Spring naar de content

Wederopstanding Blackberry en Nokia

De strijd om de portemonnee van de smartphone-kopers lijkt helemaal gestreden te worden door Apple en Samsung. De aandelen van voormalige beurslievelingen als RIM, de maker van de Blackberry, en Nokia gingen – in beleggingstermen – door het putje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar de laatste maanden lijken – in elk geval op de beurs – de kaarten opnieuw geschud te worden. Zo noteerde het aandeel RIM – Blackberry – op 24 september j.l een dieptepunt van 6,10 dollar. Maar deze week werd alweer een niveau van 14 dollar aangetikt. Voor beleggers van het eerste uur is dat nog steeds flink inleveren want nog in juni 2006 was de koers 95 dollar. Maar wie het in september j.l. aandurfde heeft een leuke Kerst.

Nokia doet het relatief nog beter, althans recent. In juli van dit jaar werd € 1,23 genoteerd, recent was het even € 3,24. Ruim 200 procent winst in een half jaar, daar droom je van. Maar ook hier is het feestje er alleen voor nieuwe beleggers, in december 2007 was de koers nog ruim 27 euro.

Vanwaar dit recente enthousiasme? Vandaag kom RIM met kwartaalcijfers en waarschijnlijk ook met nieuws over het in 2013 uit te brengen nieuwe model, de Blackberry 10. De verwachtingen zijn hoog gespannen maar kunnen niet zijn gebaseerd op eerdere productintroducties. De afgelopen jaren mislukte er veel.

Intussen is de nieuwe Nokia Lumia al uit, met het nieuwe Windows 8. Harde verkoopcijfers zijn er nog niet maar wel is bekend dat de verkopen van Windows 8 op tablets, onder meer van Microsoft-zelf, zwaar tegenvallen.

In het derde kwartaal van dit jaar was het gezamenlijke marktaandeel van iOs van Apple en Android van Google (onder meer draaiend op Samsung) maar liefst 89,9 procent. Er wordt door RIM en Nokia, samen met nog wat andere kleine aanbieders, dus gevochten om de kruimels.

Vorige week vroeg een huisschilder mij of hij niet in Nokia moest stappen. Dat was door iemand op de televisie geadviseerd. Als aandelen door de man in de straat worden overwogen is de grootste stijging meestal achter de rug, er resteert dan meestal alleen nog een sucker’s rally.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.