namelijk dat we nu het echte ‘echte Amerika’ zien. Al een tijd lang claimen rechtse politici – en ook een aantal commentatoren – dat het ‘echte Amerika’ (en dus het enige dat telt) het land is van de blanke mensen op het platteland. Dat zouden dan ook de mensen zijn waar beide partijen hun normen en waarden op moesten baseren. Ondertussen werd de bevolking in werkelijkheid steeds gemengder en minder blank, en ook steeds toleranter. De verkiezing van Obama in 2008 was geen uitschieter, maar een uiting van het land dat we aan het worden zijn. En ja, dat steeds kleurrijkere en, als je het mij vraagt, betere land heeft overtuigend gewonnen.

Ik wil ook even de aandacht vestigen op het feit dat sociale onderwerpen, voorzover ze in deze verkiezingsstrijd een rol hebben gespeeld, in het voordeel van de democraten hebben gewerkt. God, geweren en homorechten hebben de kiezers niet overtuigd om dan maar rechts te stemmen; maar de waardigheid van vrouwen heeft sommige mensen wel overtuigd om democratisch te stemmen. Een enorm belangrijke avond voor waarheid, rechtvaardigheid en het echte ‘echte Amerika’.

Domme jongens
Er gaan nu een aantal lijsten rond met daarop de grootste winnaars en verliezers van de verkiezing; vreemd genoeg heb ik nergens zien staan hoe slecht deze uitslag is voor de masters of the universe op Wall Street.

Hoe zat het ook alweer? De financiële industrie heeft eerst zichzelf en de rest van de wereld tot aan het randje van de afgrond gebracht; toen zijn ze gered door de belastingbetaler. Waren ze dankbaar? Welnee, de financiële top was woedend op Obama omdat die zo nu en dan suggereerde dat ze zich misschien ook wel soms een beetje misdragen hadden. Investeringsbankiers, die over het algemeen vaker democratisch stemmen, liepen en masse over naar Mitt Romney en doneerden veel geld aan zijn verkiezingscampagne. Ze hoopten zonder twijfel terecht dat een regering met Romney aan het roer de financiële hervormingen weer terug zou draaien en hun rijkdom met het respect zou behandelen, waar ze van nature recht op hebben.

Maar, Romney verloor en Obama won. De grenzen van hun macht zijn pijnlijk duidelijk geworden en de herkozen president is ze helemaal niets schuldig.

Heb ik trouwens al laten vallen dat Elizabeth Warren, weet u nog de oprichtster van het Consumer Financial Protection Bureau, de senaat in gaat – een senaat die veel progressiever en minder Wall Street – gezind zal zijn?

Niet zo handig gedaan, jongens.