Spring naar de content

Kredietbeoordelaars maken zichzelf belachelijk

Op deze plek schreef ik al vaker dat de meningen van financiële analisten over aandelen een goede contra-indicator zijn. In het laatste nummer van Effect, het blad van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), wordt dat nog eens geïllustreerd. De aandelen die de analisten voor 2012 aanbevolen, leverden een gemiddeld rendement op van 3 procent; de aandelen die ze ernstig afraadden maar liefst 15 procent. U heeft er dus wel wat aan, aan hun oordeel, als u maar koopt wat ze afraden en wegdoet wat ze aanraden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het lijkt erop dat het oordeel van die analisten nu ook geldt voor kredietbeoordelaars als Moody’s, Fitch en Standard & Poors. Hoewel ze ook leningen van bedrijven beoordelen komen ze de laatste jaren nog het meest in het nieuws door hun afwaarderingen van de kredietwaardigheid van landen. Triple A (AAA) met een stabiele outlook, dat is wat je als land moet willen hebben. Er zijn nog een paar landen met zo’n status, waaronder Nederland.

Contra-indicatie
Afwaardering van een land had heel lang als gevolg dat de rente op die staatsobligaties omhoog schoten. Dat was al zo met Griekenland, Italië en Spanje kwamen erbij. En dat maakte de houdbaarheid van die staatsschuld onder druk stond, de hoge rentes waren niet op te brengen. Dat mechanisme lijkt nu helemaal zoek, ook dreigt het fenomeen van de contra-indicatie.

Twee weken geleden verlaagde Moody’s de kredietstatus van Frankrijk, Standard & Poors had dat al eerder gedaan. En gisteren leende Frankrijk tegen de laagste rente ooit. De tienjaarsrente kwam zelfs onder de 2 procent. Italië leent tegen 4,6 procent, bijna 2,5 procent lager dan begin dit jaar. En jawel: bijna alle afgewaardeerde Europese landen lenen nu goedkoper dan begin dit jaar.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen