Spring naar de content

Ach, onze pensioenen kunnen best nog even wachten

Het kan u niet ontgaan zijn dat er van alles mis blijkt te zijn met ons pensioenstelsel. Vroeger wist u één ding zeker: ooit hoefde u zich nergens meer zorgen over  te maken, dan was er uw pensioen. Jaren voor betaald, in veilige en bekwame handen. U kon niet wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het Nederlandse pensioenstelsel werd – overigens vooral door onszelf – geprezen als een van de beste, zo niet het beste, ter wereld. Er werd zorgelijk gekeken naar andere landen waar helemaal geen enorme potten met geld zijn gespaard om toekomstige verplichtingen te dekken. In die landen hebben ze, heel armoedig, een omslagstelsel. Dat hebben wij ook, maar ten dele, met onze AOW. Je betaalt er jaren premie voor die wij als belasting voelen en zien. En als je maar genoeg jaren in Nederland bent gebleven heb je er recht op.

En toen kwam de klap. Met de kredietcrisis werd duidelijk dat we er met onze pensioenen helemaal niet zo goed voor staan. Al veel eerder was daar opeens het middelloon terwijl u al jaren voor een eindloonregeling had betaald. Het uitgangspunt dat je pensioen bij volledige opbouw (in veertig jaar), inclusief AOW toch al snel 70 procent van je laatstverdiende salaris zou gaan bedragen kon in de prullenbak. Met de middelloonregeling mag u blij zijn als u, bij een normaal verloop van uw carrière en volledige opbouw, uiteindelijk op 50 procent van uw laatste salarisstrook uit komt.

Maar zelfs dát gaat u nu waarschijnlijk niet redden, het stelsel moest op de schop want het werd onbetaalbaar. U leeft te lang, die trend, die al tientallen jaren zichtbaar was, hadden onze specialisten helemaal gemist.

In 2010 was er het pensioenakkoord tussen de vakbonden en werkgevers, we hadden weer eens gepolderd. Het duurde nog een jaartje om het helemaal uit te werken maar dat was in 2011 zover. Maar dan nog is het papier, het moet ook nog geïmplementeerd worden in weet ik veel hoeveel regelingen en wetten. Daarvoor hadden de specialisten een traject voor ogen dat van 2013 een overgangsjaar zou maken terwijl het er in 2014 helemaal zou zijn.

Niet dus. Woensdag maakte Jetta Kleinsma – over haar geen kwaad woord, ze wordt ook maar gestuurd – in haar rol van staatssecretaris van Sociale Zaken bekend dat het 2015 wordt. En wat het dan precies wordt? Goeie vraag.

We hebben in ons land zo’n gevoel voor urgentie dat het vijf jaar mag duren voordat een overeenkomst op toch niet het minste gebied is omgezet in wet en regelgeving.

Deze week belandde het consumentenvertrouwen op het laagste punt ooit. Gek hé.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.