Spring naar de content

Google clasht met eigen besturingssysteem

De toekomst is aan mobiel, daar is iedereen het over eens. PC’s zijn uit, een laptop kan nog net maar tablets en smartphones, daar gaat het in de toekomst over. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In die wereld zijn er op dit moment drie merknamen die er toe doen: Google, Samsung en Apple. Trouwe lezers weten dat ik een onbeschaamde Apple-fan ben, ongenuanceerd ook, zo u wilt, want zo gaat dat nu eenmaal in de liefde.

Recent ben ik in mijn hoedanigheid van Apple-fan regelmatig het onderwerp van spot. Daar zijn twee veronderstelde redenen voor. De koers van het aandeel Apple lijkt, als je de media moet geloven, in 2012 ingestort. Van ruim 700 dollar ging het in het laatste kwartaal naar zo’n 500 dollar. Als je pas bij 700 besloot op de trein te springen dan doet dat flink pijn. Maar als je al in januari 2012 in het aandeel zat, dan heb je over heel 2012 31 procent rendement gemaakt. Kom er eens om.

Ook wordt me regelmatig gewezen op de groeiende dominantie van Android, het veelal op de tablets en mobieltjes van marktleider Samsung geïnstalleerde besturingssysteem dat Google ontwierp. Als het gaat om de installed base dan blijft Apple met zijn iOS ver achter.

Maar nu de toekomst mobiel is, staat het verdienmodel van Google onder druk, van de PC-schermen moet het naar het mobiele en daar blijkt dat Android weliswaar dominant is maar dat de gemiddelde Android-gebruiker niet bepaald klaarwakker is.

Google wil met Android toepassingen lanceren waaraan het geld kan verdienen. En dus zijn de nieuwste versie van het besturingssysteem in toenemende mate voorzien van toeters en bellen waarmee het geld voor Google weer op straat ligt.

En hier clasht Google met zijn eigen kind: maar 10 procent van de Android-gebruikers heeft de laatste versie – Jelly Bean – geïnstalleerd. De voorlaatste versie – Ice Cream Sandwich – staat op 29 procent van de systemen. Gingerbread, de inmiddels twee jaar oude en dus in ICT-termen uit het Stenen Tijdperk stammende versie, draait nog op 48 procent.

Waar Apple-gebruikers er echt niet op gewezen hoeven te worden dat er een nieuwe versie is, lopen Android-gebruikers zwaar achter. Dat wordt nog wat met het verdienmodel van Google.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen