Spring naar de content

De politiek ligt in bed met de media (ook in Frankrijk)

In 2010 bracht Joris Luyendijk het boekje ‘Je hebt het niet van mij, maar…‘ uit waarin hij (niet als eerste overigens) uit de doeken deed hoe de Nederlandse politiek verweven is met lobbyisten en journalisten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Nog wel op verzoek van Nieuwspoort, het gesloten bastion der informele democratie, waar het journaille, parlementariërs, bestuurders en lobbyisten bespreken waar het naartoe moet met Nederland, en hoe.

Het zorgde maar voor weinig ophef. Begrijpelijk, want wie verbaast er zich nog over dat het zo werkt? De Haagse NOS-verslaggever Job Frieszo werd voorlichter van minister Uri Rosenthal (wat fijne tenenkrommende Powned-televisie opleverde), Jack de Vries ging na zijn staatssecretarisschap bij Defensie aan de slag als lobbyist voor JSF-bedrijven en Tweede Kamerlid Ton Elias was zowel Haagse reporter, lobbyist als politicus.

Frankrijk
Aardige voorbeelden, maar kinderspel bij de Fransen. Daar werd de hoofdredacteur van Le Figaro ontslagen na druk van Hollande; de hoofdredacteur had meermaals aangegeven Sarkozy te steunen en werd dan ook als spreekbuis van de vorige regering gezien. De uitgever van de krant, tevens senator namens de partij van Sarkozy, zou er toch voor gezorgd hebben dat hij moest vertrekken. Die uitgever is namelijk ook topman van een groot defensieconcern en zou vanuit die hoedanigheid de nieuwe president hebben willen pleasen.

Het culturele tijdschrift Les inRockuptibles koos als nieuwe hoofdredacteur de partner van een zojuist benoemde minister. Die hoofdredactionele plek kwam namelijk vrij toen de zittende hoofdredacteur toetrad tot de staf van president Hollande. De huidige partner van president Hollande begon een relatie met hem toen zij een stuk over hem schreef (in Nederland bekend als een Henk Blekertje) en nog altijd een invloedrijk politiek journaliste. Een juridisch verslaggever van radiozender Europ 1 werd woordvoerder van het ministerie van Justitie, een politiek verslaggever van een financieel dagblad werkt voor het persagentschap van de minister-president.

Politieke benoemingen
In oktober benoemde Hollande een nieuwe directeur bij de staatsgefinancierde internationale radio- en televisiezenders RFI en France 24. De wet waarin deze bevoegdheid hem ten deel valt (in 2009 door Sarkozy ingevoerd) zal gewijzigd worden, maar naar verwachting niet voordat Hollande eerst nog de directeuren van Radio France en France Télévisions vervangt.

Zomaar wat voorbeelden, uit een zeer recent verleden. Volgens The New York Times is het te wijten aan de Parijse elite die op dezelfde scholen zit en op dezelfde feestjes komt. Gezien de Nederlandse situatie kunnen we waarschijnlijk beter concluderen dat het inherent is aan de wondere wereld der politiek.