Spring naar de content

Kerstsfeer bij Apple en Samsung?

In een land waar de tachtigjarige oorlog de maat der dingen is stelt de oorlog tussen Samsung en Apple nog niet zo veel voor. Het gedoe tussen beide – voormalig verliefde – partijen duurt inmiddels een paar jaar. En het gaat om uw en mijn huiskamer. En portemonnee. De kans dat wij vroeg of laat voor een of meerdere apparaten van een van beide merken hebben gekozen, is groot. Voormalige grote partijen als Nokia, HTC en RIM (Blackberry) zijn inmiddels gemarginaliseerd, de kans dat één ervan nog overeind komt, is klein. Maar niet uitgesloten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Gisteren waren er in de heilige oorlog tussen Samsung en Apple twee buitengewone gebeurtenissen. In de Verenigde Staten wees een Amerikaanse rechter (saillant: van Koreaanse afkomst, net als Samsung) een door Apple gevraagd verkoopverbod voor Samsung-spullen af. De reden was bijzonder: het was geen oordeel over de mate waarop Samsung inbreuk maakt op Apple-patenten. Dat dit zo is staat voorlopig vast, Samsung moet ruim een miljard dollar schadevergoeding betalen aan Apple. Uiteraard wordt daar weer over verder geprocedeerd. De rechter wees het verkoopverbod af omdat de marktpositie van Apple dan zo sterk zou zijn dat de Amerikaanse consument in zijn keuzevrijheid zou worden beperkt.

Iets later kwam het bericht dat Samsung in Europa alle rechtszaken tegen Apple intrekt.

Je zou zomaar kunnen denken dat de kerstgedachte heeft postgevat in de raden van bestuur van beide giganten. Er is sprake van een onwerkelijke situatie. Aan de ene kant is Samsung al jarenlang een belangrijke strategische leverancier van Apple als het gaat om allerlei componenten voor de iPads en iPhones. Maar tegelijk vechten ze elkaar de tent uit als het gaat om hun eindproducten. Op de achtergrond speelt Steve Jobs’ uitspraak dat hij een thermonucleaire oorlog zou beginnen tegen Google vanwege de ontwikkeling van het concurrerende mobiele Android. Hij was vooral ook woedend omdat de voormalige topman van Google jarenlang als lid van de raad van commissarissen van Apple in de keuken had kunnen keuken en daar misbruik van blijkt te hebben gemaakt. Waarom dan niet tegen Google in het geweer gekomen?

Het antwoord op die vraag is simpel: een veel kleinere kans van slagen. Bovendien raakt Apple Google indirect veel harder via Samsung, de grootste afnemer van Android. Op die manier raak je de concurrerende software én hardware.

Jobs is er niet meer en zijn opvolger Tim Cook beweert bij hoog en bij laag dat hij een vreselijke hekel heeft aan procederen. Wie weet komt er nog vrede op aarde, althans in de mobiele wereld.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.