Spring naar de content

Wordt het in december nog wat voor beleggers?

Vorige week vrijdag sloot de AEX 7,71 procent hoger dan hij aan het begin van het jaar opende. Dat is een prachtig resultaat, zeker voor wie nu rente probeert te trekken op zijn spaarrekening. Die rente dekt alleen maar de inflatie als je je geld langlopend wegzet, voor meerdere jaren. Staat uw geld korter dan twee jaar op een rekening, dan eet de inflatie méér dan uw rente op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Normaal gesproken geldt het adagium: hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker de aandelen. Deze wet lijkt dit jaar op te gaan. Gezien de riante winst van de AEX lijken beleggers er namelijk zin in te hebben. Toch is dat maar schijn. De omzetten op de beurs – berekend als het aantal verhandelde aandelen – zijn al heel lang historisch laag, de laatste weken per dag nooit meer dan 100 miljoen stukken. En nog op 1 juni jl. stond de AEX op 283 punten, een verlies van ruim 9 procent in vijf maanden. Veel beleggers hielden het toen weer voor gezien, zo gaat het vaak. Maar wie op dat moment instapte kon later al weer 20 procent winst bijschrijven toen de AEX in september de 340 aantikte.

Een uitbraak op de beurs
De AEX beweegt zich nu al sinds juli in een bandbreedte van 320 – 340 punten. Dat moet een keer tot een uitbraak leiden. Welke richting dat wordt is heel diffuus, de meningen zijn zeer verdeeld.

Elke uitbraak zal gepaard gaan met geweld. Onder de 320 kunnen we ook in een paar dagen bij de 300 belanden, boven de 340 kan het 360 worden. Want tijdens zo’n uitbraak moeten heel veel beleggers die speculeren binnen die bandbreedte hun verlies gaan nemen, ze worden gedwongen stukken te kopen of te verkopen. Dat heet een squeeze en die zit er zeker aan te komen.Daarom zit ik zelf op dit moment zowel Long als Short, ik heb posities, ongeveer gelijk in tijd, die profiteren van zowel een stijging als een daling.

U denkt: dat is absurd, doe dan niks. Ik denk dat het anders is. Want dit soort posities kunnen in een extreme beweging zomaar 5 tot 10 maal zoveel waard worden. Dan lijd ik verlies op de andere positie maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door die ene. Dat zou u ook kunnen doen, het echte risico zit ‘m erin dat we langer dan ik nu denk blijven voortkabbelen in de genoemde bandbreedte. Dan verlies ik zowel Long als Short.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen