Spring naar de content

Gaza: showroom voor de Israëlische wapenindustrie

In de internationale pers viel mijn oog op een bericht over een – onbedoeld maar in bepaalde kringen zeker welkom – bijeffect van de ellende die zich op dit moment, alweer, afspeelt tussen Israël en de Gazastrook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Tijdens de tweede Libanonoorlog vielen er als gevolg van maar liefst vierduizend op Israël afgeschoten raketten 44 Israëlische doden en moesten meer dan een miljoen Israëli’s worden geëvacueerd uit het gebied dat onder vuur lag. Tussen 2000 en 2008 vuurde Hamas vanuit Gaza nog eens zo’n aantal af.

Iron Dome
Israël, dat een reputatie met zijn veronderstelde high tech leger en dito middelen heeft hoog te houden, had – vooral in de ogen van zijn eigen burgers – geen goed antwoord op dat bombardement.

Dat leidde er in 2007 toe dat het Israëlische bedrijf Rafael Advanced Defense Systems samen met het Israëlische leger een nieuw afweersysteem ontwikkelde dat nu grote internationale bekendheid krijgt door het huidige conflict. Het systeem heet Iron Dome en is op dit moment het meest trefzekere voor afweer van korte afstandsraketten. Het haalt, zo wordt geclaimd, 90 procent neer van alle raketten met een bereik tussen de vijf en de zeventig kilometer. Ook mortiergranaten gaan eraan. En vliegtuigen die tot tien kilometer hoogte vliegen.

Een van de vier Iron Dome installaties

Ploegendienst
Op dit moment zijn er vier installaties in gebruik; de volgende is in 2013 klaar. Er wordt niet op alles geschoten dat beweegt, de raketten zijn peperduur dus een vijandige raket die in de woestijn dreigt neer te slaan mag dat gerust doen.

De belangstelling van nogal wat andere landen is nu gewekt; vergelijkbare systemen met zo’n hoge graad van effectiviteit zijn nog nergens te koop. Het bewijs wordt dagelijks geleverd, de werknemers van Rafael werken inmiddels in ploegendienst, zeven dagen per week.

Het is een macabere situatie, het verdienmodel voor Iron Dome ontvouwt zich door de tikkende tijdbom die het Midden Oosten nog altijd is.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.