Spring naar de content

Geklungel bij ABN AMRO

Drie weken geleden gaf een analist van ABN AMRO een Sell-advies voor het aandeel Imtech. Een Sell-advies geef je niet zomaar, je adviseert beleggers om het aandeel van de hand te doen. En wel nú. Er moet dan iets aan de hand zijn.Tegelijk publiceerde de analist – Teeuwisse is zijn naam – een rapport over Imtech waarmee hij zijn advies onderbouwde. Hoewel, onderbouwen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Lang niet alle lezers van mijn bijdragen zullen actieve beleggers zijn, laat staan dat ze Imtech kennen. Jarenlang werd – en door velen: wordt – Imtech gezien als hun beurslieveling. Het is een zogenaamd Midkap-fonds, het noteert in de AMX. Maar door de forse groei die het bedrijf jaar op jaar maakte en de navenante belangstelling voor het aandeel, is de kans groot dat Imtech volgend jaar een hoofdfonds wordt en deel uit maakt van de AEX. Ik citeer van de profielpagina:

Royal Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Deze combinatie maakt het mogelijk totale technologische oplossingen aan te bieden. Met 29.000 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van ruim 5,1 miljard euro op jaarbasis.

Imtech heeft sterke posities in de markten gebouwen en industrie in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa, Zweden, Noorwegen, Finland, de UK, Ierland, Spanje en Turkije, alsmede op de Europese markten van ICT en traffic en in de mondiale maritieme markt. Imtech bedient circa 23.000 klanten.

Geen kleine jongen dus, eigenlijk gewoon een bedrijf waarop Nederland trots zou mogen zijn.

Terug naar het Sell-advies van ABN AMRO. Sinds kort verplicht de AFM partijen die speculeren op een koersdaling (‘Short‘-gaan) daarvan melding te maken in een register als hun posities een bepaalde omvang bereiken. Daarmee kunnen andere beleggers zien hoe grote partijen het aandeel zien. Ongeveer ten tijde van het ABN AMRO-advies waren er Short-posities op het aandeel voor maar liefst 4,4 procent van alle aandelen van Imtech. Dat is zeer fors, op een gemiddelde beursdag worden niet meer dan zo’n 600.000 verhandeld terwijl er 87 miljoen aandelen uitstaan. Onder Short-gangers bevond zich het beruchte hedgefund TCI, The Childrens Fund, dat jaren geleden met een belang van één procent ABN AMRO op de knieën kreeg.

Je krijgt hier een heel naar gevoel bij. Hoeveel toeval kan het zijn dat er zoveel partijen in zo’n forse mate profiteren van een koersval terwijl tegelijkertijd dat ABN AMRO-rapport voor een koersval van tien procent in één dag zorgde?

En welk nieuws bevatte dat rapport dan helemaal. Eigenlijk was het de stelling dat Imtech in toenemende mate problemen gaat ondervinden van het gebruik om grote klanten, vooral in Duitsland, heel lange betalingstermijnen te gunnen bij het betalen van de rekening. Want als Imtech het geld niet snel ontvangt, dan kan het zijn leveranciers niet op tijd betalen. Echt nieuws was het niet maar misschien wel voor beleggers. Nieuws zou het kunnen zijn dat die betalingstermijnen snel oplopen en steeds langer worden.

Donderdag, drie weken later, kwam ABN AMRO met een herzien rapport. Je zou zeggen: weg ermee, een analist die zijn eigen rapport binnen drie weken moet herzien, dat is een klungel. Nog steeds gaan Imtech en de bank vechtend over straat want er is ook een definitiekwestie. Imtech zegt dat een betalingstermijn aanvangt als ze een factuur verstuurt. Zo denkt ongeveer iedereen er over. Maar ABN AMRO niet, die begint te rekenen als de eerste uitvoeringshandeling wordt verricht. Die combinatie: een herzien rapport binnen drie weken, een definitie die niemand hanteert én de aanwezigheid van enorme Short-posities in de markt maken het terecht dat Imtech de AFM heeft gevraagd een onderzoek in te stellen. Zoveel toeval bestaat gewoon niet.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen