Spring naar de content

Ophouden met sparen, graag

De Belgische minister van Financiën, Steven Vanackere, durft het gewoon te zeggen in De Tijd, de Belgische tegenhanger van Het Financieele Dagblad

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De Belgen hebben in 2012 de teller op 230 miljard gezet en dat betekent 20 miljard méér dan een jaar eerder. Die 230 miljard staat nagenoeg renteloos op de spaarrekeningen terwijl de beurs een veelvoudig rendement zou hebben opgebracht.

Bij ons in Nederland hebben we inmiddels ruim 323 miljard op de bank staan en daar geldt hetzelfde. U heeft er in 2012 misschien maximaal 1,5 procent rente op ontvangen, de AEX deed zo’n 10 procent. Intussen verdommen de banken het om het bedrijfsleven te financieren, het aantal faillissementen staat het op het hoogste peil sinds jaren.

Linea recta in staatsleningen
Dit weekend werd bekend dat het zogenaamde Basel-comité de banken een flink aantal jaren méér geeft om aan de kapitaalseisen te voldoen. De veronderstelling is dat, als de eisen soepeler worden toegepast, de kredietverlening weer op gang komt. Dat lijkt me een blunder. Banken konden tegen belachelijk lage tarieven lenen van de ECB, de kredietverlening kwam er niet door op gang, het geld ging bijna linea recta in staatsleningen.

De spaartegoeden in Europa lopen met honderden miljarden op, er wordt nauwelijks rente op vergoed en de banken blijven er op zitten, ze zetten dat geld niet aan het werk.

Vanackere roept nu op meer fiscaliteit in te zetten. Geld dat we sparen zou in de sfeer van vermogensbelasting anders behandeld moeten worden dan geld dat aan het werk wordt gezet op de beurs, of rechtstreeks in het bedrijfsleven. Die fiscaliteit is dan niet bedoeld voor de banken maar direct voor u en mij.

100 procent belastingheffing op spaartegoed
Het lijkt me een prima gedachte als ook Jeroen Dijsselbloem eens kritisch kijkt. De belasting in Box III op vermogen – 1,2 procent – doet het hele rendement op spaartegoeden vaporiseren, er blijft niets van over. Wie zijn vermogen op spaarrekeningen aanhoudt wordt effectief geraakt door een zo goed als 100 procent belastingheffing. Dat blijkt nog onvoldoende ontmoediging. Waarom niet gewoon een belastingverlaging voor particulieren die hun geld risicodragend durven in te zetten?

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.